Wat is groenbemesting en hoe werkt het?
In deze reeks artikelen over de gemakkelijke moestuin lees je alles over groenbemesting maken en wat de beste groenbemesters zijn voor jouw moestuin.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsGroentenplanten, Groenbemesting
De Moestuin
Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.
In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.
Wat is groenbemesting
Groenbemesting is het bemesten van grond door er specifieke planten op te laten groeien en deze vervolgens onder te ploegen of onder te spitten. De planten zullen dan afsterven en de organische resten ervan worden in de bodem omgezet in humus.
Doel groenbemesting
Het doel van groenbemesting is meerledig:
- Verbetering van de bodemstructuur.
- Bevordering van het bodemleven.
- Het vasthouden van voedingsstoffen die anders door regen uit de bodem kunnen spoelen.
- Het in de grond brengen van bepaalde stoffen zoals stikstof.
- Onderdrukken van onkruid braakliggend land.
- Voorkomen van erosie van de grond zoals het wegspoelen van grond bij neerslag (watererosie) of wegwaaien door wind (winderosie).
Zeker in de biologische landbouw worden groenbemesters gebruikt als onderdeel van een vruchtwisselingschema. In het jaar dat de grond niet wordt gebruikt voor vruchtopbrengst, wordt de grond verbeterd door middel van een groenbemester.
Veel gebruikte groenbemesters
Er zijn heel wat groenbemesters op de markt. Deze groenbemesters zijn in te delen in een aantal hoofdgroepen. Per groep worden de beste groenbemesters voor de moestuin benoemd.
Grassen
Uit de groep grassen is rogge een prima groenbemester. Houdt voedingsstoffen goed vast, groeit hard en verbetert de bodemstructuur.
Kruisbloemigen
Uit de groep kruisbloemigen is gele mosterd een goede groenbemester. Vermijd gele mosterd als je op deze grond koolgewassen wil telen.
Vlinderbloemigen
Uit de groep vlinderbloemigen is Lupine een perfecte groenbemester die de grond goed verrijkt en veel stikstof in de grond brengt. Het jaar vóór en het jaar ná de Lupine mogen echter geen peulvruchten worden geteeld op de grond.
Overige
Een andere goede groenbemester is boekweit. Het mooie van boekweit is dat deze het ook op arme gronden prima doet.
Groenbemesting: de handleiding
- Bepaald eerst welke groenbemester je wilt gebruiken en koop de zaden in de vakhandel.
- Maak het stuk grond onkruidvrij en bemest het licht met een organische meststof.
- Zaai volgens de handleiding. Kijk welk tijdstip het beste is.
- Spit de groenbemester begin maart om.
Succes!
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
Zit niet in de kou met Kerst - 10 tips voor een warme winter
Geen warm water met Kerst en koud moeten douchen? Daar heeft niemand zin in. Lees daarom ons tips voor een warme winter.

Tip 1 - Laat je CV jaarlijks controleren
Door je CV minimaal één keer per jaar te laten controleren en onderhouden voorkom je dat je voor verassingen komt te staan. Niemand wil onverwacht zonder warm water zitten en door het optijd te controleren kun je voorkomen dat je plotseling onder een koude douche staat. Lees verder

Tip 2 - Ventileer je huis goed
Je huis goed ventileren met schone buitenlucht bespaart energie. Verwarmen van een vochtige woning kost namelijk meer energie. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt besparen op stookkosten door af en toe een raam open te zetten. Doe dit op het moment dat de verwarming laag of uit staat. Blijft je huis ook goed ventileren door middel van .... Lees verder

Tip 3 - Voorkom oplopende kosten
Wat een kleine reparatie had kunnen zijn kan oplopen tot een complete vervangen van de CV-ketel wanneer deze niet goed onderhouden wordt. Een nieuwe CV-ketel kost al snel €1200. Een bedrag dat je beter uit kunt geven aan een leuke vakantie. Lees verder

Tip 4- Zet de verwarming een graad lager
Ga je naar beneden om te koken in de keuken? Vergeet dan niet ... Lees verder