• Gemzenkruid, verzorging, planten, snoeien en zaaien van Crepis aurea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je alles over de Gemzenkruid, Crepis aurea, met de aparte, wijnrode bloemen en het grote heldergroene blad.  Wat is de beste verzorging, waar plant je ze in de tuin en hoe en wanneer moet je ze snoeien en hoe kun je de plant zaaien.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Crepis, Rotstuin

  Gemzenkruid of Goudgeel streepzaad

  Gemzenkruid is een plant uit de composietenfamilie of Compositae. Het is een plant uit het Europese hooggebergte, Balkan, Alpen, Jura en Apennijnen op een hoogte tussen 1200 en 3200 meter. In Albanië en Griekenland vinden we ze ook. Gemzenkruid groeit op onherbergzame, kalkarme plekken waar weinig concurrentie van andere planten is te verwachten. Er worden drie ondersoorten en èèn variatie onderkend, 

  • Crepis aurea var. bosniaca 
  • Crepis aurea subsp. Aurea.
  • Crepis aurea subsp. Glabrescens, een miniatuurvorm
  • Crepis aurea subsp. Olympica, gele beharing 

  Etymologie Crepis aurea

  De botanische benaming van Gemzenkruid is Crepis aurea. De geslachtsnaam “Crepis”, bedacht door de Franse botanicus Sébastien Vaillant, is afgeleid van het Griekse “krepis” of “schoenzool, sandaal” en verwijst waarschijnlijk naar de platliggende bladeren van planten uit dit geslacht. De soortnaam “aurea” is afkomstig van het Latijnse “aureus” voor “goudkleurig ” wat weer is afgeleid van “aurum” of “goud” en verwijst naar de prachtige bruinoranje bloemen. 

  322b74adb14d3cab4280dd34283ffbbe_medium.

  De Nederlandse naam Gemzenkruid verwijst naar bruinrode zomerkleur, van de vacht van een gems, Rupricapra rupricapra.In het Engels wordt deze plant golden hawk's-beard genoemd. In Duitsland noemen ze haar Gold-Pippau of Rinderblume en in Frankrijk gebruiken ze de namen Crépide orangé en Crépide doré.

  Beschrijving Gemzenkruid 

  De Gemzenkruid is vanuit een zwarte penwortel in een rozet groeiende plant die sterk lijkt op onze inheemse Paardenbloem maar dan met oranje bloem. De getande, lancetvormige bladeren ontspringen direct uit de voet van de plant. De behaarde, bladloze stengels, die net als de bladeren melksap bevatten, zijn tussen tien en twintig centimeter lang en bevatten èèn bloem aan het uiteinde die een doorsnede van twee tot drie centimeter heeft. De bloeitijd van Crepis aurea valt in de periode mei - juli. Na de bloei verschijnen harige pluizen die het geribbelde zaad bevatten.

  Is Gemzenkruid giftig?

  Gemzenkruid is niet giftig maar ook niet eetbaar.

  Is Gemzenkruid winterhard?

  De Gemzenkruid is winterhard -25 graden Celsius. Het is een overblijvend plant, een hemikryptofyt, die winterknoppen maakt, iets onder de grond. 

  Toepassing Gemzenkruid in de tuin

  Gemzenkruid is een plant voor de liefhebber van bijzondere planten, die niemand anders heeft, speciaal voor mensen die een rotstuin hebben ingericht. 

  Gemzenkruid zaaien

  Gemzenkruid kan het beste binnen worden gezaaid in februari zodat ze eind mei buiten kunnen worden uitgeplant. Ontkiemen de zaden niet binnen zes weken zet het zaaibakje dan een week of twee in de koelkast. Het ontkiemen kan bij deze soort enkele maanden lang duren, dus heb vooral geduld.

  d984e6111912b8369b7cf56495b87674_medium.

  Gemzenkruid snoeien, hoe en wanneer

  Crepis hoeft niet te worden gesnoeid maar uitgebloeide bloemen dienen verwijderd te worden als je geen zaadvorming wil. 

  Gemzenkruid standplaats, grondsoort en planten

  Gemzenkruid doet het heel goed op een zonnige plek. Zorg voor goed gedraineerde, maar vochtige, humusrijke grond. 

  Gemzenkruid ziektes en plagen

  De Gemzenkruid is een sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes, maar is soms gevoelig voor slakvraat.

  ea70eec434213f2f5c6c1fcf301a2c74_medium.

  Gemzenkruid kopen

  Gemzenkruid wordt alleen aangeboden in gespecialiseerde webshops en in kwekerijen van bijzondere planten.  

  Gemzenkruid 

  Crepis aurea, prachtig oranje bloeier!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten