• Geranium, verzorging, planten, overwinteren en stekken van Pelargonium x hortorum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de bekende Geranium, Pelargonium x hortorum, een prachtige plant met zachte bladeren en felgekleurde bloemen, die in de zomer in de tuin wordt gezet. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de Geranium.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, RobsKamerplanten, Pelargonium

  Gewone geranium of Geranium

  Pelargonium is een uit zo’n tweehonderdtwintig soorten bestaand geslacht van planten uit de Ooievaarsbekfamilie of Geraniaceae. Door Carolus Linnaeus werd Pelargonium in het geslacht Geranium ingedeeld. Later kregen ze hun eigen geslacht: Pelargonium. We gebruiken daarom nog steeds, feitelijk foutief, de naam Geranium voor de Pelargonium. De Gewone Geranium, Pelargonium x hortorum, is een hybride, ontstaan door een kruising van de soorten Pelargonium zonale en Pelargonium inquinans. Van deze oorspronkelijke hybride zijn inmiddels talloze cultivars te verkrijgen met verschillen in bladkleur, bloemkleur en bloemvorm.

  Etymologie Pelargonium x hortorum

  De botanische naam van de Gewone Geranium is Pelargonium x hortorum. De plant werd beschreven door Carl Ludwig von Willdenow. De geslachtsnaam ‘Pelargonium’ is afgeleid van het Griekse ‘pelargos’ of ‘ooievaar’ en verwijst naar de vorm van het zaad, dat lijkt op een ooievaarsbek. De hybridenaam ‘hortorum’, bedacht door de Amerikaanse botanist Liberty Hyde Bailey, is afgeleid van het Latijnse ‘hortus’ of ‘tuin’ en ‘en betekent ‘horticultuur’ of ‘tuinbouw’, een verwijzing naar het feit dat deze plant is ontstaan door kruisingen in de professionele tuinbouw. De Nederlandse naam ‘ Geranium’ is feitelijk onjuist, het zou Pelargonium moeten zijn.

  Beschrijving Geranium

  De Pelargonium is een vijfenzeventig centimeter hoge, sterk vertakte struik. Doorgaans vindt je in de winkel compact groeiende exemplaren die niet hoger dan veertig centimeter worden. De succulente, viltige stengels verhouten als ze ouder worden en verkleuren dan van groen naar bruin. De handvormig gelobde, behaarde bladeren staan op stengels. Ze zijn niervormig, gelobd, getand en donkergroen van kleur. De meeste cultivars hebben een blad wat in het midden een hoefijzervormige donkerdere kleur. De bloeitijd van de Geranium loopt grofweg van juni tot en met oktober. Dan verschijnen de enkelvoudige of (half)gevulde bloemen met vijf of meer bloembladen. Je vindt ze in allerlei tinten van wit, roze, oranje, lila, rood en paars. Na de bloei komt het fruit met de typische vorm van een ooievaarsbek. 

  Is de Geranium giftig?

  Pelargonium x hortorum staat niet bekend als erg giftig en is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan problemen opleveren voor katten en honden die groen eten. Bevat geen eetbare delen voor mensen. 

  Standplaats en verzorging Geranium

  De Geranium houdt van een lichte standplaats, hoe meer licht des te beter. Hij kan als kamerplant worden gehouden maar na de IJsheiligen zet ik de planten altijd buiten. De Pelargonium is een plant die licht vochtig, maar zeker niet nat mag staan, want dan gaan de wortels rotten. In de groeiperiode hebben ze twee keer per week water nodig en in de winter alleen als ze in de woonkamer hebt staan één keer per week.

  Geranium overwinteren

  Pelargonium x hortorum is niet winterhard. Eind november knip ik ze terug tot ongeveer tien centimeter en zet ik ze in de schuur. Daar is het koud en hoeft de plant geen water meer, totdat de temperatuur boven de 10 graden komt en na de IJsheiligen zet ik de planten weer buiten.

  Geranium snoeien

  Pelargonium dient soms te worden gesnoeid om de vorm compact en vol te houden. Gele bladeren en uitgebloeide bloemen meteen verwijderen.

  Planten en bemesting Geranium

  De Geranium kan het beste in voedselrijke, compostrijke grond worden geplant. Bemest Pelargonium, alléén in de groeiperiode èèn keer per twee weken met een vloeibare mest. Verpot de plant elk jaar, waarbij je de potgrond zoveel mogelijk vervangt door nieuwe.

  Ziektes Geranium

  Een Pelargonium heeft niet zo snel last van ongedierte en ziektes.

  Geranium stekken

  De Pelargonium kan heel eenvoudig worden vermeerderd door deze te stekken in het voorjaar. De plant wordt meestal minder mooi na enkele jaren en groeit dan ook niet meer goed. Jonge stekken groeien in één seizoen uit tot mooie nieuwe planten.

  Geranium kopen

  De Pelargonium is, vooral in het voorjaar, te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en is soms verkrijgbaar in bloemen- en plantenzaken. De volgende cultivars zijn erg mooi:

  • Pelargonium x hortorum 'Appleblossom Rosebud', witroze, gevulde bloemen
  • Pelargonium x hortorum ‘mrs pollock’, driekleurig blad, roze bloem
  • Pelargonium x hortorum 'Patricia Andrea', tulpvorige, roze bloemen
  • Pelargonium x hortorum 'Patriot Bright Violet', lila bloemen
  • Pelargonium x hortorum 'Patriot Bright White, witte bloemen
  • Pelargonium x hortorum ‘Paul Crampel’, rode bloemen
  • Pelargonium x hortorum 'Platinum', witgroen blad, roze bloem
  • Pelargonium x hortorum 'Vancouver Centennial', bruingroen blad, rode bloemen

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  Geranium

  Een ouderwetse potplant die mooi blijft!

  Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load