• Blauwe Honingbes : beschrijving, verzorging en vermeerdering van Lonicera caerulea

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over Honingbes of blauwe kamperfoelie, Lonicera caerulea var. edulis. Hoe verzorg je de Honingbes, waar kun je ze het beste planten, hoe kun je vermeerderen en hoe kun je de eetbare blauwe bessen oogsten. 

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruittteelt, Honingbes, Lonicera

  Honingbesdf5604b5b42b42eda0db88295ade0b1c_1396381

  Honingbes is een bladverliezende plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliacea). Hoewel de meeste kamperfoelieplanten klimplanten zijn, is de Honingbes een kleine, langzaam groeiende, maximaal twee meter hoge, struik. Honingbes komt oorspronkelijk uit Azië.

  Honingbes is een betrekkelijk nieuw fruit voor Nederland en België. Honingbes is zeer winterhard en groeit op gewone tuingrond. Daarmee zijn ze een betere keuze voor de tuinier dan de blauwe bosbes die echt zure grond nodig heeft.

  Beschrijving Honingbes

  De Honingbes heeft een gedrongen, sterk vertakte groeivorm. De viltachtige bladeren verschijnen al heel vroeg in het jaar, waarna de bloemen verschijnen in maart. De kleine crèmewitte bloempjes zijn onopvallend verstopt tussen de bladeren  De close-ups laten zien dat ze hun eigen schoonheid kennen. Hommels zijn dol op de bloemen en zorgen voor de bevruchting.   Al in april en mei juni verschijnen de blauwe bessen aan de struik.

  Honingbes in de tuin

  De Honingbes is een plant die gewoon in een siertuin kan worden geplaats maar ook in een moestuin. Belangrijk is dat de planten niet in de volle zon staan. Ochtendzon of Avondzon is prima. Lonicera caerulea var. edulis Berry Blue is een cultivar met grotere bessen en is daarom een aanrader.

  Honingbes planten

  Honingbes vraagt een standplaats in de halfschaduw. Plant bij voorkeur in het voorjaar, op een plek die met compost is verrijkt en bloedmeel.

  Extra bemesting is daarna niet meer  noodzakelijk maar de planten zijn dankbaar voor een mulchlaag die de bodem voldoende vochtig houdt. De langzaam verterende mulch levert ruim voldoende mineralen voor de Honingbes. Te veel meststoffen zorgt voor veel bladeren maar weinig honingbessen.

  a59e49f9dcaadfdcf8f308e236b58628_1398861Elk voorjaar dienen eventuele dode takken te worden verwijderd. In het najaar kan de plant eventueel in model worden gesnoeid.

  Honingbes vermeerderen

  De Honingbes kan eenvoudig worden gestekt maar zaaien is ook gemakkelijk. In het laatste geval laat je een bes rijpen aan de struik. Pluk de bes en laat deze drogen om de zaden die er inzitten direct na de oogst te zaaien.

  Honingbessen

  Honingbessen kunnen direct vanaf de struik worden gegeten of in yoghurt en milkshakes verwerkt . Ze bevatten veel vitamine C. Honingbes is een gemakkelijke plant die eenmaal volwassen wel vijf kilogram vruchten kan opleveren.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Blazwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen