• Zelf zaaien

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over het zelf binnenshuis zaaien van groenten en kruiden.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsGroentenplanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd. 7a50a757e39a280da048b5b999389299.jpg

  Zaaien

  Natuurlijk kunnen we groenten en kruidenplanten kopen in een tuincentra. Vaak zijn de prijzen zo belachelijk hoog dat je beter zelf je plantjes kunt zaaien. Dat is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je moet doen en wanneer je dat moet doen. Volgens de woordenboeken is zaaien

  “het door de mens in de grond brengen van zaad, teneinde het te laten ontkiemen en zo nieuwe planten te verkrijgen”.

  Zaaien met de maanstand

  Volgens een oude volkswijsheid zouden planten bij wassende maan het beste kiemen. Wie zich daar aan wil houden, zaai aan het begin van het “eerste kwartier”, dan zit je altijd goed.

  Zaad kopen

  Een zaadje van een plant is een combinatie van een kiempje en voedsel, waaruit een nieuwe plant groeien. Vaak zit er nog een zaadhuid omheen. In biologische zin is een zaadje heel bijzonder. Immers eigenlijk leeft een zaadje niet. Sterker nog het kan jaren, soms zelfs duizenden jaren, duren eer een zaadje ontkiemd. Hiervoor is warmte en water noodzakelijk en soms is het noodzakelijk dat de zaadhuid eerst wordt beschadigd.

  Zaai- en stekgrond

  Zaai-en stekgrond is in tuincentra kant-en-klaar verkrijgbaar. Er zijn een aantal merken verkrijgbaar en deze ontlopen elkaar niet wezenlijk. Het voordeel van deze kant-en-klare mengsel is dat ze de optimale samenstelling hebben en voldoende meststoffen. Het nadeel is dat ze vrij duur zijn.

  0ec26c51aa9866e1aa8337b4ba38cad1.jpgUiteraard kun je ook zelf zaai- of stekgrond samenstellen. Gebruik hiervoor een mengsel van
  • 6 delen gezeefde potgrond
  • 3 deel rivierzand
  • 1 deel polystyreen korrels

  Zonder polystyreen korrels kan eventueel ook.

  Voorbereiding

  Maak eerst zaaiplan. Hierin schrijf je op wanneer je wil gaan zaaien. Zaai je tomaten in februari binnenshuis dan heb je natuurlijk eerder tomaten dan wanneer je ze in mei buiten zaait. Zaai je te laat dan zal je niets meer oogsten. Op de verpakking is aangegeven of je binnen of buiten kunt zaaien en wanneer. Volg deze aanwijzingen.

  Als voorbeeld, wanneer je kan zaaien:

  Zaaiplan J F M A M J J A S O N D
  Boon         X X X          
  Tomaat   X X                  
  Wortel     X X X X            

  Voorbereiding zaadgrond

  Ik gebruik voor het zaaien van grote zaden, zoals courgette of suikermais het liefst lange potjes. In het Engels noemen we dit roottrainers, omdat ze wortels naar beneden moeten groeien. In de tuin hebben ze dan later veel minder gauw last van droogte. 

  ccdaa4b0b0a3751089fdfdacccbe5007_small.jZorg altijd dat de grond goed vochtig is een druk de grond dan iets aan, met een plat stukje hout. De meeste zaden kun je gewoon op het oppervlakte zaaien, andere in de grond. Dit verschilt per plant, maar staat altijd aangegeven op de verpakking.

  Afdekken

  Dek de potjes af met huishoudfolie waarin je minieme gaatjes prikt. Ze de zaadjes op een lichte en vochtige plek. Zodra de plantjes uitkomen, verwijder je de folie.

  f76e1ffb9628dc2986a5cab9a57c5f0c_medium.

  Draaien en afharden

  Zaailingen groeien naar het licht toe. Het is daarom van belang om de zaailingen elke dag 180 graden te draaien anders groeien ze scheef. Zodra het weer het toelaat zet je ze overdag buiten, om zo af te harden. Zet de plantjes niet meteen in de volle zon, anders verbranden de bladeren.

  Uitplanten

  Zodra ze groot genoeg zijn en het weer warm genoeg, kun je ze uitplanten in de volle grond.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load