• Prei kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de gemakkelijke moestuin lees je alles de winterteelt en zomerteelt van prei: kopen, planten, verzorging, oogsten en bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Prei, Allium, Preirecepten

  De Moestuin2fe14fa263d7a4e496bf6a3044620e85_1400009

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee.

  Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  De preiplant

  De prei is een groente uit de lookfamilie die we eten als groente. De Fransen noemen prei ook wel  l'asperge du pauvre  ofwel de asperge voor de armen, maar daarmee doen ze deze veelzijdige  groente tekort. Heerlijke recepten met prei zijn bijvoorbeeld de beroemde Vichyssoise soep, de Schotse preisoep Cock-a-Leekie en prei taart.

  Prei is supergezond. Prei is een geweldige bron van mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer, voedingsvezels en de vitamines B1, B6 en C. Overigens bevat het groene gedeelte de meeste vitamines. De wetenschappelijke naam van de prei is Allium porrum.

  Prei door de eeuwen heena73101f5b3b248743cad63cdf31dbdbe_1400009

  Prei is een van de oudste cultuurgewassen die de mensheid kent.

  We weten dat de Sumeriërs uit Mesopotamië al 4500 jaar geleden prei verbouwden. Ook de Egyptenaren, Grieken en de Romeinen waren dol op prei. De Romeinse keizer Nero werd porrophagus of preivreter genoemd omdat hij dagelijks preisoep nuttigde, waarvan hij dacht het verantwoordelijk was voor zijn prachtige stem.

  Ook nu nog in Nederland en België verbouwen mensen met succes prei in hun moestuin. Voor de teelt van prei zijn er wel een aantal zaken belangrijk. Die lees je in dit artikel.

  Prei planten: grond, plantafstand en verzorging

  243f4ec3f2f40857c733964a403b18a1_medium.Prei is een plant die een standplaats in de volle zon nodig heeft. Zorg voor een goed gedraineerde, voedselrijke bodem.

  Bewerk de grond liefst al een half jaar van te voeren door een verse koeienmest of paardenmest doorheen te spitten.

  Voor het planten dient de grond twee spades diep te worden omgespit om de grond goed los te maken.

  Zaai de preiplanten twee maanden voor het planten binnenshuis of koop jonge planten in een tuincentrum.

  Plant de jonge preiplanten ongeveer vijftien tot twintig centimeter diep in gaten die je met een stok maakt en op een onderlinge afstand van 20 centimeter. Het gedeelte van de prei onder de grond wordt wit en het gedeelte boven de grond wordt groen. Later kun je de planten nog aanaarden en zo wordt een nog groter gedeelte wit. Je kunt dit proces vergemakkelijken door vóór het planten paar voren in de grond te harken en daarin de gaten voor de prei te harken.

  Prei mag niet droog worden anders gaat de smaak sterk achteruit. Regent het lang niet, dan is water geven noodzakelijk. Verwijderd verder geregeld onkruid tussen de planten want onkruid belemmert de groei te veel.

  Net als met andere gewassen is vruchtwisseling, het rouleren van gewassen, noodzakelijk. Plant in de grond waarin prei hebben gestaan de eerste drie jaar geen uien of andere lookgewassen zoals knoflook of bieslook. 

  Zomer- en winterteelt

  Voor de zomerteelt wordt prei in januari gezaaid en in april buiten geplant. De prei wordt geoogst in de nazomer en herfst. Voor de winterteelt worden andere rassen gebruikt. Deze worden in april gezaaid en in juli geplant en van november tot in maart het volgende jaar geoogst.

  Prei ziektes

  Een groot probleem is de preivlieg en ook de uienvlieg slaat soms toe. Dek de planten daarom na het planten een tijdje af met wat gaas. Een andere methode die ik zelf gebruik is het planten van boerenwormkruid rondom en zelfs tussen de prei. Ook citroenkruid (Artemisia abrotanum), dille en goudsbloem tussen of naast de prei werkt erg goed. Anderen zweren bij worteltjes tussen de rijen prei. Daarnaast hebben preiplanten soms last van roestvlekken op de bladeren. Verwijder aangetaste planten meteen en gooi ze weg. Gebruik ze niet op de composthoop.

  Prei oogstena5ea1c48c9be1f30e56780ba3778d30f_medium.

  Zodra de prei groot genoeg is, kan deze worden geoogst. Maak eerst de aarde rondom de plant los met een riek en trek de plant dan voorzichtig omhoog, zonder deze te breken. Knip vervolgens het groen van de plant af.

  Prei bewaren

  Prei kunnen ongeveer twee weken bewaard worden op een droge, koude plek. De kelder is ideaal en natuurlijk de koelkast.

  Preiplanten kopen en preisoorten

  Er zijn in webwinkels steeds meer soorten prei te verkrijgen. In toenemende maten vinden we ook biologisch geteelde plantprei. Probeer af en toe eens een ander soort. De beste preisoorten om te planten zijn onder meer:

  • Blauwegroene herfst (winterteelt)
  • Bleu de Solaise (winterteelt)
  • Columbus (zomerteelt)
  • Harston (winterteelt)
  • Hilari (zomerteelt)
  • Kenton (winterteelt)
  • Lincoln (zomerteelt)
  • Winterreuzen (winterteelt)

  Ook oerprei, die in de vorm van broedbolletjes kan worden gekocht is erg lekker.

  Prei

  Gemakkelijk te kweken en oh zo lekker!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load