• De vierkante meter tuin

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikelen uit de reeks makkelijke moestuin lees je alles over de mogelijkheden en over de voordelen van de vierkante meter tuin ofwel tuinieren met weinig plek.

  Tags/labels: RobsGemakkelijkeMoestuin, RobsKruidenplanten, RobsGroentenplanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  a4e8e28f463698dbb158e33485e4bb2e_medium.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Vierkante meter tuindd139cb7ece596dfed69b1ef9b9e4642.jpg

  De vierkante meter tuin is letterlijk een tuin op een vierkante meter. Door de overzichtelijke indeling is deze gemakkelijk te overzien en beperkt in het onderhoud. In de handel zijn een aantal bouwpakketten te koop maar uiteraard kun je, als je een beetje handig bent met zaag en boormachine deze ook zelf maken.

  De vierkante meter tuin kan worden gebruik voor het kweken van groenten en kruiden en kan zowel op het (dak)terras als in de tuin worden gebruikt. Je zult versteld staan van de oogst van zo’n klein stukje grond. Je hebt ruwweg vijf methoden voor je vierkante meter tuin:

  1) Verhoogd bed

  Een verhoogd bed is een wandje van planken waarin je planten zet. Het grote voordeel van het verhoogde bed is natuurlijk dat je lekker losse, luchtige aarde hebt, waarop niet word gelopen. Plantenwortels hebben lucht nodig. Een verhoogd bed is geschikt voor zowel groenten (aardappel, prei, ui, beentjes, courgette, tomaten, et cetera), kleinfruit als tuinkruiden.

  bb689bebe93fd916501713fd210e67af.jpg

  Verhoogd bed

  2) Groententafel

  863813643f89c06e7daa08690668d8e7.jpgDe groententafel is feitelijk een verhoogd groentebed. Het grote voordeel hiervan is dat je niet zo ver hoeft te bukken bij het bewerken en dat je minder last van slakken hebt. Belangrijk: zorg voor afwatering, anders ‘verdrinken’ de planten.

  3) Verticale groententuin

  De verticale groentetuin laat je optimaal omgaan met je beschikbare ruimte. Bovendien bedek je er een muur mee, waardoor je balkon of tuinmuur er weer wat fleuriger uitziet. Heel geschikt voor sla, tuinkruiden, aardbeien en boontjes.

  fb7afc4a0af3815162d3b8aded06bbb4.jpg

  4) Potten

  De klassieke aardbeienpot kan ook gebruikt worden voor tuinkruiden. Plant de kruiden die het meeste water nodig hebben (bijvoorbeeld munt en bieslook) in het onderste gedeelte en kruiden die met minder water toekunnen (bijvoorbeeld tijm en rozemarijn) in het bovenste gedeelte.

  772023c42224eb42bf8e473bc4079ad5.jpgGewone potten zijn ook heel geschikt voor het telen van bijvoorbeeld aardappelen, penen, boontjes, kruiden, aardbeien, et cetera.
   

  5) Hanging basket

  Hangmanden zijn prima voor het kweken van kruiden, tomaten en aardbeien. Ze nemen weinig plaats in, maar dienen wel consequent, dagelijks, gewaterd te worden. Gebruik bij voorkeur waterkristallen (zij nemen tot 100 keer hun gewicht aan water op) in de grond om zo het water vast te houden.

  e5ffce87604714c6f8db6eec06f38fc7.jpg

  Potgrond

  Er is speciale potgrond in de handel voor groenten en kruiden. Deze is qua structuur en bemesting optimaal afgestemd op deze planten. Gebruik ook wat gedroogde koemestkorrels voor extra voeding, deze kun je eenvoudig mengen met de potgrond. Gebruik de grond niet meer dan 1 jaar. Zo voorkom je ziektes en is er weer nieuwe bemesting voor je planten. De overgebleven grond kun je rondom je gewone tuinplanten strooien.

  4d508a32e00a9800cb9bba913533f3db.jpg

  Vierkante meter tuin

  Zoals je ziet zijn er nogal wat mogelijkheden. Ook op een vierkante meter kun je gemakkelijk kruiden, kleinfruit en groenten oogsten voor eigen gebruik. Laat deze mogelijkheid niet onbenut en eet lekker en gezond uit eigen tuin!

  Veel succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe besdruiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.

  Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load