• Zelf hete rode pepers kweken: planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Pepers kweken. In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin lees je de beste tips voor het telen van hete rode pepers in pot: zaaien, planten, verzorgen, oogsten en bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Pepers

  Hete rode pepers

  Hete rode pepers of Spaanse pepers zoals ze ook wel genoemd worden zijn de bekende langwerpige rode chilipepers die we kennen uit de Oosterse keuken. Rode pepers hebben een intens pikante smaak. Die hete smaak wordt veroorzaakt door de stof capsaïcine. Hoe meer capsaïcine een peper bevat, des te heter de peper.

  De hete peper plant komt uit de nachtschade familie, net als bijvoorbeeld de aardappel en de tomaat. Waar ze in tropische landen als struikje groeien, worden ze bij ons meestal als eenjarige plant in een pot gekweekt.

  Zijn rode pepers gezond?

  Ja, rode pepers zijn heel gezond. Er worden een aantal gezondheid bevorderende eigenschappen aan hete pepers toegeschreven. Zo zou je er beter van slapen, zouden ze cholesterol verminderen, je hart en bloevaten beschermen, ontstekingen remmen en antikanker eigenschappen hebben.

  eb9df1060586bf1f4c8d08913e8283d4_medium.

  Capsaïcine zou ook antibacteriële eigenschappen hebben en werken tegen diabetes. Rode pepers zitten boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen zoals magnesium, mangaan, ijzer en kalium. Tenslotte helpen pepers het lichaam bij het verbranden van vetten.

  Lekkere recepten met hete pepers

  Hete pepers behoren tot de meest gebruikte specerijen in de wat pikantere keuken. De volgende recepten bevatten hete pepers:

  • Chili con carne
  • Gember-sereh cocktail
  • Mexicaanse guacamole saus
  • Sambal badjak

  Pepers kweken

  Het telen van pepers is niet heel moeilijk en in een warm jaar kun je zelfs van één plant een behoorlijke oogst krijgen. Gewone tomatengrond die het beste voor de hete pepers. Voeg er nog wat gedroogde kippenmest aan toe.

  Soorten Pepers

  Er zijn heel wat soorten in de handel maar niet allemaal kunnen ze in Nederlands gekweekt worden. Pepers hebben namelijk heel wat zon nodig. De volgende soorten zijn aan te bevelen:

  • African Bird's Eye Chili
  • Bhut Jolokia Red
  • Cayenne Sweet
  • Datil
  • Devil’s Tongue Red
  • Georgia Flame
  • Habanero Red
  • Inka Red Drop
  • Naga Jolokia Purple

  d2bd27c48c5f370f5a343eac7d9614c5_medium.

  Pepers zaaien of planten kopen

  Pepers groeien alleen als het warm is. Zaai ze daarom vroeg in het jaar, in februari. Gewone zaaigrond zoals die in winkel te krijgen is, is prima. Gebruik een gesloten zaaikastje met verwarming, want onder de 25 graden ontkiemen de pepers nauwelijks. Plant ze daarna in verse grond, zoals eerder beschreven.

  e0c910cd59be35f7a074e95bd379d091_medium.
  Vanaf juni kunnen de planten overdag naar buiten. Elke avond moeten ze weer naar binnen. In juli en augustus kunnen ze ook in de nacht naar buiten. In de serre kun je over een veel langere periode oogsten en eventueel zelf overhouden tot het nieuwe jaar.

  Pepers oogsten en bewaren

  208fbe18220d0dbf010649f281ac2ee1_medium.

  De pepers zijn aanvankelijk groen en kleuren dan geel, oranje of rood. Oogst ze zodra ze rijp zijn. Laat de stengel eraan zetten en knip deze met een schaartje van de plant.

  Laat je ze te lang hangen dan bloeit de plant niet meer en krijg je geen nieuwe pepers meer. Het lekkerste zijn pepers als ze vers zijn maar je kunt ze ook in een oven drogen. Droog ze in een oven van 75 tot 85 graden Celsius, totdat ze droog zijn. Eventueel kunnen ze daarna gemalen worden tot chilipoeder

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load