• Sugar snaps of Suikererwten kweken: planten, verzorgen en oogsten.

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel lees je de beste tips voor het telen van Sugar snaps , Pisum sativum, in de vollegrond of in pot: zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Niet alleen gezond maar ook een plant met prachtige bloemen.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Sugarsnaps, Pisum, Sugarsnapsrecepten

  Sugar snaps of suikererwten2b8baecafc6a6a431ef05f840a5db8b0_1403276

  De Sugar snap, ook wel suikererwt genoemd, is een peulvrucht. Het is een in de zeventiger jaren door Calvin Lamborn gekweekte soort, ontstaan uit een kruising tussen erwten en peultjes.

  Sugar snaps hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een heerlijke zoete smaak. Ze hebben een knapperige structuur en zijn heel gezond.

  Sugar snaps bevatten weinig calorieën, leveren voedingsvezels, foliumzuur, bètacaroteen, vitamine B1, C en K, en mineralen zoals fosfor en ijzer. Klik hier voor tips om Sugar snaps te bereiden.

  Sugar snaps of suikererwten telen

  De teelt van de suikererwt wordt steeds populairder in Nederland. Het is een erwt die je niet eerst hoeft te pellen, want je eet de hele peul.  Het telen van Sugar snaps is verrassend eenvoudig. Van zaaien tot oogsten duurt nog geen drie maanden!

  Het zaaien van suikererwten

  Bereid eerst de grond voor. Gebruik 20 procent compost en vijf procent organische mest om te grond mee te verrijken en spit deze goed door tot een diepte van 20 centimeter. Bij kleiachtige bodem is het verstandig om zand toe te voegen voor een goede afwatering.

  Zaai de suikererwt begin april, tot begin mei op een diepte van anderhalf a twee centimeter. Laat de zaden eerst een nacht weken in lauw water. De wortelstructuur van deze Sugar snaps  is kwetsbaar. De meeste mensen zaaien ze daarom direct op de plek waar men ze wil telen. Zelf gebruik ik liever minipotjes en laat ze daarin, binnen ontkiemen.  Net ontkiemende suikererwten zijn namelijk gevoelig voor rot. Zodra de plantjes tien centimeter groot zijn plant ik ze buiten. De Sugar snap "Sugar Ann", is heel geschikt voor potteelt

  Sugar snaps groeien snel. Het zijn rankende planten. Maak een hekwerkje van stokken en touw. Erwten moeten af en toe wat geholpen worden maar  houden zich goed vast met hun ranken. Door ze naar boven te laten groeien hebben ze minder last van insecten en krijgen ze meer licht.

  Binnen anderhalve maand verschijnen de eerste knoppen en vervolgens de bloemen die worden bevrucht door hommels en in mindere mate ook bijen. Daarna komen de snel groeiende peultjes aan de plant.

  Oogsten van Sugar snaps

  Zodra de planten peulen vormen kun je deze oogsten. Hoe jonger de peulen des te malser en zachter ze zijn. Je hebt dan ook een minder grote oogst. Het is daarom beter te wachten tot de erwtjes zich in de peultjes ontwikkelen. Sugar snaps  leveren een grote oogst. Reken op ongeveer 250 gram per plant.

  Sugar snaps bewaren

  Sugar snaps kunnen enkele dagen bewaard worden in de koelkast. Ze kunnen ook worden ingevroren. Was de Sugar snaps en blancheer ze twee minuutjes. Droog ze en vries ze vervolgens in.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen