• Uien kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van uien ofwel ajuinen: kopen, planten, verzorging, oogsten en bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Uien, Uienrecepten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  De uienplant1089776cb18d41faa84e1bfaece82758_1395755

  De ui is een groente uit de lookfamilie waarvan we het blad en vooral de knol eten. Typerend voor de ui zijn de smaak en de geur, afkomstig van vluchtige oliën.

  De ui is een supergezonde groente. De ui is een geweldige bron van mineralen, voedingsvezels en vitamines.

  De wetenschappelijke naam van de ui is Allium cepa.

  De ui in de moestuin

  De ui is een van de oudste cultuurgewassen die de mensheid kent. We weten dat de Chinezen al 5000 jaar geleden uien verbouwden. Ruim 3500 jaar gelden verbouwden de Egyptenaren ook uien. Er zijn uien afgebeeld op de binnenmuren van piramides en ze begroeven hun Farao’s tezamen met uien. De ui was voor de Egyptenaren een teken van eeuwigheid. Dat had te maken met de structuur van de ui: een ring binnen een ring binnen een ring, et cetera. Deze ringen beelden eeuwigheid uit. Vermoed wordt dat de prehistorische mens al uien at, die werden verzameld in de natuur.

  China is s ’werelds grootste uien verbouwer met bijna 21 miljoen ton uien maar ook in Nederland en België verbouwen mensen met succes uien in hun moestuin. Voor de teelt van uien zijn er wel een aantal zaken belangrijk. Die lees je hier.

  Uien planten: grond, plantafstand en verzorgingdf09a061418f15b124660fb296772aee_1395754

  Uien hebben een standplaats in de volle zon nodig. De grond moet goed gedraineerd zijn en heel veel mest bevatten om goede dikke uien te krijgen. Het beste werkt paardenmest met stro, die je  in het najaar, dus het jaar vóór de teelt, goed in de grond spit.

  Plant je plantuitjes vanaf medio maart. Laat 20 centimeter vrij tussen de rijen en plant de uien zelf op een afstand van 15 centimeter van elkaar.

  Zelf zet ik plantuien twee weken voor het planten binnen, bovenop vochtige grond met mest. Ze kunnen hierdoor alvast wortel en loof aanmaken. IK plant ze heel ondiep, de nek van de ui moet net boven de grond uitkomen.

  Uien hebben een hekel aan natte 88813217af19865022878094d92fb400_1395755voeten maar droogte is ook funest voor de ui. Dan gaan ze vaak bloemen ontwikkelen en dan wordt al het goede uit de ui verbruikt, dus dat willen we niet. Giet daarom rijkelijk als de grond droog dreigt te worden.

  Krijgen de uien toch bloemknoppen, verwijder deze dan meteen.  Verder dient onkruid regelmatig gewied te worden.

  Net als met andere gewassen is vruchtwisseling, het rouleren van gewassen, noodzakelijk. Plant in de grond waarin uien hebben gestaan de eerste drie jaar geen uien of andere lookgewassen zoals knoflook of prei. 

  Welke uienziektes zijn er

  Een groot probleem is de uienvlieg. Gebruik daarom nooit verse stalmest in de laatste vier maanden vóór de teelt van uien. Deze mest trekt de uienvlieg namelijk aan. Wat veel ecologische tuinieren doen is het planten van kamille tussen de uien. Deze planten maskeren de uiengeur voor de uienvlieg.

  Wanner moet je uien oogsten

  Als het loof van de ui begint om te vallen, zo rond augustus, is het tijd om te oogsten. Uien die dan nog recht staan, knik je om, zodat het loof breekt. Verwijder het loof niet van de plant want dat heb je nodig om de uien aan op te hangen.

  Oogst uien bij voorkeur als de grond niet te nat is. Je kunt ze dan enkele dagen bovenop de grond laten drogen en daarna de droge grond er vanaf wrijven

  Hang de uien in strengen waarbij je het loof gebruikt om de uien aan elkaar te knopen, de zogenaamde uienvlecht.

  Laat de uien minstens twee weken drogen op een droge plek met tocht.

  Hoe moet je uien bewaren

  610dd3115f40edfa61dfc06af2a79fef_1395755Uien kunnen goed bewaard worden op een droge, koele plek. Belangrijk is dat de plek donker is. Anders gaan de uien uitlopen. Ook mag het niet te vochtig zijn want dan gaan de uien rotten.

  De kelder is ideaal om uien te bewaren. In de handel zijn speciale uienpotten te verkrijgen.

  Uienplanten kopen en uiensoorten

  Er zijn in webwinkels steeds meer soorten uien en sjalotten te verkrijgen. In toenemende maten vinden we ook biologisch geteelde plantuien. Probeer af en toe eens een ander soort. Goede soorten om te planten zijn onder meer:

  • Centurion F1 hybride
  • Golden Gourmet
  • Jaune Paille Vertus
  • Radar (winter-ui, planten tussen half september en half oktober)
  • Red Baron
  • Red Sun
  • Santero
  • Sturon
  • Stuttgarter Riesen
  • White Snowball

  Uien in de keuken, recepten met uien

  De ui is een onmisbaar gerecht in de keuken. Bijna iedereen heeft wel eens heerlijke Franse uiensoep of hartige uientaart gegeten maar in de meeste gerechten heeft de ui een bijrol. De ui ondersteunt als het ware de hoofdsmaken van een gerecht.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load