• Kruiden kweken

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over de kweek en teelt van kruiden in potten en in de volle grond. Niets lekkerder dan je eigen verse kruiden te kweken om mee te kokkerellen.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.16cd6f60ee4ba392bae5909f72544beb.jpg

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Makkelijke moestuin: kruiden

  De mens gebruikt al eeuwenlang kruiden. Deels voor het op smaak brengen van gerechten of het toevoegen van lekkere geuren en anderzijds vanwege de geneeskrachtige werking van sommige kruiden. De meeste kruiden zijn heel gemakkelijk te kweken.

  Potgrond en tuinaarde

  Het is van belang dat je de juiste grond gebruik voor je tuinkruiden. Goede grond bevat voldoende meststoffen en is water doorlatend, zodat de planten niet verdrinken. Zelf kweek ik tuinkruiden het liefst in potten. Gebruik een goede tuingrond en verrijk deze met gedroogde koeienmest.

  Zaaien of kopen?

  abdb0381a704b80778a1a0aa6b8e556d_medium.

  Zaaien is leuk, maar als je weinig tijd en plek hebt dan is kopen een prima alternatief. Gekochte planten komen doorgaans uit een kas. Bij het naar buiten zetten moeten ze niet meteen in de volle zon worden gezet anders verbranden de bladeren.

  De tuinkruiden

  Deze soorten zijn de musthaves voor iedere beginnende tuinier.

  Bieslook

  Bieslook is een grasachtige plant uit de zogenaamde lookfamilie, waartoe ook bijvoorbeeld de ui en prei behoren. Het is een vast plant die in de winter afsterft en in het voorjaar weer uitloopt. In Nederland komt de plant in het wild voor. Bieslook heeft veel water nodig en doet het prima in de (half)schaduw. Je kunt bieslook zaaien maar de plantjes zijn ook in de supermarkt en in het tuincentrum te verkrijgen. 

  c859b4b4aeb11c0c94ed136dadcc44d6.jpgVan bieslook worden de bladstengeltjes gegeten. Ze zijn lekker in de soep maar ook als onderdeel van een salade. Hoe later in het seizoen bieslook gebruikt wordt, hoe bitterder de stengeltjes worden. De bloemen kunnen ook worden gegeten: pluk de bloemetjes hiervoor uit elkaar. Bloemen en bladstengels zijn ook prachtig als garnering.

  Basilicum

  Basilicum is een sterk geurend kruid dat al eeuwenlang door mensen wordt verbouwd. Hoewel het een vaste plant is, sterft basilicum in ons klimaat 's winters af. Het is een plant die veel zon warmte nodig heeft en dagelijks bewaterd moet worden. Zorg ook voor voldoende meststoffen. Knip de bloemknopjes er steeds uit, dan blijft de plant groene blaadjes maken. Plant basilicum altijd in een pot, dan kan je de plant naar binnen halen bij slecht weer.

  91e67b9937534ad97cc8dafa0ed10c5b.jpgBasilicum wordt gebruikt bij tal van tomatengerechten zoals tomatensaus en pesto. Er worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegewezen, doch deze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn momenteel tal van varianten op de markt met bijvoorbeeld anijs, kaneel- of citroensmaak.

  Rozemarijn

  Rozemarijn is een kleine, meerjarige, kruidachtige heester die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt. Als kruid wordt het al duizenden jaren gebruikt in de keuken en bij allerlei rituelen. De plant kan in de volle grond groeien maar ook in een pot. Gebruik een goed water doorlatende grond, liefs gemengd met wat zand en gravel. Lees hier alles over Rozemarijn kweken

  2a7536b5332c9e217a7602f8ac0fd32c.jpgVan rozemarijn worden de aromatische blaadjes gebruikt, onder meer bij vlees en aardappelgerechten zoals aardappel en rozemarijn uit de oven. Van rozemarijn wordt beweerd dat het een versterking van de werking van het geheugen bewerkstelligt.

  Peterselie

  Peterselie is een tweejarig kruid waarvan de blaadjes en wortel wordt gebruikt. De plant groeit in de volle zon maar ook halfschaduw is geen probleem. De plant houdt van rijkelijk bemestte grond en moet dagelijks bewaterd worden. Krulpeterselie en bladpeterselie worden het meest gekweekt. Wortelpeterselie haast niet. 

  795f7b67c140362eb6e43047c42493f7.jpg

  De blaadjes worden gebruikt in soepen, bij mosselen en voor de bereiding van sauzen zoals de Dugléré saus. Gebruik ze direct nadat ze zijn geknipt dan is de smaak optimaal.

  Tijm

  Tijm is een kleine houtachtige plant met een sterke aromatische geur. De plant is redelijk winterhard en kan in potten en in de volle grond gekweekt worden. Tijm heeft een zonnige standplaats nodig en goed water doorlatende grond. Tijm heeft niet teveel mest nodig en groeit ook op wat armere grond. 

  e50e7df85cc78d41d19a35a20727f7b8.jpgVan tijm worden de blaadjes en de bloempjes gebruikt in sauzen en voor het op smaak brengen van vlees. Tijm is heerlijk in stoofpotjes. Van de blaadjes kan ook thee worden gezet. De blaadjes kunnen ook gedroogd worden gebruikt, maar niets is zo lekker als verse tijm. Lees hier alles over Tijm kweken

  Munt

  Munt is een meerjarige plant die een sterke mentholachtige geur heeft. Verkrijgbaar in diverse varianten zijn het planten die graag in het zonnetje staan maar ook gedijen bij een beetje schaduw. Zorg voor een goed bemestte grond en voldoende water. Lees hier alles over munt kweken.

  22c56858e440d711d72b01211ec37425.jpgMunt kan worden gebruikt in salades maar is ook heerlijk om een thee mee te maken. Ook worden ze gebruikt in dessert en in cocktails zoals de Mojito. Knip de bloemknopjes eruit, dan blijft de plant groene blaadjes aanmaken.

  Koriander

  Koriander is een eenjarige plant die oorspronkelijke uit het Middellandse Zeegebied komt. Het is een gemakkelijke plant voor potten en volle grond. Water regelmatig maar niet overdreven. De plant hoeft niet de gehele dag zon. 

  d4bfbcfa0dd861d767e6989f70c24e03.jpgDe bladeren van koriander zijn heerlijk in de soep en tal van andere gerechten. Het zaad van de koriander wordt vaak gemalen en gebruikt als kruid. In Indonesië noemen ze dit ketoembar . Ketoembar komt voor in gerechten zoals saté saus.

  Salie

  De echte salie (Salvia officinalis) is een kruid wat in Nederland (te) weinig wordt gebruikt maar in bijvoorbeeld de Franse keuken neemt het een prominente plaats in, onder meer in sauzen. Er worden geneeskrachtig en rustgevende eigenschappen aan toegekend door de alternatieve geneeswijze.

  5590013876620dc3b76a0511547e15b1.jpgPlant salie in een pot of in de volle grond, maar altijd op een zonnige plek. Zorg voor goede grond met voldoende meststoffen, die goed afwatert. Salie houdt niet van natte voeten. Lees hier alles over Salie kweken
   

  Succes met de gemakkelijke moestuin!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load