• Rabarber kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van rabarberplanten: kopen, planten, verzorging en oogsten. Tevens lees je welke rabarberplanten het beste zijn.

  Tags/labels: RobsMoestuin, Robsfruitteelt, Rabarber, RabarberRecepten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.927497439d08d0891811e3f2e2b80254_medium.

  De Rabarberplant

  Rabarber is een meerjarige plant waarvan de bladstelen gegeten worden. Rabarber heeft dikke, tot 60 centimeter lange, stelen en grote bladeren.

  De wortels van rabarber worden door de mens al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel, vanwege de laxerende werking. Het eten van de bladstelen is pas in de 17e eeuw ontdekt.

  De wetenschappelijke naam van rabarber is Rheum rhabarbarum.

  Rabarber is heel gezond.

  ab9f430d13ab6b02290064f9eeb19b8f_medium.

  Rabarber bevat weinig calorieën, veel voedingsvezels, kalium, calcium, magnesium en vitamine C. Tevens bevat rabarber de krachtige antioxidant catechine die heel goed is voor het hart en die diabetes bestrijdt.

  Van rabarberstelen kan heerlijk rabarbermoes worden gemaakt, rabarber chutney, rabarberlimonade, rabarbercake en natuurlijk lekkere rabarbertaart.

  Rabarber planten: grond en plantafstand

  Rabarber heeft een luchtige, humusrijke grond nodig met veel stalmest. Plant rabarber in augustus of september op een plek die niet volledig in de zon ligt. Rabarberplanten  hebben een plantafstand van minimaal 75 tot 100 centimeter nodig.

  Rabarberplanten hebben een decoratief blad en kunnen in de siertuin tussen andere planten gepoot worden. Zo oogst je uit je siertuin.

  Rabarberplanten verzorgen3c9ecd15ce12d6ee966d04220225b21e_1398861

  Rabarber redelijk ongevoelig voor ziektes en slakken. Mest de plant elk jaar bij en verwijder de dode stelen en bladeren in het najaar.  Zorg dat de planten niet uitdrogen.

  Na vijf jaar dient een plant te worden opgegraven. Maak de plant kleiner met behulp van een spade en plant de rabarber op een andere plek die goed van compost en stalmest is voorzien.

  In het najaar als de bladeren bruin zijn geworden, kun je deze verwijderen. Rabarber is volledig winterhard dus je hoeft de plant niet af te dekken.

  Rabarber oogsten

  Rabarber planten kunnen in mei tot met juni geoogst worden. Om rabarber te oogsten mag je geen mes gebruiken om de stelen af te  snijden. Je pakt een bladsteel onderaan vast en met een draaiende beweging breek je de stengel van de plant. gebruik rabarber nog dezelfde dag. Oogst rabarber uiterlijk tot en met de maand juli. De maanden daarna heeft de plant namelijk nodig om voldoende energie op te slaan voor de winter.

  De bladeren kunnen niet worden gegeten, want ze bevatten giftige stoffen. Wel kunnen de bladeren op de composthoop.

  Door in het voorjaar grote potten of zwarte emmers over de planten te zetten, we noemen dat de groei forceren, komen de planten eerder op. Dan is een oogst in april ook al mogelijk.

  Rabarberplanten kopen en Rabarber soorten

  5d4380853df4c077182eba87e610a221.jpgRabarberplanten zijn te koop in tuincentra en via het internet. Goede soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Frambozen rood
  • Goliath
  • Holsteiner Bloed
  • Mikoot
  • Mira
  • Red Champagne
  • Valentine F1
  • Victoria

  Red Champagne is mijn persoonlijke favoriet. Je kunt ook rabarber zaaien maar de planten uit zaad zijn heel onregelmatig van kwaliteit. Daarom kun je het beste één of twee jaar oude planten kopen.

  Let op: soorten met groene stelen zijn zuurder dan soorten met rode stelen.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load