• Vijgenboom kweken, verzorging, snoeien en oogsten van vijgen

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin, vijgen kweken in de tuin in Nederland. Hoe gaat de verzorging van de vijgenboom ficus carica, wanneer moet je snoeien en oogsten.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Vijgen, Vijgenrecepten, RobsTuinplanten

  De vijgenboom3184eeaad1b045f18f934b266cfe9293_medium.

  De vijgenboom is waarschijnlijk een van de eerste gewassen die de mens heeft verbouwd. Meer dan 10.000 jaar geleden in Jordaan-vallei werden vijgen gecultiveerd.

  Later werden vijgen over het gehele mediterrane gebied geteeld en sedert enige jaren vinden we vijgen ook in Nederland.De vijg is de vrucht van de vijgenboom. Kleine, onrijpe  vijgjes zijn in feite een omhulsel waarin zich minuscule bloempjes bevinden. Als de vijg rijpt, ontstaan kleine zaadjes en de vrucht krijgt een zachte buitenkant en een zoete binnenkant, het zogenaamde vruchtvlees.

  Etymologie ficus carica

  De wetenschappelijke naam van de Vijg is ‘ficus carica’. DE vijg komt uit de familie van de moerbeibomen. De geslachtnaam ‘ficus’ is de Latijnse benaming van de vijg en vindt zijn oorsprong in het Hebreeuwse woord ‘feg’. De soortnaam ‘carica’ is een verwijzing naar de streek die door de Romeinen ‘Caria’ werd genaamd, in Nederland ‘Carië’. De streek is nu onderdeel van Turkije maar behoorde vroeger tot het Griekse rijk en die gaven het de naam ‘Karia’. De Nederlandse naam ‘Vijg’ is ook weer afgeleid van het Hebreeuwse ‘feg’.

  Zijn vijgen gezond?

  Vijgen zijn heel gezond. Ze bevatten veel calcium, ijzer, magnesium, kalium en vitamine B & K. Vijgen zitten boordevol omega 3 en omega 6 vetzuren, antioxidanten en voedingsvezels. Vijgen hebben een licht laxatieve werking. Een lekker recept om met vijgen te maken is warme vijgen uit de oven.

  Soorten vijgenbomen voor de tuin

  Er zijn duizenden soorten vijgenbomen en rassen. Soorten die heel geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat zijn de:

  • Brown Turkey
  • Dauphine
  • Hardy Chicago
  • Noire de Carombe
  • Panachée
  • Ronde de Bordeaux

  Vijgenbomen planten

  10d1cbf672c2828edb34d9427bf47d3b_medium.

  Geen fruitboom die zo eenvoudig is te cultiveren als de vijgenboom. Belangrijk zijn een zonnige standplaats en voedselrijke grond die gemakkelijk afwatert.

  Vijgen voelen zich goed in de volle grond maar kunnen op prima in een wat grotere pot gehouden worden.

  De beste grond voor de vijgenboom is een mengsel van 1/4 compost, 1/4 grit en 1/2 leem.

  Een standplaats in de zon, liefst tegen een muur die de hele dag door de zon beschenen wordt. Knip een klein stukje ,vijf centimeter, van de wortels af en van de takken ongeveer de helft. Dit zorgt ervoor dat de plant snel een goed wortelgestel gaat vormen.

  In de tuin niets planten in een cirkel van anderhalve meter rondom de vijgenboom. Deze struik groeit hard. Elk jaar bijmesten is noodzakelijk. Zorg voor meststoffen met een hoog kalium en magnesium gehalte en weinig stikstof voor een goede oogst

  Vijgenbomen stekken

  Vijgenbomen zijn heel eenvoudig te vermeerder want ze wortelen heel goed. Neem in het voorjaar stekken van ongeveer 20 centimeter. Neem stekken met een stuk meerjarig hout (dus niet de groene uiteinden) en voorzien het uiteinde (schuin afsnijden) van wat wortelstekpoeder. Na drie maanden hebben ze wortels en kunnen ze worden uitgeplant.

  Vijgenbomen snoeien276fe6a7635b4d1939668465d706b8cc_medium.

  Vijgenbomen dienen één keer per jaar gesnoeid te worden. Snoei bij voorkeur in de maanden december tot en met februari als de vijgenboom niet groeit.

  Knip alle dorre takken weg en snoei de plant op de gewenste grootte. Snij verder kleine takken weg zodat de boom licht krijgt van binnen.

  Snij ook de scheuten weg die bij de wortels uit de grond komen.

  Als vijgenbomen gesnoeid worden, komt er een wit enigszins latexachtig sap uit de takken. Sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Als je allergieën hebt is het beter om tuinhandschoenen te dragen.  

  Vijgen oogsten

  In een warm en zonnig jaar kunnen we twee keer oogsten in Nederland, doorgaans in juli/augustus en een tweede maal in oktober. Meestal oogsten we alleen de eerste keer. Vijgen blijven lang hard. Zodra de vijgen kleuren en zacht aanvoelen kunnen ze geplukt worden. Eet geoogste vijgen binnen enkele dagen of maak er een lekkere vijgenjam van.

  De vijgenboom

  De vijgenboom is een gemakkelijke tuinplant die elk jaar opnieuw voor heerlijke vruchten zorgt!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load