• Gerbera als kamerplant, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Gerbera jamesonii

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Gerbera, Gerbera jamesonii, de grondbedekker, klim- of hangplant met de prachtige bonte, witgroen gevlekte bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze kamerplant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, Gerbera

  Gerbera of Tuingerbera

  Gerbera is een uit ongeveer dertig soorten bestaand geslacht van subtropische planten uit Azië, Afrika, Madagaskar en Zuid-Amerika. Gerbera jamesonii is afkomstig uit Mpumalanga , Zuid-Afrika, waar de plant vooral in graslanden is te vinden met een zanderige bodem. Deze Gerbera werd in 1889 voor het eerst beschreven, door J. D. Hooker in het Curtis Botanical Magazine. Het geslacht Gerbera vormt onderdeel van de familie der composietenfamilie of Compositae.  

  Weetjes over de Gerbera

  Gerbera is een belangrijke snijplant die zich op de vijfde plaats van meest verkochte snijplanten bevindt, na de Roos, de Anjer, de Chrysant en de Tulp. Er bestaan meer dan 900 verschillende cultivars en hybriden met prachtige kleuren. In de traditionele Chinese geneeskunde, tu-er-feng, wordt de plant gebruikt voor de bestrijding van verkoudheden. Behalve als kamerplant is de Gerbera jamesonii natuurlijk vooral bekend als snijplant. Dat is niet voor niks: Gerbera's blijven tot wel 14 dagen goed in de vaas. In  Scandinavië kent men de traditie van het  uitdelen van oranje Gerbera's op 31 mei: No Smoking Day.

  Etymologie Gerbera

  De botanische naam van de Tuingerbera is Gerbera jamesonii. De geslachtsnaam Gerbera werd in 1717 door de Leidse botanist Jan Frederic Gronovius geïntroduceerd.  De naam is een eerbetoon aan de Duitse arts en botanist Traugott Gerber, een goede vriend van Carl Linnaeus. De soortnaam Jamesonii is verwijst naar de Schotse mineraloog en botanist Robert Jameson die deze plant in 1889 voor het eerst beschreef, tijdens een expeditie naar Barberton in de provincie Mpumalanga in Zuid-Afrika, waar net goud was gevonden. De Gerbera bleek precies daar te groeien waar de opgravingen waren en hij stuurde de zaden naar de botanische tuin van Durban.

  Beschrijving Gerbera

  De Gerbera is een stamloze plant die groeit vanuit een rozet. De plant heeft diep ingesneden bladeren die bedekt zijn met zilverachtige haartjes. Qua vorm zijn ze vergelijkbaar met de paardenbloem. De bloemen staan op lange, bladloze stengels en zijn hebben een heel palet aan kleuren zoals wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen. Er zijn enkelvoudige, halfgevulde en dubbel gevulde bloemen die een kleur of meerdere kleuren hebben. In het wild bloeien ze in de lente en in de herfst maar bij ons zijn ze een groot deel van het jaar verkrijgbaar. Na de bloei verschijnt het langwerpige zaad.

  Is de Gerbera Giftig?

  Gerbera is niet giftig maar bevat ook geen eetbare delen.

  Standplaats en verzorging Gerbera

  Gerbera is een plant die een voorkeur heeft voor een hele lichte standplaats maar zonder het felle zonlicht van de zomer. De grote kracht van Gerbera’s is het enorme palet aan kleuren die maken dat er een Gerbera is voor elk interieur. Daarmee passen ze in bijna elke ruimte van je huis!

  Gerbera snoeien

  Gerbera hoeft niet gesnoeid worden maar uitgebloeide bloemen moeten worden verwijderd zodat er niet te veel kracht van de plant verloren gaat in het aanmaken van zaad. Verwijder ook gele of bruine bladeren omdat deze kunnen leiden tot schimmels, die de rest van de plant aantasten.

  Planten en bemesting Gerbera

  De Gerbera kan prima in  gewone kamerplantengrond worden gehouden maar zelf kies ik altijd voor één deel vermiculiet met drie delen compost. Bemest de Gerbera, alléén in de groeiperiode, twee keer per maand met een vloeibare kamerplantenmest. Verpot de plant maximaal elke twee jaar, waarbij je een deel van de potgrond vervangt door nieuwe. Gebruik geen te grote pot, de Gerbera groeit beter in een pot waar de wortels niet te veel ruimte hebben.

  Temperatuureisen Gerbera

  De Gerbera is een plant die in de huiskamer thuishoort in de winter maar in de maanden juni tot en met augustus ook buiten kan staan.  Sinds kort is er een winterharde cultivar, de Gerbera jamesonii ‘Garvinea’ die het gehele jaar buiten kan staan, mits en goed doorlatende grond geplant.

  Water geven en sproeien Gerbera

  De Gerbera is een plant die altijd vochtig, maar nooit te nat mag staan. Deze planten hebben liever vaker water, maar niet heel veel in een keer. In de winter hebben ze twee keer per week water nodig en in de zomer vier keer per week. Het is aan te raden de plant niet te sproeien maar een keer per jaar, als het regent op een warme zomerdag, een uurtje buiten te zetten.

  Ziektes Gerbera

  Een Gerbera heeft niet zo snel last van ziektes, maar de bladeren worden snel geel bij te fel zonlicht en bij te veel water. Te veel water leidt ook tot wortelrot .Soms heeft de plant last van spint, bladluis of trips.

  Gerbera vermeerderen

  De Gerbera kan het worden vermeerderd door middel van zaaien of door de planten te delen, beiden bezigheden die je het beste kunt doen in het voorjaar, als het groeiseizoen begint.

  Gerbera kopen

  De Gerbera is te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is daarnaast verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. Ook worden ze af en toe bij supermarkten aangeboden. De volgende cultivars en hybriden zijn heel mooi:

  • Gerbera jamesonii 'Californian Giants', lange bloemstelen
  • Gerbera jamesonii ‘Durora’, compact groeiend
  • Gerbera jamesonii 'Flokaroo', witroze planten
  • Gerbera jamesonii ‘Twister’, meerkleurige bloemen

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Gerbera en Feng Shui

  De Gerbera is volgens de Feng Shui leer een plant die door haar kleuren blijdschap en positieve gevoelens brengt. Gerbera is ideaal voor de huiskamer en de keuken.   

  Gerbera

  Een kleurrijke, spetterende bloem.

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

   

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen