• Slakken bestrijden, 11 tips voor biologische en chemische bestrijding

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over de mogelijkheden van biologische en chemische bestrijding van een slakkenplaag in je moestuin.

  Tags/labels: RobsGemakkelijkeMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Slakkenplaag

  Slakken, de nachtmerrie van elke tuinier. Zijn je plantjes lekker aan het groeien en dan zorgt een invasie van slakken voor doorboorde en opgegeten bladeren en aardbeien. Hoe jonger de bladeren, hoe lekkerder de (naakt-)slakken ze vinden: vooral zaailingen moeten het ontgelden. Omdat deze slakken tweehuizig zijn, kunnen ze allemaal eitjes leggen en zich daardoor in razend tempo vermenigvuldigen. 

  5cadbdc19e178048798b24aa83c7503b_medium.

  Elke nacht gaat er een leger slakken de planten (zowel zaden, bladeren, stengels als wortels) te lijf en zeker na regenbuien kom je ze overal tegen. Een slak kan in een half uur zijn halve lichaamsgewicht in plantmateriaal eten. Hoe kunnen we deze slakken bestrijden?

  Slakken bestrijden

  Om mooie groenten of kruiden te telen is het noodzakelijk om de slakkenpopulatie binnen de perken te houden. Willen we slakken bestrijden dan zijn er een aantal mogelijkheden:

  1) Slakken handmatig verwijderen

  Het handmatig verwijderen van slakken kan door heel goed tussen de bladeren van de planten te zoeken. Na een regenbui kruipen ze ook vaak van de ene plant naar de andere plant. De slakken kunnen gedood worden door er zout op te strooien. Dit is echter niet bepaald diervriendelijk.. Je kunt ze natuurlijk ook naar een naburig park brengen of in een berm deponeren.

  2) Slakkenvallen 

  a885cb55dfa8bd7de046ea209d47f0e4.jpgSlakken kunnen eenvoudig worden gevangen met behulp van omgekeerde bloempotten of onderzetters voor potten.
   
  Slakken zijn vooral gedurende de nachten actief en als het regent. Zodra het warmer wordt, zoeken ze de koelte op.
  Maak eerst de grond goed vochtig en zet dan de potten of onderzetters erop.
   
  Zorg voor een kleine opening. Slakken zullen zich hier terugtrekken. Elke ochtend dien je de slakken te verwijderen die zich aan de binnenkant van de potten en de onderkant van de onderzetters bevinden.  
  9c45c687ae9ba7d5f0612ce4fd1dbaf7.jpg

  3) Koperen slakkenbarrières

  Het afschermen van planten of plantenbakken met koperdraad of koperen ringen levert een effectieve barrière op voor (naakt)slakken. Men vermoedt dat het koper in slijmlaag van de slakken tot een kleine elektrische stroom leidt, waar de slak niet tegen kan. Het is vergelijkbaar met een elektrische schok voor mensen. 

  f235c0a69920c0613a53ad706239bc1b.jpg4) Slakkenbarrières met as

  As rondom de planten strooien werkt alleen even, zolang de as droog is. Na een regenbui trekken slakken zich hier niks meer van aan. Dit is dus niet heel effectief.

  5) Slakkenbarrières met zeewier

  Woon je nabij de zee? Zeewier rondom de kwetsbare planten draperen is zeer effectief. Het zout in de wieren vormt een natuurlijke barrière waar de slakken niet overheen gaan.

  6) Natuurlijke vijanden

  De natuurlijke vijanden van slakken zijn sommige soorten kevers, padden en kikkers, salamanders, egels, spitsmuizen en vogels. Deze zijn doorgaans niet in staat om een slakkenpopulatie binnen de perken te houden. Dat heeft te maken met de nachtelijke levenswijze van de slakken en ook door de beschermende slijmlaag. In de handel, maar ook per internet te bestellen, zijn wel aaltjes (Phasmarhabditis hermaphrodita) verkrijgbaar die voor een effectieve bestrijding van slakken zorgen.

  7) Slakkenvallen

  In de handel worden speciale worden slakkenvallen in de handel verkocht. Vul deze met slakkenkorrels en de diertjes verzamelen zich in de val. Van daaruit kun je de weggooien.

  defd007090e6679050f9c05c4ce8aed2_medium.

  8) Biologische bestrijding

  Slakken hebben een hekel aan bepaalde stoffen. Neem een gieter met twee liter lauw water en doe hier een handvol fijngesneden tomatenbladeren en 5 geplette teentjes knoflook in. Laat dit een nacht staan en giet dit op de planten die je wilt beschermen. Ook de combinatie brandnetel met knoflook is erg effectief.

  Ook zijn er slakkenkorrels op biologische basis in de handel. Bijvoorbeeld Naturen of COMPO Naturabell slakkenkorrels.  Deze vergiftigen de slakken.

  9) Slakkengif strooien

  De chemische bestrijdingsmiddelen zijn zeer effectief maar maken vaak meer kapot dan alleen de slakken zelf. Daarnaast zijn ze niet goedkoop, zoals bijvoorbeeld deze .

  10) Meloen slakkenval

  Koop een kleine meloen en maak daar een gat in. Leg de meloen omgekeerd, dus met het gat naar beneden, op de aarde. De slakken, die dol zijn op meloen, kruipen er 's nachts in. De volgende dag gooi je de meloen weg bij het groenafval.

  11) Bierval voor slakken

  Graaf een bekertje met een laagje bier in, in je tuin. Slakken zijn dol op bierlucht, kruipen in het bekertje en verdrinken halfdronken in het laagje bier.

  Slakken bestrijden 

  233ba30a88b6914389705bf5a81a2373_medium.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Zoals je ziet zijn er nogal wat methoden om van je slakken af te komen. Dat kan op een diervriendelijke maar ook op een dieronvriendelijke manier. Dat laat ik aan de lezer over.

  Veel succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load