In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over het houden van kippen. Welke rassen zijn geschikt, huisvesting, kweek, ziektes en voeding.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsBijzondereHuisdieren, Kippen
Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of zelf overdekt in een kas of broeibak.
In deze serie artikelen gaat het over de gemakkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Ook is het heel goed mogelijk om je moestuin te combineren met het houden van kleine dieren zoals kippen of konijnen voor eieren, vlees of gewoon voor je plezier.
De kip is een vogel die wordt gehouden voor zijn vlees, eieren en veren. Het is het meest gehouden kleinvee ter wereld met 52.000.000.000 exemplaren. Dat is zeven kippen voor elke mens. De wetenschappelijke benaming is gallus gallus domesticus.
We zijn allemaal gewend om kippenvlees en eieren in de winkel te halen, maar het is heel goed mogelijk om zelf kippen te houden. Alleen voor de eieren of ook voor het vlees. Kippen kunnen prima in de stad gehouden worden. Dan heb je elke ochtend een vers eitje. Reken op ongeveer 3 tot 5 kippen voor een gezin van 4 personen.
Het voordeel van de kleine, niet commerciële teelt is dat je wat bijzondere rassen kunt kiezen. Deze zijn en mooi om te zien en ze leggen vaak heel smaakvolle eieren. Het nadeel van deze rassen is dat ze iets minder eieren leggen, ongeveer 200 per jaar. Mooie en goede rassen, waar ik zelf ervaring mee heb, zijn bijvoorbeeld:
Kippen dienen uiteraard gehuisvest te worden. Daarbij is het van belang dat ze beschikken over een hok. Dit biedt bescherming tegen wind en regen en in de winter tegen koude. Zorg dat het hok op een plek staat waar het geen middagzon heeft. Dan wordt het te warm. Een kippenhok kan gekocht worden, zoals onderstaande, of zelf gemaakt.
In een ren dient de grond bedekt te worden met een gemakkelijk te verwijderen oppervlakte zoals stro of zaagsel. In de tuin is het van belang dat je geen giftige planten hebt staan en geen kleinfruit of groente. Deze worden gegarandeerd opgegeten. Reken op minimaal 1 en bij voorkeur 4 tot 5 vierkante meter per kip.
Kippen produceren mest en daarin gaan zich uiteindelijk ongedierte nestelen. Zorg voor een schone ren en spuit het nachthok regelmatig schoon, bij voorkeur met een hogedrukspuit. De mest kan in de tuin worden gebruikt als stikstofrijke meststof voor groenten en planten.
Kippen zijn echte alleseters, waar je veel van je etensresten aan kwijt kunt. Niet je schillen echter, die eet je zelf ook niet en geen beschimmeld eten. Zorg verder voor een combinatie van granen, groenvoer (gras, paardenbloem, klaver) en grit. Grit is gemaakt van oesterschelpen en bevat kalk en mineralen, die noodzakelijk zijn om eierschalen te produceren.
Zorg voor een goede voedertrog en een drinkemmer. Een harkje om de ren schoon te maken en een mes om groen te snijden.
Kippen zijn erg sterke dieren maar zeker bij onvoldoende hygiëne en onvoldoende afwisseling in voeding krijgen ze nogal eens last van luizen, vlooien en bloedmijten. Hiervoor zijn in de handel een aantal middelen verkrijgbaar. Let goed op waar je de kippen koopt. Als de hokken daar vies zijn: niks kopen!
Kippen kun je heel goed tot rust brengen .We noemen dat kippenhypnose, maar met hypnose heft het eigenlijk niets te maken. Neem de kip bij de uiteinden van de vleugels vast en breng deze naar elkaar toe. De kip gaat zich ontspannen en laat het kopje een beetje hangen. Pak ze nu bij de flanken vast en leg ze op de rug. De kip blijft lekker liggen…
Zelf kippen houden, is niet moeilijk, ze zijn gezellig in de tuin en leveren heerlijke eitjes en vlees. Wil je ook een haan houden overleg dan even met je buren. Houd een kip nooit alleen, het zijn gezelschapsdieren, dus houdt ze minstens in een koppel!
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load