• Kleinfruit kweken

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles over de kweek en teelt van kleinfruit in potten en in de volle grond.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of zelf overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Kleinfruit

  De mens heeft altijd fruit gegeten als een wezenlijk onderdeel van zijn dieet. Kleinfruit zoals aardbeien, ribes, kruisbessen en frambozen. In tegenstelling tot boomfruit waarvoor een wat grotere tuin noodzakelijk is, kan kleinfruit ook in een kleine tuin of op een balkon worden gekweekt.

  Potgrond en tuinaarde

  Het is van belang dat je de juiste grond gebruik voor je kleinfruit. Goede grond bevat voldoende meststoffen en Is water doorlatend, zodat de planten niet verdrinken. Zelf kweek ik kleinfruit het liefst in de vollegrond, maar aardbeien ook in potten. Gebruik een goede tuingrond en verrijk deze met gedroogde koeienmest.

  Zaaien of kopen?

  5e254756451f833c868ff8b8af46e184.jpg

  Voor kleinfruit is kopen het beste alternatief. Soms kun je ook uitlopers of stekjes krijgen van bevriende tuinliefhebbers. Gekochte planten komen doorgaans uit een kas. Bij het naar buiten zetten moeten ze niet meteen in de volle zon worden gezet anders verbranden de bladeren.

  Bescherming tegen vogels

  Veel vogels zijn dol op kleinfruit. Soms pikken ze er maar een hapje uit, waarna de rest van de vrucht gaat rotten. Het is bij kleinfruit altijd aan te raden om een net te gebruiken en zo de planten te beschermen.

  Aardbei

  De aardbeiplant is een plant uit de rozenfamilie waarvan we de vrucht eten. Aardbeien zijn gemakkelijke planten welke het prima doen op humusrijke grond. Ze houden niet van natte grond, maar zeker ook niet van te droge grond. Zorg voor voldoende bemesting. Aardbeien kunnen prima in potten gehouden worden, maar ook in de volle grond, In Nederland is afdekken ook populair omdat de plant van warmte houdt. Leg stro onder de bladeren zodat de vruchtjes niet op de grond liggen en wegrotten. Voor lekkere recepten met aardbeien lees dit artikel over de zomerkoninkjes.

  Bosaardbei 

  57c8bc8dc2b6f1e94562e8b03b019778.jpgDe bosaardbei is het kleine broertje van de gewone aardbei die we in de winkel tegenkomen. Het is een inheemse plant met kleine vruchtjes. Plant de bosaardbei in je tuin onder struiken of in potten rondom andere planten. De bosaardbei vraagt niet veel meer dan wat water en humusrijke grond. Van de bosaardbei kunnen de jonge bladeren worden gebruikt voor een thee en de vruchtjes zijn heerlijk uit de hand of om drank van te maken.

  Kruisbes

  c625a623911cf690a686a2e31a606db4.jpgDe kruisbes is een, onterecht, steeds minder gekweekte vrucht in Nederland. Onterecht vanwege de heerlijke smaak en de gemakkelijk te verzorgen struiken welke nauwelijks last van ziektes hebben.
   
  De kruisbes is een plant voor de volle grond. Zorg voor losse grond en jaarlijkse bijmesting en de kruisbes, een kleine struik, geeft elk jaar meer vruchten. De groen, gele of rode vruchten zijn heerlijk voor op een vlaai of om een crumble van te maken.

  Framboos fe8c8b67338bd468fe1f52fa51e2be50NSg1KS5q

  Iedereen die frambozen voor exorbitante bedragen in de winkel ziet liggen zal zich verbazen over het gemak waarmee je deze vrucht in je tuin kunt kweken. Frambozen groeien overal en onder alle omstandigheden. Plant ze in een grote pot (met gaten onderin), die je ingraaf in je tuin, want deze planten hebben de neiging te woekeren. Kies voor een selectie van vroeg- en laatdraaiende rassen, ze komen in geel en in het rood. Jaarlijks bijmesten en altijd vochtig houden.

  Ribes of Aalbes

  5c4c3b3582a888df04a7d4f03388bd1d.jpgDe ribes of aalbes is een kleine bes die aan struikjes groeit. Die bessen zijn er in het rood, het wit en in het zwart elk met hun eigen karakter.
   
  Aalbessen zijn gemakkelijke struiken: humusrijke grond, redelijk vochtig houden en de planten beschermen met netten want vogels zijn er dol op. Mest ze jaarlijks bij. Aalbessen zijn dankbare planten die elk jaar volhangen.

  Bosbes 

  e5f3525a716d91fcf56fc032f8cfcaac.jpgDe bosbes die we in de tuin kweken is de Amerikaanse bosbes. Deze is groter dan de Europese vorm en heeft meer en grotere vruchten. De smaak is echter iets minder verfijnd.
  Zorg voor humusrijke grond die iets zurig is (humus gemaakt van bladeren is ideaal) en bewater regelmatig. Deze langzaam groeiende struiken zullen elk jaar rijker gaan bloeien en meer vruchten opleveren. Heerlijk en erg gezond.

  Succes met de gemakkelijke moestuin.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load