• 11 tips om bladluis te bestrijden op natuurlijke wijze of met gif

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Wat te doen tegen bladluizen. In dit artikel uit de reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je 11 weergaloze tips over (natuurlijke) behandeling van bladluizen in je moestuin, middelen tegen bladluizen die je zelf kunt maken of kopen.

  Tags/labels: RobsGemakkelijkeMoestuin, RobsTuinplanten, Bladluizen

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  In deze serie artikelen gaat het over de makkelijke moestuin. Een moestuin voor mensen die wel hun eigen groenten, kleinfruit en kruiden willen verbouwen maar er niet dagelijks al te veel tijd aan willen besteden. Daarom kiezen we ook voor soorten die gemakkelijk te verbouwen zijn. Zo is lekker eten uit eigen teelt voor iedereen weggelegd.

  Bladluizen in de tuin

  Bladluizen zijn de vijanden van elke tuinier. Het zijn kleine insecten die in grote aantallen jouw moestuin te lijf gaan. Bladluizen zijn er in heel veel soorten en kleuren maar allen hebben ze een parasitair bestaan waarbij ze sappen uit planten zuigen. Daarbij zoeken ze juist de jonge bloem- en bladknopjes op. De honingdauw die ze uitscheiden is weer voedsel voor mieren, bijen, wespen en hommels. Op honingdauw kunnen zich schimmels gaan vestigen. Daarnaast kunnen planten via bladluizen besmet worden met virussen. Al met al zijn ze geen vriend van de tuinman of tuinvrouw!

  5b0d69106a5ac6266a2ebab6bbf93cba.jpg

  Hommel smult van de honingdauw

  Bladluizenplaag

  Wanneer er sprake is van een plaag, dan zijn de groeipunten van de planten helemaal bedekt met luizen en de bladeren van de planten bedekt met honingdauw. Dit leidt tot vergroeiingen bij de planten en onsmakelijk uitziende groenten en fruit. Dat willen we natuurlijk niet! Tijd om de bladluizenplaag aan te pakken.

  Bladluis bestrijden op natuurlijke wijze of met gif

  Er zijn een aantal manieren op bladluizen te bestrijden, maar denk eraan: voorkomen is beter dan genezen.  Gebruik de genoemde methodes dus ook preventief.

  1) Spuiten met plantenaftreksel

  Laat een emmer water een aantal dagen staan met een flinke bos brandnetels en twee teentjes knoflook er in. Na drie dagen haal je de brandnetels en knoflook eruit en spuit je het water op de planten. Ook de combinatie ui en knoflook (op de zelfde manier bereiden) werkt prima. Heel effectief is ook een plantenaftreksel van tomatenbladeren, samen met knoflook.

  2) Spuiten met ijswater

  Spuit elke ochtend met heel koud water. Dit is erg effectief: bladluizen haten koud water.

  3) Bananenschillen

  Door bananenschillen op de aarde te leggen, rondom de aangetaste plant, trek je alle bladluizen aan: de zoete geur van de banaan is onweerstaanbaar en je gooit de luizen later samen met de schillen weg.

  4) Spuiten met spiritus

  Maak een mengsel van 10 delen water met 1 deel spiritus en een flinke scheut water afwasmiddel. Spuit dit op de planten.

  5) Luizen wegspuiten met water

  Met een flinke straal van de tuinslang kun je de meeste luizen wegspuiten. Dit werkt natuurlijk niet met kwetsbare planten. Daarnaast spuit je ze op de grond, maar ze kruipen later weer de planten in.

  6) Introduceer natuurlijke vijanden

  Het lieveheersbeestje is een van de grootste vijanden van de bladluizen. Zowel de volwassen dieren als de larven verorberen dagelijks enorme aantallen. Je kunt lieveheersbeestjes kopen via het internet. Ook gaasvliegen zijn via het internet te bestellen en vormen een geduchte vijand voor bladluizen 

  32f3bb574b9e986bfee17b212f35d104_medium.

  Ook pimpelmeesjes eten heel wat bladluizen op. Deze kun je in je tuin aantrekken door ze nestgelegenheid aan te bieden in de vorm van een nestkastje.

  7) Oost-Indische Kers

  Plant Oost-Indische Kers in je moestuin. Deze plant trekt alle bladluizen aan.

  8) Kruiden

  Bladluizen hebben een schurfthekel aan geurende kruiden die veel etherische olies bevatten. Je kunt sproeien in water gemengd met kruiden maar je kunt ook deze planten dichtbij de aangetaste planten zetten.

  9) Tabak

  Bladluizen houden absoluut niet van de nicotine in tabak. Immers nicotine is een natuurlijke insecticide. Kook een kopje tabak in water en sproei daarna het aftreksel over je planten: luizen haten dit!

  10) Planten onderdompelen

  Deze truc werkt vooral met potplanten: door ze onder te dompelen in een bak met koud water ben je in no time van alle luizen af. Daarna de plant wel goed laten uitdruipen, zodat ze niet wegrot.

  11) Bladluizen doden met gif

  Gif is voor sommige mensen een optie, maar hiermee dood je meestal ook andere dieren dan alleen de bladluizen. Bovendien: wat je spuit op je planten, eet je zelf mee op. Mijn tip: probeer gif in de moestuin te vermijden.

  Bladluizen

  Bladluizen zijn erg vervelend. Als liefhebber van moestuinen en kamerplanten heb je nou eenmaal te maken met schadelijke insecten. Daar is niets aan te doen. Probeer ze binnen de perken te houden!

  Veel succes!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load