• Konijnen houden

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de reeks artikelen over de gemakkelijke moestuin lees je alles over de rassen, kweek en verzorging van konijnen en over zelf konijnen houden. Ook zie je het grootste konijn ooit!

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsBijzondereHuisdieren, Konijnen

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd. Ook is het heel goed mogelijk om je moestuin te combineren met het houden van kleine dieren zoals kippen of konijnen voor eieren, vlees of gewoon voor je plezier.

  Konijnen houden2a1317f7e76aafad1c3e8400ec478380.jpg

  De konijnen komen oorspronkelijk uit Spanje waar de Romeinen ze hielden in ommuurde tuinen, de zogenaamde  Leporaria. Het konijn werd gehouden voor vlees en de vacht werd gebruikt voor het vervaardigen van kleding. In de loop der tijden zijn er talloze nieuwe rassen en kleurschakeringen gekweekt. Langzaam maar zeker werd het konijn ook een huisdier, vooral voor kinderen die de zachte huid geweldig vinden. De wetenschappelijke naam van het konijn is Oryctolagus cuniculus.

  Soorten of rassen konijnen

  Er zijn zeker 100 soorten konijnen. Ze zijn onderverdeeld in dwergkonijnen zoals bijvoorbeeld de Pool Blauwoog, kleine konijnen zoals bijvoorbeeld de Engels zilver, middelgrote konijnen zoals bijvoorbeeld de Gouwenaar en grote rassen zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Reus. Daarnaast zijn er nog speciale op vacht gekweekte soorten, zoals bijvoorbeeld het Angora konijn. Op de foto zie je het grootste konijn ooit: 

  07a0f383cbc342081860531b7373f2b8.jpgKonijnen kopen

  Je kunt konijnen kopen in tuincentra, kinderboerderijen, dierenwinkels en natuurlijk bij kwekers. Kijk altijd of de dieren schoon water, vers stro en goed voer hebben. Is dat niet het geval, laat de konijntjes waar ze zijn. Kijk of de dieren alert zijn, heldere (niet tranende) ogen hebben en een gezonde, glanzende vacht. Controleer dat erin het hok alleen gezonde, droge, ronde ontlasting is te vinden en geen waterige poep.

  Wil je meerdere konijnen, zet dan geen twee of meer mannetjes bij elkaar dat wordt namelijk ruzies. Twee vrouwtjes gaat meestal wel goed. Een mannetje en een vrouwtje gaat wel goed maar dan alleen als het mannetje gecastreerd is.Zoek je een naam voor je konijn? Hier is de top 100 namen voor konijnen.

  Verzorging en huisvesting konijnen

  Ten eerste heeft een konijn altijd schoon water nodig. Ververs het water dagelijks en let erop dat het in de winter niet bevroren is, want dan kan het konijn niet drinken. Koop het liefst een totaalvoer voor de konijnen en vul dit aan met hooi, gras, weegbree, paardenbloemen en wortels.

  0b06b7966622e70818b3b50cd7852a95.jpgEen konijn heeft natuurlijk een hok nodig. Zorg ervoor dat het hok op een plek staat zonder directe zon. Zet het liefst in een hoek of op een plek waar weinig tocht is.
   
  Een konijn houdt niet vocht en nattigheid dus een afdak is ook belangrijk. Er zijn allerlei hokken in de handel, echt zorg dat je onbehandeld hout hebt. Omdat konijnen knagen, krijgen ze anders verf of impregneermiddel binnen.

  Reken bij voorkeur op één vierkante meter plek per konijn. Een halve vierkante meter is het absolute minimum.

  Een ren is ook heel fijn, want dan kunnen ze even naar buiten  om gras te eten. Konijnen kunnen ook binnen prima loslopen zodra ze gewend zijn hun behoefte in een kooi te doen. Laat ze echter nooit alleen en zorg dat er nergens stroomkabels zijn die ze kunnen doorbijten.

  e2ca8d94b72eebab097a63f2bd6dba44_1350497

  Een konijnenhok dient regelmatig te worden schoongemaakt, waarna de bodem wordt bedekt met vers stro. Leg onder het stro wat kranten die wekelijks met het stro verschoont worden. Daarmee voorkom je dat het hok naar urine gaat ruiken.

  Konijnen kweken

  Konijnen fokken is natuurlijk vrij eenvoudig. Je hebt een mannelijk en een vrouwelijk exemplaar nodig. Het is niet aan te raden om dit te doen als leek. Vaak ontstaat er overbevolking, inteelt en soms het doodbijten van jonkies. Ook worden konijnen vaak te jong al gedekt. Kweek je konijnen voor het vlees dan dienen mannetje en vrouwtje  gescheiden te worden zodra de laatste gedekt is.  Zorg dat ze minstens zes maanden oud zijn voor je ze samen zet. 

  7994db73419cc92504cfc1abe5f13878.jpg

  Veel succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load