• Parelhoenders houden, verzorgen, voeden en kweken

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over het verzorgen, voeden, kweken en houden van het Helmparelhoen, Numida meleagris ook wel poelepetaat of stipkip genoemd.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsBijzondereHuisdieren

  Het Helmparelhoen, poelepetaat of stipkip

  Het Helmparelhoen een vogel die wordt gehouden voor zijn intens smakende vlees en eieren, alsmede voor de hobby. Ze worden gekweekt in allerlei kleuren, maar meestal zien we de prachtige wildvorm. Oorspronkelijk komt de vogel uit tropisch Afrika. Inmiddels is het Helmparelhoen in het wild te vinden in Europa, Zuid-Amerika en Australië.  

  52ed98c3695e81a31a5c1480458f4f81_medium.

  Beschrijving Helmparelhoen

  Het Helmparelhoen is een vijftig tot zestig centimeter grote vogel met een min of meer rond lichaam en een korte staart. Ze lijken qua vorm nog het meeste op patrijzen. Ze hebben een klein hoofd, zonder veren, met rode en blauwe stukken huid. Boven op hun hoofd staat een kleine, kromme, benige knobbel die het dier de naam Helmparelhoen hebben gegeven.Het verenkleed is prachtig grijszwart met kleine zilverwitte stippen. Ze wegen tussen de één en anderhalve kilogram. 

  Parelhoenders houden

  Parelhoenders zijn niet moeilijk om te houden maar je kunt ze qua gedrag niet met kippen vergelijken. De dieren leven buiten het broedseizoen in groepsverband maar in het broedseizoen vormen koppeltjes. De dieren hebben daarom nogal wat ruimte nodig. Een volière of ren voldoet niet, Helmparelhoenders moeten echt rond kunnen lopen. Het is meer een dier voor een erf. Tegen de avond vliegen ze een boom in en slapen daar met zijn allen. 

  Etymologie Numida meleagris

  Het Helmparelhoen kreeg haar wetenschappelijke benaming Numida meleagris in 1758 van Linnaeus. De geslachtsnaam Numida is Latijn en is afgeleid van het vroegere land Numidië of Numidia. De Numidiërs waren waarschijnlijk de voorouders van de Berbers en hielden deze vogels. De soortnaam meleagris is Latijn en is de naam die de Romeinen aan het parelhoen gaven. 

  17d12730180805a249bdc7a1361ce279_medium.

  Voeding Helmparelhoenders

  Helmparelhoenders zijn echte alleseters, waar je veel van je etensresten aan kwijt kunt. Niet je schillen echter, die eet je zelf ook niet en geen beschimmeld eten. Zorg verder voor een combinatie van zaden, groenvoer (gras, paardenbloem, klaver), een beetje graan en grit. Grit is gemaakt van oesterschelpen en bevat kalk en mineralen, die noodzakelijk zijn om eierschalen te produceren. Helmparelhoenders eten veel insecten en zijn een uitstekende manier om je tuin teekvrij te houden! In de natuur eten ze ook kleine knaagdieren, reptielen en amfibieën. 

  Gedrag Helmparelhoenders

  Buiten het broedseizoen leven het Helmparelhoen in groepen van minimaal 15 tot 25 dieren. Ze lopen waar het kan, rennen waar nodig en vliegen alleen als ze in nood zijn of gaan slapen. Ze zijn de hele dag bezig met het zoeken naar zaden en insecten. Ze kunnen vrij schelle geluiden maken, waar niet alle buren van gecharmeerd zijn.

  676962f2234d4fd4fc89bb570fa31add_medium.

  Helmparelhoenders kweken

  Het is niet heel eenvoudig om mannetjes van vrouwtjes te scheiden, maar de helm en de wangzakken van het mannetje zijn iets groter. Richting het broedseizoen kunnen mannetje agressief worden tegen elkaar. Er worden koppeltjes gevormd en de vrouwtjes leggen nesten van 25 tot 30 kleine, bruine eieren in een ondiepe kuil in de grond. De plek die ze zoeken moet beschut zijn, bijvoorbeeld achter een struik. De eieren komen na ongeveer vier weken uit. De kuikens zijn heel gevoelig voor tocht en vocht. Het beste kunnen ze daarom de eerste zes weken in een overdekte ren worden gehouden .

  Benodigdheden voor Helmparelhoenders

  Zorg voor een goede voedertrog en een drinkemmer. Een harkje om de ren schoon te maken en een mes om groen voor ze te snijden. In de tuin is een wat hogere omheining noodzakelijk. 

  Ziekten Helmparelhoenders

  Helmparelhoenders zijn erg sterke dieren maar zeker bij onvoldoende hygiëne en onvoldoende afwisseling in voeding krijgen ze last van luizen, vlooien en bloedmijten. Hiervoor zijn in de handel een aantal middelen verkrijgbaar, maar voorkomen is beter. Verder zijn ze gevoelig voor alle bekende kippenziektes. 

  d1321647ea026202f8d70e99aa27f94f_medium.

  Helmparelhoenders kopen

  Het beste kun je Helmparelhoenders kopen als piepkuikens. Volwassen dieren lopen vaak weg. Wen de kuikens aan jou als verzorger en aan het feit dat ze eten krijgen van jou, zodat ze in de buurt blijven. Helmparelhoenders komen uit Afrika en hoewel ze heel sterk zijn, kunnen de kuikens gemakkelijk sterven als ze nat worden en te veel afkoelen. Houdt ze daarom de eerste zes weken in een overdekte ren met een warmtelamp.

  Let goed op waar je de Parelhoeders koopt. Als de hokken daar vies zijn: niks kopen!

  Veel succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzen, helmparelhoen,  kippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load