• Groenten kweken

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de gemakkelijke moestuin lees je alles over de kweek en teelt van groenten in potten en in de volle grond. Eigen groenten kweken is leuk, leerzaam, gezond en lekker. 

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of zelf overdekt in een kas of broeibak.5ac72095633ab22be7ff5be2b3d048ab_medium.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Groenten

  Groenten vormen een wezenlijk bestandsdeel van ons eten. Ze leveren ons noodzakelijke vezels, mineralen, vitamines en antioxidanten. Eet elke dag groente en liefst uit eigen tuin!

  Potgrond en tuinaarde

  Het is van belang dat je de juiste grond gebruik voor je groenten. Goede grond bevat voldoende meststoffen en is water doorlatend, zodat de planten niet verdrinken. Zelf kweek ik kleinfruit het liefst in de vollegrond, maar tomaten of aardappelen kweek je ook in potten. Gebruik een goede tuingrond en verrijk deze met gedroogde koeienmest.

  Zaaien of kopen?

  Voor groenten zijn kopen en zaaien beiden goede alternatieven. Zaai je liever: ruil dan planten met nog een paar mensen, dan hoef je niet te veel zaad te kopen. Kopen kan natuurlijk ook. Voor sommige groenten (ui, knoflook, aardappel, etc.) kun je ook de knolletjes kopen.

  Aardappel 

  16a5aeb41e30ebcca290e5d17fc20589.jpgDe aardappel is een heel eenvoudig te telen plant. Plant in het voorjaar (april) de pootaardappelen (verkrijgbaar bij tuincentra en postorderbedrijven) in de grond en afhankelijk van het ras kan er in de nazomer of wat later in het najaar worden geoogst. Gedurende de teelt dienen de aardappelplanten een paar keer te worden aangegaard (extra grond) omdat anders de nieuwe knolletjes half boven de grond liggen. Dan worden ze groen en zijn ze giftig.
  Plant aardappelen niet meer dan één keer per vier jaar op de zelfde plek en bij teelt in potten, gebruik de grond niet meer dan één keer. Zorg voor voldoende organische bemesting met stalmest en wat extra kalium.

  Tomaat 

  2780ffbb66bee5ce7b7d764dc586dadc.jpgDe uit Zuid-Amerika afkomstige tomaat is een gemakkelijk te kweken plant. Ofschoon de tomaat in technische zin een vrucht is, wordt de tomaat gebruikt als een groente. De tomaat kan gegeten worden in salades en in sauzen, gekookt en rauw in tal van gerechten.
  Voor de teelt heeft de tomaat vooral veel warmte nodig. Hoe meer zon, hoe beter de vruchten smaken. In Nederland wordt de tomaat dan ook veelal onder glas geteeld. Zorg voor een genereuze bemesting met kalium en magnesium. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. In de volle grond niet meer dan één keer per vier jaar op dezelfde plek zetten. In potten de gehele grond verversen.

  Courgette 

  01d2ad5c9a556bd75366d147b423150e.jpgDe courgette is een plant uit de komkommerfamilie. Het is een grote, snelgroeiende plant. Belangrijk voor de courgette is warmte, liefs veel warmte. Zet de planten op een zonnige plek. Geef voldoende water maar let op de courgette wil niet te natte grond.
  De grond moet verder rijk zijn met liefst organische mest. Zaai de planten in maart en zet ze halverwege mei buiten. De courgette dient in de volle grond te worden geplant en doet het prima onder glas.

  Sla

  c106925819338d84e1e504efe0972ac8.jpgSla is een bladgroente die rauw wordt gegeten in de vorm van salades. De gemakkelijke groeiende planten kunnen van februari tot en met oktober worden gezaaid in de volle grond of in potten. In de koude periode kan de sla het beste onder glas worden gekweekt en gezaaid.
  Zorg voor goede grond maar overdrijf niet met de bemesting. Het grootste probleem bij slateelt is een slakkenplaag. Er zijn heel veel soorten sla waar je uit kan kiezen en sommige soorten zijn speciaal voor het wat koudere weer bedoeld. Snij je de sla niet helemaal bij de grond af, dat loopt de plant nog een keer uit.

  Radijs 

  0d9f50f4ce7581898add1d4cb5c6140d.jpgDe radijs kan het gehele jaar door gekweekt worden in potten en in de volle grond. In de koude maanden wel onder glas. Zaai in de volle grond en afhankelijk van de temperatuur duurt het vier tot twaalf weken eer je kunt oogsten. Je eet de radijs rauw met wat zout of als onderdeel van een salade.

  De Radijs is gevoelig voor zowel te veel als te weinig water, dus regelmatig begieten maar niet teveel in één keer. Qua grond is het geen moeilijke plant en matige bemesting is prima. Behalve de bekende rode radijsjes is er ook een Japanse witte radijs of Daikon.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load