• Pruim: beschrijving, teelt, verzorging, oogsten en snoeien van Prunus Domestica

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over de Pruimenboom, Prunus Domestica. Hoe kweek je de pruim, waar kun je ze het beste planten, hoe Pruimenbomen te snoeien en wanneer te oogsten en tips om pruimen te bewaren .

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Pruimen, Prunus, Pruimenrecepten

  Wat is een Pruim11fc07ce9fbd1eb2b10c289c70e9bce9_1404844

  De Pruim is een waarschijnlijk uit de Kaukasus stammende steenvrucht die groeit aan een Pruimenboom. De Pruim heeft heerlijk sappig oranje-gouden vruchtvlees en een verleidelijke zoete smaak. Pruimen kunnen prima in het Nederlandse klimaat worden geteeld en hebben een rijke oogst.

  De botanische naam van de Pruim is Prunus Domestica. Prunis is een geslacht van fruitbomen waartoe onder meer de amandel, de abrikoos, de perzik en de kers behoren. Domestica verwijst naar huis, met andere woorden de gewone cultuurpruim.

  Zijn Pruimen gezond?

  Ja, Pruimen zijn ontzettend goed voor je. Jammer genoeg worden pruimen weinig gegeten in Nederland, vaak uit angst voor de laxerende werking. Pruimen bevatten vergeleken met veel ander fruit relatief weinig calorieën en suiker maar zitten daarentegen boordevol antioxidanten. Pruimen bevatten de vitamines C en E en zijn rijk aan de mineralen kalium, fosfor en ijzer. Ook zitten Pruimen vol bètacaroteen en hebben ze een beschermende werking tegen kanker.

  Beschrijving Pruimenboom

  De pruimenboompjes zoals we die in de handel vinden zijn meestal vier tot vijf meter hoog wordende bomen. De Pruim bloeit in april uitbundig met witte bloemen en draagt in juni/juli/augustus vruchten. Bevruchting vindt bij plaatsen via bijen. Sommige soorten zijn  zelfbestuivers en andere soorten hebben een andere pruimensoort als kruisbestuiver nodig. Ik raad aan om altijd minimaal soorten te planten.

  De volgende soorten zijn heel goed geschikt voor ons klimaat.

   Soort  Bestuiving
   Bleue de Belgique   Jubileum, Opal, Ontario
   Jubileum  zelfbestuiver
   Mirabelle de Nancy  zelfbestuiver
   Ontario  zelfbestuiver
   Opal  zelfbestuiver
   Reine Victoria  zelfbestuiver

     

  Pruimen planten

  Pruimen worden van nature bomen van wel zeven meter hoogte. Pruimen worden daarom op onderstammen geënt zodat ze niet zo hoog worden. De meeste variatieten worden rond de drie tot vier meter hoog. De standplaats van de Pruim dient in de volle zon te zijn en een plek van minimaal negen vierkante meter te beslaan, ofwel drie bij drie meter.  

  Maak een ruim plantgat waarin je compost verwerkt en gedroogde koemest. Geeft de eerste maanden regelmatig water als het droog wordt. Alleen wanneer de planten vruchten gaat dragen is extra mest nodig. Pruimen houden van een goed gedraineerde grond maar hebben constant vocht nodig. Mulch daarom elk najaar met gras of blad. De bomen krijgen zo voldoende mineralen en voedingstoffen om elk jaar vol vruchten te hangen.

  Pruimen oogsten

  Een pruimenboom heeft tijd nodig alvorens fruit te produceren. Reken op ongeveer vijf jaar voor het fruit begint te komen. Nog enkele jaren verder en een boom levert honderd tot honderdvijftig kilogram pruimen in één seizoen. Lekker om bijvoorbeeld een echte Limburgse pruimenvlaai van te bakken. Omdat pruimen niet gelijktijdig rijpen, kun je ongeveer een maand lang oogsten van één boom. Door meerdere soorten te planten rek je de oogsttijd nog wat verder op.

  Pruimen moeten altijd rijpen aan de boom, anders zijn ze niet lekker. Zodra de pruimen beginnen de rijpen spit je de grond om, zodat die lekker los is. Als de pruimen vallen dan beschadigen ze niet. Verder pluk je pruimen alleen als ze direct loslaten. Je voelt ook aan de huid, die iets meegeeft als je erop drukt, dat de pruimen rijp zijn.

  Pruimen bewaren

  Pruimen kunnen het best op een koele plek bewaard worden echter niet langer dan vijf dagen. In de koelkast kun je heel rijpe pruimen ook een paar dagen bewaren. Verder kunnen pruimen worden ingemaakt met suiker, tot jam worden gekookt en ze kunnen worden ingevroren.

  Pruimenboom snoeien

  Een pruimenboom kan het beste worden gesnoeid tot een enkele stam met elke twintig tot vijfentwintig centimeter een zijtak. Bij voorkeur wijzen die allemaal een andere kant uit en hangen niet boven elkaar. Je kunt kiezen voor een piramidevorm met centrale stam maar ook voor een struikvorm, waarbij je het midden juist vrijlaat zodat er voldoende lucht bij de plant komt.

  Snoei pruimen altijd in april en niet in de winter omdat dat dit tot ziektes leidt. Dode takken dienen altijd te worden verwijderd. Snoei verder in vorm of grootte. Zorg dat er voldoende licht en lucht bij de takken kan. Verwijder verticale scheuten direct na de oogst in juli of augustus.

  Pruimenboom

  De Pruimenboom is een zeer productieve boom die prima past in de moestuin!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load