• Genadekruid of Gratiola officinalis, gracieuze schoonheid

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In de serie vijverplanten deze keer alles over de in Nederland zeldzame  moerasplant: Genadekruid of Gratiola officinalis.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant, Moerasplant, Gratiola , officinalis

  Genadekruid  5577e18bf7f784b5ab900ea33a4656e5_medium.

  Genadekruid  is een inheemse overblijvende en soms tweejarige  plant uit de weegbreefamilie of Plantaginaceae. Het is een plant uit de Helmskruidfamilie .

  Genadekruid staat op de Nederlandse Rode lijst van planten, het is een bedreigde plant die we niet veel meer aantreffen. We vinden de plant nog wel in Zuid- en Midden-Europa, alsmede in Azië.  

  In Nederland vinden we Genadekruid ook onder andere namen zoals armemanskruid (afgeleid van het Franse Herbe au Pauvre Homme), galkruid, godsgenade en tandpijnwortel.

  Genadekruid is een polvormende plant met fijn, langwerpige, licht gekartelde blaadjes. De plant wordt niet hoger dan 30 centimeter. De bloem is wit, een langgerekte klokjesvorm met vijf bloemblaadjes, met een geel hart. Genadekruid bloeit in de periode van juni tot en met augustus.

  ceecd649e73c9caefed9b33bb1a5553f_medium.

  Etymologie Gratiola officinalis

  De wetenschappelijke benaming is Gratiola officinalis. Het woord Gratiola is afgeleid van gratia of genade. Officinalis is de standaard Latijnse toevoeging die aan planten wordt gegeven die medicinale toepassingen hebben. Het is afgeleid van het woord officine, de naam van winkel waar je medicinale kruiden kocht.

  De gedachte achter de Nederlandse naam Genadekruid is dat de plant aan mensen God’s genade schonk door zijn geneeskrachtige werking. De plant, die feitelijk vrij giftig is, werd met name als purgeermiddel gebruikt en bij ernstige obstipatie kan een laxeermiddel natuurlijk als God’s genade worden aangezien.

  In de huidige tijd vinden we de plant in tal van homeopathische middelen terwijl de farmaceutische industrie onderzoek doet naar Genadekruid in de nimmer aflatende strijd tegen kanker.

  Genadekruid in het wild

  88436a13b1b509e9eeb1494fab65182d_medium.

  Genadekruid vinden we in het wild langs op voedselrijk grond langszij rivieren en beken. Vooral plekken aan rivier- en beekoevers die regelmatig overstromen.

  In Nederland komen we de plant niet zo heel veel meer tegen maar in het zuiden van Nederland groeit ze nog nog op enkele plekken in het wild.

  Genadekruid in de vijver

  Genadekruid is een plant van de oever of voor in het moerasgedeelte van de vijver. De plant heeft een zonnige standplaats nodig en mag niet te veel concurrentie ondervinden van andere planten omdat ze dan al snel overwoekerd raken. Plant ze liefst in een mondje of pot. Genadekruid is volledig winterhard.

  Genadekruid vermeerderen8f5e0a29403bd704be97e60de251c187_medium.

  Genadekruid vormt flesvormige vruchtjes met zaden en kan gemakkelijk gezaaid worden. Als pollenvormende plant kan ze ook gemakkelijk gescheurd worden.  De afzonderlijke delen groeien dan weer uit tot nieuwe planten.

  Genadekruid

  Genadekruid is een liefelijk plantje dat het vooral goed zal doen in de kleinere vijver.

 • End of content

  No more pages to load