• Munt kweken, planten, verzorgen, oogsten en bewaren

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Kruidenplanten. In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van munt: kopen, planten, verzorging, oogsten en munt bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsTuinplanten, Mentha

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  Munt als kruid

  Munt is een kruid wat wordt gehouden vanwege zijn typische smaak en geur die wordt veroorzaakt door de stof menthol. De officiële Nederlandse benaming is pepermunt. De wetenschappelijke benaming is Mentha × piperita.

  Volgens de Griekse overlevering ontstond munt toen een jaloerse Pluto de vriendin van zijn vrouw Persephone, Mintha, in een plant veranderde omdat hij vond dat ze te veel tijd samen met zijn vrouw doorbracht. Haar naam werd gebruikt voor de Latijnse naam van munt: Mentha.

  Muntsoorten wordt al duizenden jaren gekweekt door de mensheid. De medicinale eigenschappen die aan pepermunt worden toegeschreven zijn onder meer:

  • Stimulering van de speekselklier
  • Regulering van de spijsvertering
  • Antibacteriële werking
  • Ontstekingsremmende werking
  • Werking tegen misselijkheid
  • Werking tegen hoofdpijn

  Gebruik munt in de keuken

  Munt kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijke muntthee mee maken, je kunt het in muntlimonade gebruiken, je kunt munt in een fruitsalade gebruiken of in soepen zoals de Perzische Ash-e Anar of granaatappelsoep. Bij verkoudheid kun je muntbladeren in je bad gooien. Ook kunnen gekneusde muntbladeren in kompressen worden aangebracht.

  Beschrijving van munt

  Munt is een kleine, 20 tot 40 centimeter hoge plant met een kruipende wortelstok. Het is een meerjarig kruid dat in de winter de bladeren verliest. Pepermunt heeft een dikke, holle, lichtbehaarde stengel en kleine, langgerekte bladeren. Munt bloeit met blauw-paarse bloempjes van met tot en met augustus.

  Munt planten: grond, verzorging en plantafstand

  Munt is een plant die met zijn kruipende wortelstok in enkele jaren een groot deel van een tuin kan overwoekeren. Plant munt daarom liever in een grote pot en niet in de volle grond. Die pot kun je eventueel wel een stuk ingraven in je tuin. Vanwege de snelle groei dien je munt elk jaar uit de pot te halen, de plant te halveren en weer nieuwe grond te geven.  Munt heeft een zonnige plek met altijd vochtige grond nodig om goed te kunnen groeien.  Gebruik een goede, voedzame grond, aangevuld met gedroogde koemest.

  Munt oogsten

  Gebruik de blaadjes van de munt. Gebruik een schaar om de stengels af te knippen. Munt groeit snel weer bij zodat je er de hele zomer van kunt oogsten. 

  Munt bewaren

  Munt is in de koelkast te bewaren nadat je de stengels hebt afgeknipt maar ik ben daar persoonlijke geen fan van. Het beste kun je de munt in een glas met water zetten op een lichte plek zonder direct zonlicht. De munt zal gaan wortelen en daardoor langer goed blijven. Voegen eventueel een mespuntje suiker toe aan het water als je de munt langer bewaard. Zo heeft de munt voedingsstoffen. Muntblaadjes kun je het beste in een afgesloten potje in de koelkast bewaren maar niet langer dan enkele dagen.

  Munt vermeerderen0748e1f6b3082cd030edb05e9464256c_1395420

  Pepermunt is een plant die is ontstaan uit een kruising tussen watermunt en aarmunt. Het zaad heeft weinig kiemkracht en vermeerdering vindt dan ook met name ongeslachtelijk plaats.

  We kunnen pepermunt scheuren, we kunnen wortelstek toepassen, maar de eenvoudigste manier is waarschijnlijk een waterstek.

  Zet een takje in een glas water en zet dat voor een raam. Binnen een week is de munt geworteld en kan deze geplant worden in een potje met gewone zwarte plantenaarde.

  Na twee weken haal je de top uit de stek. Zo zal de plant zich beter vertakken. Het takje op de foto had na niet meer dan één week al behoorlijk wat wortels.

  Munt kopen

  Munt is in de handel te koop maar je kunt ze zo goed en zo snel stekken dat je best eerst even kunt kijken of iemand in jouw buurt munt heeft. Ook de munttakjes die je in de supermarkt koopt, kun je stekken.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load