• Bieslook kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen uit de gemakkelijke moestuin lees je alles de teelt van van dit veelzijdige kruid Bieslook: kopen, planten, verzorging, oogsten en bewaren.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Allium, RobsTuinPlanten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  Bieslook

  De Bieslook is een oorspronkelijk uit Centraal-Azië afkomstige plant uit de lookfamilie (Alliaceae), die inmiddels in geheel Europa in het wild groeit. Van Bieslook worden de naar ui smakende bladeren en de bloemen gegeten. Ze worden gebruikt in soepen, aardappelgerechten en in kruidenmixen. Ook zijn ze lekker in een omelet. Bieslook heeft een afwerende werking tegen insecten en wordt daarom in de moestuin tussen kwetsbare groenten zoals tomaat en wortel gepoot. 

  9f75a5c27c983470dcb82029e7cf4834_medium.

  Etymologie Allium schoenoprasum

  De botanische benaming van Bieslook is Allium schoenoprasum. De geslachtsnaam Allium is afkomstig van het Latijnse ‘allium’ ofwel ‘look’, ‘knoflook’. De soortnaam schoenoprasum is een samenstelling van de Griekse woorden ‘schoinos’ of ‘bies’ en ‘prason’ ofwel ‘look’, een lookplant die op bies lijkt dus. 

  De Engelse naam van Bieslook is Chives, In Duitsland noemen ze haar Schnittlauch en in Frankrijk spreken ze van Civette of Ciboulette. 

  Is Bieslook gezond?

  Bieslook is supergezond. Bieslook is een geweldige bron van eiwitten en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor en ijzer, voedingsvezels en van de vitamines A en C. Bieslook bevat geen vet en geen eiwit. Volgens de traditionele geneeskunde heeft Bieslook een positieve invloed op de prostaat, geheugen, spieren en de slaap.

  77684925159ebbbb99765a1571076de4_medium.

  Bieslook door de eeuwen heen

  De Chinezen kennen de medicinale eigenschappen van Bieslook al meer dan 3000 jaar. Bieslook werd al door de oude Grieken en Romeinen gewaardeerd en vanaf de vijfde eeuw ook in de rest van Europa. De plant wordt aangeplant als sierplant, als kruid om met eten en als medicinaal kruid. Daarnaast trekken ze bijen en hommels aan. 

  Bieslook planten: grond, plantafstand en verzorging

  Bieslook is een plant die een standplaats in de volle zon waardeert maar het zelfs in de schaduw goed doet. Zorg voor een goed gedraineerde bodem met voldoende meststoffen. De grond moet altijd vochtig blijven. Bieslook kan prima in potten gekweekt worden, mits ze goed afwateren en niet uitdrogen. 

  8104e1b3404c69baa41e02007a6f7b27_medium.

  Zaai de Bieslookplanten, twee maand voor het buiten uitplanten, binnenshuis in potjes. Je kunt ook jonge planten kopen in een tuincentrum of supermarkt. Plant bosjes jonge Bieslookplanten op een onderlinge afstand van vijftien centimeter. Regent het niet dan is water geven noodzakelijk. 

  Bieslook ziektes

  Bieslook heeft weinig last van ziektes, maar bladluizen kunnen wel eens een probleem vormen, vooral binnenshuis. 

  Bieslook oogsten

  Zodra de Bieslook groot genoeg is, kan deze worden geoogst. Knip de stengels af op een hoogte van vijf centimeter boven de grond. Zo springt de plant opnieuw uit en kun je vaker oogsten. Knip nooit alle bladeren van een plant tegelijkertijd maar steeds een gedeelte. Bloemen kun je oogsten zodra ze beschikbaar zijn en staan mooi in een salade. 

  Bieslook bewarend6108b6824cbbfda51c8d16d4210e519_medium.

  Bieslookblad kan het beste binnen drie dagen na de oogst worden gegeten. Bloemen liefst dezelfde dag nog eten. De bladeren kunnen worden ingevroren of gedroogd. 

  Bieslookplanten kopen 

  In supermarkt en tuincentrum is Bieslook te verkrijgen. Haal de planten uit de pot en scheur ze in vier delen vóór het uitplanten. In toenemende maten vinden we ook biologisch geteelde Bieslook. 

  Bieslook

  Heel gemakkelijk te kweken, gezond en lekker!

  Uit de makkelijke moestuin:

  Kweken en telen van Aalbes en Zwarte besAardappelenAardbeienAbrikozenAndijvieBlauwe Honingbes, Blauwe bes,  DruivenKiwi’sKakiKruisbessenPreiPruimenRabarberRode pepersSugar snapsTomatenUien, VenkelVijgenWalnoten.

  Kweken en telen van basilicum, bieslook, citroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruid, Oost-Indische kersrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load