• Gevlekt Longkruid , standplaats, planten, verzorging, overwinteren en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Gevlekt Longkruid of Pulmonaria officinalis, een wat ondergewaardeerde in het voorjaar bloeiende grondbedekker met de kenmerkende vlekjes op de bladeren. Wat is de beste standplaats, hoe Longkruid te planten, verzorging en vermeerderen van Pulmonaria. Wat is de bloeitijd en welke ziekten kent Gevlekt Longkruid.

  Tags/labels Tuinplanten, Pulmonaria, Officinalis, Grondbedekker, Schaduwplant, Bijenplant

  Gevlekt Longkruid

  Gevlekt Longkruid is een overblijvende plant die we in Nederland en België  zowel verwilderd als in tuinen tegenkomen. Deze in maart en april bloeiende plant met zijn verkleurende roze en blauwe bloempjes is een groot deel van het jaar mooi. In de traditionele geneeskunde wordt Pulmonaria  toegepast bij tuberculose, astma en de hoest. Er is echter geen bewijs van de werking. In totaal zijn er zo’n dertig soorten Longkruid of Pulmonaria. Ze zijn familie van onze bekende smeerwortel.

  d753064e8daa9113acd9db9ae3fa5dd9_medium.

  De botanische benaming van Gevlekt Longkruid is Pulmonaria officinalis. De geslachtsnaam Pulmonaria is afgeleid van het Latijnse “pulmo”, ofwel long. De vlekken op de bladeren werden vroeger gezien als een representatie van zieke longen. Daarom werd de plant ingezet bij ziekten van de luchtwegen. De soorttoevoeging Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven, die medicinale toepassingen hebben. Het is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht. Behalve de naam Gevlekt Longkruid komen we ook de namen vlekkenkruid of onzevrouwespin tegen in Nederland. De Vlamingen noemden de plant ooit Longercruydt of Melckcruydt.

  Beschrijving Gevlekt Longkruid

  645150b60368f1aa1e35646ab1d7a12b_medium.

  Gevlekt Longkruid groeit vanuit kruipende wortelstok met rechtopstaande bloeistengels van gemiddeld zo’n twintig centimeter hoogte. De blaadjes, met hun verspreide bladstand,  zijn ovaal tot lancetvormig en zijn bedekt met onregelmatige witte vlekken. De stengels en de bladeren zijn sterk behaard wat de plant erg slakbestendig maakt. De bloempjes hebben vijf bloembladen. Ze zijn in eerste instantie lila van kleur , om later als de bloem volgroeid is te verkleuren blauw. De plant doet dit door een aanpassing van de pH waarde. Na de bloei verschijnen de zaden. Deze ontkiemen gemakkelijk.

  63eeb15242450206dbfaf48664fe7057_medium.

  Toepassing Gevlekt Longkruid in de tuin

  Gevlekt Longkruid is een gemakkelijk tuinplant die vooral in grotere groepen als bodembedekker wordt aangeplant. Omdat ze wintergroen is, geeft deze plant structuur aan de tuin.  Pulmonaria is een goede drachtplant voor bijen. Omdat Pulmonaria gemakkelijk hybridiseert zijn er tal van Pulmonaria in de handel verkrijgbaar. Van Gevlekt Longkruid zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Pulmonaria officinalis 'Blue Mist', lichtblauwe bloemen
  • Pulmonaria officinalis 'Cambridge Blue', zachte kleuren
  • Pulmonaria officinalis 'Sissinghurst White', witte bloemen
  • Pulmonaria officinalis 'Wuppertal', tot rood verkleurend

  e1d760d8e5adaf6bb5e381945b170e36_medium.

  Standplaats en planten Gevlekt Longkruid

  Vooral in de halfschaduw en schaduw voelt Gevlekt Longkruid zich op zijn plek. Gevlekt Longkruid houdt van vochtige grond met een voorkeur voor leem en zelfs klei, voedingswijze grond dus. Scheur Gevlekt Longkruid om de drie tot vijf jaar voor vernieuwing van de groei. Gebruik jaarlijks wat fosforrijke, gedoogde kippenmest voor uitbundige bloei van Gevlekt Longkruid.

  Vermeerderen Gevlekt Longkruid

  Gevlekt Longkruid kan gewoon, in sito, in de tuin worden gezaaid. Vanwege de kruipende wortelstok is scheuren, in het voor- of najaar, echter verreweg de eenvoudigste manier om nieuwe planten te krijgen.

  Snoeien Gevlekt Longkruid65fff16c3359ba2998a0f38feb8f9d33_medium.

  Gevlekt Longkruid kun je het beste na de bloei licht terugsnoeien. Dit zorg voor vernieuwingsgroei en daarmee een mooier blad. Daarnaast voorkomt dit de aanmaak van zaad, een activiteit die de plant verzwakt. Lichte snoei leidt ook soms een tweede bloei in.

  Overwinteren  Gevlekt Longkruid

  Deze plant is volstrekt winterhard en behoudt zelfs blad in de winter.

  Ziektes Gevlekt Longkruid

  Op droge en te zonnige plekken ontwikkelt Gevlekt Longkruid al snel meeldauw. Ook als de plant onvoldoende voedingstoffen in de grond vindt, slaat meeldauw toe. Verder is deze sterke plant niet erg vatbaar voor ziektes en plagen.

  Gevlekt Longkruid

  Een prachtige bodembedekker met verassende kleuren.

 • End of content

  No more pages to load