• Zelf ganzen houden

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je tal van weetjes over het zelf ganzen houden, huisvesting, voedsel en kweken van deze prachtige huisdieren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, Ganzen, RobsBijzondereHuisdieren

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Ganzen

  b56b618843d575a591fbac159e5e8351.jpgGanzen zijn watervogels uit de zogenaamde familie Anatidae, waartoe ook zwanen en eenden behoren. Het zijn grote, zwaargebouwde vogels met een lange nek. Ganzen kunnen gemakkelijk 15 tot 30 jaar oud worden.

  Een gans koop je niet voor een paar jaar. Denk bij de aanschaf aan deze leeftijd en de verantwoordelijkheid die dat met zich mee brengt. Een vrouwelijke gans heet een “gans” en een mannelijke gans noemen we een “ganzerik” ofwel een “gent”. Het geluid wat ganzen maken noemen we "gakken".

  Gedrag van ganzen

  Ganzen zijn groepsdieren, die altijd een groep van minstens een stuk of vijf dieren worden gehouden. Ze brengen veel tijd door met grazen en gaan af en toe in het water om zich te wassen. Ook bij gevaar gaan ze soms het water in.

  Tamme witte ganzen

  560dfa6ff4cc8dabbd8961338badc336_1349717

  Tamme witte ganzen zijn afstammelingen van de grauwe gans. Omdat veren en dons in bedden werden gebruikt werd er doorgeselecteerd op een witte kleur.

  Ganzen houden

  Ganzen worden nu veel minder gehouden dan vroeger en dat is jammer want het zijn erg gezellige dieren. Ze zijn waaks en bewaken hun “erf” met veel aplomb en lawaai. Ganzen worden gehouden voor:

  • Dons en vereneedfe4ae42cc1d2809700409fb210d92_1349534
  • Vlees
  • Ganzenlever
  • Eieren
  • Gezelligheid
  • Waakzaamheid

  Ganzenpennen werden bovendien gebruikt om mee te schrijven.

  Huisvesting ganzen

  Voor ganzen is een weide met voldoende gras een belangrijke voorwaarde. Reken op minimaal 50 tot 100 vierkante meter gras per gans. Indien ganzen onvoldoende plaats hebben, delft het gras het onderspit en wordt de weide een stuk braakliggend grond. Voor de weide is een afrastering van anderhalve meter hoog prima. Ook een vijver is belangrijk. Niet alleen om zich te kunnen wassen maar ook voor de voortplanting: de paring vindt in het water plaats. Zorg voor een ondiepe vijver die gemakkelijk kan worden schoongemaakt want de ganzen ontlasten zich graag in het water.

  5c0d224b36f31b9bd4fd742707cd29ff_1349717

  Een paar struiken waaronder ze kunnen schuilen als de zon te heet is, zijn ook noodzakelijk. Een nachthok mag maar is geen voorwaarde. Als het hard gesneeuwd heeft dan kun je een stukje sneeuwvrij maken of op een plek wat stro gooien waar ze kunnen zitten. Ganzen kunnen prima tegen een koude winter.

  Verzorging Ganzen

  Ganzen hebben niet gauw last van ziektes maar als graseters produceren ze enorme hoeveelheden uitwerpselen. Zowel water als weide moeten daarom dagelijks worden schoongemaakt.  Controleer de ganzen dagelijks en zorg in de vakantie voor iemand die kan oppassen.

  b0dbf86545da24c1bff8c61fa5fe665b_1349717

  Voedsel ganzen

  Het belangrijkste voedsel voor de ganzen is gras. Let wel: ganzen houden niet van lang gras. Als bijvoer in de winter zijn watervogelkorrels erg geschikt. Oud brood eten ze graag, gewelde granen zijn een traktatie en voer (zomer en winter) regelmatig wat grit bij.

  Voortplanting ganzen

  09b93da33ea93a2217d403cc7a9d7aef_1349532

  Ganzen zijn zo vanaf hun derde jaar vruchtbaar. Ze vormen paren waarvan wordt aangenomen dat ze hun hele leven bij elkaar blijven. Een ganzenest kan gemakkelijk uit 10 tot 20 eieren bestaan. De jongen komen na ongeveer één maand uit.

  Ganzen houden is een geweldige hobby!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load