• Venkel kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen uit de makkelijke moestuin lees je alles over de teelt van deze veelzijdige kruid en groente Venkel/Knolvenkel: kopen, planten, verzorging, oogsten en bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Venkel

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  De Venkelplant

  Venkel is een oorspronkelijk uit Azië en het Middellandse-Zeegebied afkomstige plant uit de wortelfamilie (Apiaceae), die bekend is om zijn typische anijssmaak. De botanische benaming van venkel is Foeniculum vulgare. 

  b301cc68a716b1156555aa0ce5514bb6_medium.

  Bijna alle delen van de venkel zijn eetbaar: de verdikte bladscheden van de knolvenkel, de bladeren, de bloemen en natuurlijk de zaden die een belangrijk ingrediënt voor Absinth vormen. Lees hier heerlijke Venkel recepten.

  Is Venkel gezond?

  Venkel is supergezond. Venkel is een geweldige bron van eiwitten en mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan en ijzer, voedingsvezels en vitamines B.

  Venkel door de eeuwen heen

  Venkel is een cultuurgewas dat al eeuwenlang door mensen op zijn waarde wordt geschat. We weten dat de oude Grieken en Romeinen de jonge scheuten van Venkel aten en medicinale eigenschappen toeschreven aan de zaden. In de zeventiende eeuw werd in Italië de knolvenkel gekweekt, die dan ook eigenlijk Florentijnse venkel moeten heten. Uit groentetuinen is venkel ontsnapt en inmiddels groeit deze plant op alle continenten in het wild. Venkelthee wordt gedronken om de ingewanden tot rust te brengen. Deze eigenschap kenden de oude Romeinen al, getuige de spreuk “semen foeniculi pellit spiracula culi" vrij vertaald “venkelzaden laten ons aarsgat blazen”. In India kauwen mensen na het eten op venkelzaden om het eten beter te verteren en voor een frisse adem.

  2bb39961f9cfcb3c6670128254cc04bc_medium.

  Venkel planten: grond, plantafstand en verzorging

  Venkel is een plant die een standplaats in de volle zon nodig heeft. Zorg voor een goed gedraineerde, bodem. Voeg op leem of kleigrond minstens 50% zand en grit toe. Vóór het planten de grond een spade diep omspitten om de grond goed los te maken.

  Knolvenkel kent in Nederland en België zowel een zomerteelt als een herfstteelt. De zomerteelt loopt van begin april tot in augustus en de herfstteelt van juni tot in november. Herfstteelt geeft het beste resultaat. Gewone venkel kan het beste als zomerteelt worden gezaaid en daarna als vaste plant worden geteeld.

  Zaai de Venkelplanten, één maand voor het buiten uitplanten, binnenshuis of koop jonge planten in een tuincentrum. Plant de jonge Venkelplanten op een onderlinge afstand van dertig centimeter. Regent het niet dan is water geven noodzakelijk. Verwijder verder geregeld onkruid tussen de planten, want onkruid belemmert de groei te veel.

  8179a81cf8a40d89a140d0abdf84ec51_medium.

  Net als met andere gewassen is vruchtwisseling, het rouleren van gewassen, noodzakelijk. Plant in de grond waarin Venkel hebben gestaan de eerste twee jaar geen wortelgewassen.

  Venkel ziektes

  Een groot probleem voor venkel vormen konijnen die de planten onweerstaanbaar vinden. Verder heeft venkel soms last van de wortelvlieg. Een methode die ik zelf gebruik is het planten van boerenwormkruid rondom en zelfs tussen de Venkel. Ook citroenkruid, dille en goudsbloem tussen of naast de Venkel werkt erg goed. 

  Venkel oogsten

  Zodra de Venkel groot genoeg is, kan deze worden geoogst. Meestal is dat zo’n drie maanden na het uitplanten. Bloemen, bladeren en zaad kun je oogsten zodra ze beschikbaar zijn. Snij knolvenkel net boven de grond af en laat de wortelen in de grond, daar groeien weer nieuwe bladeren aan. 

  Venkel bewarenb5357a518c2ec832d6d8bbb77082d125_medium.

  Venkel is typisch zo’n groente waarvan de smaak snel achteruit gaat na het oogsten. Eet ze bij voorkeur binnen vijf dagen na de oogst. Bladeren en bloemen binnen twee dagen verwerken en zaden kun je, droog, enkele jaren bewaren.

  Venkelplanten kopen en Venkelsoorten

  Er zijn in webwinkels steeds meer soorten venkel te verkrijgen. In toenemende maten vinden we ook biologisch geteelde venkel. Probeer af en toe eens een ander soort. De beste Venkelsoorten om te planten zijn onder meer:

  • Cantino (knolvenkel zomerteelt, lekker zoet)
  • Fino (knolvenkel zomerteelt)
  • Finale (knolvenkel zomerteelt)
  • Florence (knolvenkel zomer- en herfstteelt, lekker zoet)
  • Romanesco (knolvenkel herfstteelt)
  • Rondo F1 (knolvenkel zomerteelt)
  • Foeniculum vulgare (bladvenkel, groen blad)
  • Foeniculum vulgare ‘Purpureum' (bladvenkel, rood blad)

  Gemakkelijk te kweken en oh zo lekker!

  ab7d286a1f6970feefc0f690983b050a_medium.

  Uit de makkelijke moestuin:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe Honingbes, Blauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuien, venkelvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruid, Oost-Indische kersrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load