In dit artikel uit de serie makkelijke moestuinalles over de abrikozenboom, Prunus Armeniaca. Hoe kweek je de abrikoos, waar kun je ze het beste planten en hoe abrikozenbomen te snoeien.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Abrikoos, Abrikozenrecepten
De abrikoos is een uit China stammende steenvrucht die groeit aan een abrikozenboom. De abrikoos heeft prachtig oranje-gouden vruchtvlees en een heerlijke volle smaak.Bij abrikozen denken veel mensen aan warme, mediterrane landen maar de abrikoos kan prima in Nederland worden geteeld. Niet commercieel, daarvoor is de oogst te klein, maar voor de hobbytuinier is de abrikoos een aantrekkelijke plant.
De botanische naam van de abrikoos is Prunus Armeniaca. Prunus is een geslacht van fruitbomen waartoe onder meer de amandel, de pruim, de perzik, de kers en de abrikoos behoren. Armeniaca verwijst naar een afkomst uit Armenië maar dat is niet correct.
De abrikoos komt uit China en vond van daaruit zijn weg naar het Perzische rijk. Pas in de vierde eeuw voor Christus kwam de abrikoos via Alexander de Grote naar Europa toe. De oude Grieken noemden abrikozen gouden eieren van de zon.
Ja, abrikozen zijn ontzettend goed voor je. Ten onrechte worden abrikozen weinig gegeten in Nederland. Abrikozen bevatten vergeleken met veel ander fruit relatief weinig calorieën en suiker maar zitten daarentegen boordevol voedingsvezels. Abrikoos bevat de vitamines A, C en E en is rijk aan de mineralen kalium en ijzer. Ook zitten abrikozen vol bètacaroteen.
De abrikoos zoals we die in de handel vinden zijn meestal vier tot vijf meter hoog wordende bomen. De Abrikoos bloeit in maart of april uitbundig met zachtroze bloemen op kaal hout en draagt in augustus vruchten. Bevruchting vindt plaats via hommels. De oogst kan sterkt vergroot worden door een kruisbestuiver aan te planten in de vorm van een amandelboompje. Controleer bij aankoop altijd of het een zelfbestuiver betreft of niet.
Het decoratieve blad van de abrikoos is lichtgroen in het voorjaar, wordt vervolgens donkergroen en kleurt in de herfst lichtgeel. Zo is de boom in meerdere seizoenen attractief.
Abrikozen worden van nature grote bomen van wel 10 meter hoogte. Abrikozen worden daarom op onderstammen geënt zodat ze niet zo hoog worden. De meeste variatieten worden rond de vier meter hoog. De standplaats van de Abrikoos dient in de volle zon te zijn en een plek van minimaal negen vierkante meter te beslaan, ofwel drie bij drie meter.
Maak een ruim plantgat waarin je compost verwerkt en gedroogde koemest. Geeft de eerste maanden regelmatig water als het droog wordt. Alleen het tweede jaar is nog eens extra mest nodig. Abrikozen houden van een goed gedraineerde grond maar hebben constant vocht nodig. Mulch daarom elk najaar met gras of blad en de bomen krijgen zo voldoende mineralen en voedingstoffen om elk jaar vol vruchten te hangen.
In de tien jaar dat ik een abrikozenboom in de tuin heb staan, heb ik altijd vruchten gehad. De vruchten zijn zoet en smaakvol. Mijn grootste probleem zijn houtduiven en halsbandparkieten die de bloemen opeten en later in het seizoen de vruchten eten.
Abrikozen bloeien op hout dat het vorige jaar is gevormd en zijscheuten van oudere takken. Dode takken dienen altijd te worden verwijderd. Snoei verder in vorm of grootte.
Zorg dat er voldoende licht bij de takken kan. Zelf snoei ik het liefst direct na de oogst in augustus.
De abrikozenboom is een decoratieve boom die prima past in de moestuin!
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load