• Zelf tomaten kweken: planten, verzorgen en oogsten van tomaten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Makkelijke moestuin. In dit artikel lees je de beste tips voor het telen van tomaten in de vollegrond, kas of in pot: zaaien, planten, verzorgen en oogsten.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Tomaten, TomaatRecepten

  Tomatenplanten telen

  De tomaat is de vrucht van de tomatenplant, een plant uit de giftige nachtschade familie. Ook de tomaat is een giftige plant, maar de vrucht is niet langer giftig als deze rijp is. De tomatenplant werd voor het eerst gecultiveerd door de Inca’s en Maya’s in Zuid-Amerika. Via de Spanjaarden is de tomaat in Europa geïntroduceerd. In Europa werd de tomaat kwaliteiten als afrodisiacum toegekend en dat leidde tot de Franse naam “pommes de amour” voor de tomaat.f74a355838efd87da01d07ec13d0c7f6_medium.

  Hoewel de tomaat een vrucht is, wordt de tomaat gegeten als een groente. De tomaat is heel veelzijdig en kan rauw worden gegeten maar ook gebakken of gekookt.

  De tomaat is een supergezonde groente die onder meer vitamine B1, B2, B6 en C bevat. Verder bevatten tomaten belangrijke mineralen zoals fosfor, kalium en magnesium. Tomaten spelen een belangrijke rol in het lichaam in de strijd tegen kanker en tegen de schadelijke invloeden van de straling van de zon.

  Lekkere recepten met tomaat

  • Pilafi of Griekse tomatenrijst
  • Tomatensaus
  • Mexicaanse salsa
  • Tomaten bereiden
  • Tomaten taart

  Soorten tomatenplanten

  Er zijn heel veel soorten tomaten in de handel. Rode tomaten, oranje tomaten, gele tomaten, groen tomaten en zelfs paarse tot bijna zwarte tomaten. Prima soorten voor de teelt zijn onder meer:

  • Cherry-tomaat Gold Nugget (geel)
  • Cherry-tomaat Black Cherry (paars-rood)
  • Cherry-tomaat Gardeners Delight (rood)
  • Cherry-totmaat Vitador F1  (rood)
  • Tomaat Green Zebra (groen)
  • Tomaat Tangella (oranje)
  • Tomaat Goldene Konigin (geel)
  • Hart tomaat Fleurette F1
  • Vleesttomaat Delizia F1
  • Vleestomaat Oxfort Giant
  • Vleestomaat Coeur de Boeuf

  Tomaten telen

  De tomaat is een gemakkelijk te kweken plant. Helaas zijn de Nederlandse zomers eigenlijk te koud om tomaten buiten te kweken. In een zonnig en warm jaar lukt het wel, maar veel vaker mislukt de oogst door onze koude zomers.  

  Plant tomaten daarom het liefst in een glazen kas. Daarmee is succes verzekerd en het levert zeker zo’n lekkere tomaten op als in de volle grond. Tomaten kunnen heel veel warmte verdragen en worden dan ook lekker zoet.

  Let op: sommige mensen zijn allergisch voor tomatenplanten.

  Tomaten zaaien of tomatenplanten kopen

  Tomatenplanten kunnen worden gezaaid in februari of maart in een standaard zaaigrond. Zorg voor diepe potjes, waardoor je planten met mooie lange wortels krijgt en zet dat op een zonnige vensterbank. In de tuincentra kun je planten kopen.

  De beste grond voor tomatenplanten is een grond die lichtzuur is tot neutraal. Leem, zoals de Limburgse löss,  is de beste grondsoort voor Zorg daarom voor voldoende compost in de grond (30 procent). Zorg voor kippenmest om de grond vruchtbaar te maken (10 procent).

  Tomatenplanten uitplanten8ba1b984fa764fc572b48d72117cf7e3.jpg

  Zet je de planten buiten, wacht dan tot mei als er geen kans meer is op nachtvorst. In de serre gebruik je brede potten. Diep hoeven ze niet te zijn. Geef de tomaat elke keer als je ze water geeft wat vloeibaar voedsel. Tomaten hebben continue groeistoffen nodig

  Tomatenplanten dieven

  Leidt tomaten planten omhoog via stokken, of in de serre langs touwen. Om te voorkomen dat de plant heel veel energie gaat steken in de groei dien je de zijtakjes uit de bladoksels weg te halen. Je kan deze okselscheuten gewoon tussen de nagels van duim en wijsvinger wegknijpen. We noemen dit dieven en het dient minimaal één keer per twee weken te gebeuren. Als je een tomatenplant niet dieft krijg je veel groen maar beduidend kleinere vruchten. 

  Bij kerstomaatjes en cocktailtomaatjes tref je regelmatig struikvormige tomatenplanten aan. Deze mag je juist niet dieven, anders krijg je weinig tomaten. Vraag bij twijfel jouw leverancier van planten of zaden.  

  47d532fb9583f96cb5c27c9f080449ce_medium.

  Tomaten trillen

  Tomaten die je buiten plant worden tijdens de bloei bevrucht door insecten, meestal hommels. In een serre of als je de tomatenplanten binnen hebt staan dan zijn deze afwezig. Door de plant vast te pakken en enkele ogenblikken heen en weer te schudden, trillen de bloemen en komt het stuifmeel op de stamper terecht. Tomaten zijn zelfbestuivend, daarom werkt deze techniek bij deze planten.

  Tomaten oogsten9fa592be8f382e6b102aa0b2ed6b7436_medium.

  Als de tomaten beginnen te rijpen haal je de dagelijks de rijpe vruchten weg. Knip de tomaten los, om de planten niet te beschadigen. Laat de vruchten zo lang mogelijk aan de plant rijpen en verwerk ze zo snel mogelijk na de oogst. Bewaar tomaten niet in de koelkast, want koude bederft de smaak.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load