• Oost-Indische kers: beschrijving, teelt, bloeitijd en verzorging van Tropaeolum Majus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin alles over de kweek van de kleurrijke en eetbare Oost-Indische kers, Tropaeolum Majus. Hoe kweek je ze, waar kun je ze het beste planten, hoe Oost-Indische kers te vermeerderen en hoe kun deze plant eten. 

  Tags/labels: RobsMoestuin , RobsTuinplanten

  Oost-Indische kers, Kapucijnerkers of Indische waterkers

  De Oost-Indische kers is een uit Zuid-Amerika afkomstige plant die  enerzijds als sierplant wordt gekweekt voor de tuin en anderzijds als eetbare plant in de moestuin. Zowel de bladeren als de bloemen zijn eetbaar maar de plant is ook mooi om te zien. 

  Etymologie Oost-Indische kers

  De Nederlandse naam Oost-Indische kers bestaat uit twee delen. Kers is afgeleid van de plant Waterkers, wiens blad een vergelijkbare smaak heeft. Het eerste gedeelte, Oost-Indische, verwijst naar het feit dat men in Engeland vroeger Amerika aanduidde als ‘the Indies’ ofwel Oost-India. 

  8da373a28bdb716a2494949c0c9f6119_medium.

  Etymologie Tropaeolum Majus

  De botanische naam van de Oost-Indische kers is 'Tropaeolum Majus'. De Latijnse geslachtsnaam 'Tropaeolum' is afgeleid van het Latijnse ‘ tropaion’ wat ‘trofee’ betekent. Deze naam verwijst naar het oude Romeinse gebruik om na een overwinning op het slagveld een ‘tropaeum’ ofwel ‘trofeepaal’ op te richten waarin de wapens en helmen van de overwonnenen werden gehangen. Deze naam koos Carl Linnaeus omdat het blad de vorm van een antiek schild heeft en de bloem de vorm van een helm. De Latijnse soortnaam 'Majus' is Latijn en betekent ‘groter’.

  d16e2f8bbd2328edca5f5a259b6540ce_medium.

  In het Engels wordt Oost-Indische kers Nasturtium of Indian cress genoemd. In het Frans noemen ze haar Capucine of Cresson d’Inde en in Duitsland Kapuzinerkresse of Indische Kresse.

  Is Oost-Indische kers gezond?

  Ja, Oost-Indische kers is ontzettend goed voor je. De bladeren worden als salade gegeten en smaken lekker pittig. Ze bevatten grote hoeveelheden vitamine C. De bloemen gebruik je om een salade op te fleuren met bonte kleuren en ook de bloemen smaken pittig. De onrijpe zaadpeulen kunnen worden gebruikt als vervanger van kappertjes (mits je ze eerst in azijn inlegt).

  Aan Oost-Indische kers worden in de alternatieve geneeswijze tal van medicinale eigenschappen toegeschreven zoals het verhogen van de weerstand, zuiveren van het bloed, bestrijden van infecties en kaalheid. Ook is de plant een belangrijk wapen in de strijd tegen voorjaarsmoeheid. 

  Beschrijving Oost-Indische kers

  De Oost-Indische kers is een eenjarige plant die groeit met één tot twee meter lange uitlopers. De blauwgroene blaadjes zijn bijna cirkelvormig en staan op het uiteinde van twintig centimeter lange stengeltjes. De bloemen kunnen allebei kleuren hebben tussen geel, oranje en rood. De bloem bestaat uit vijf klokvormig vergroeide kelkbladen en lijkt daarmee op die van de Maskerbloem. De bloeitijd van de Oost-Indische kers loopt van juni tot aan de eerste nachtvorst. Na de bloei verschijnen de erwtachtige vruchtjes die elk drie zaadjes bevatten. 

  700fdb5846a1cf4d25d3dd455e375500_medium.

  Oost-Indische kers in de moestuin

  Oost-Indische kers is een eetbare plant die door liefhebbers van moestuinen wordt aangeplant om haar bijzondere eigenschap om bladluizen aan te trekken waardoor andere planten ervan gevrijwaard blijven. Tegelijkertijd houden een aantal vliegende insecten op afstand. Plant Oost-Indische kers tussen komkommers en augurken tegen de witte vlieg en tussen koolsoorten en alle soorten bonen tegen bladluizen. Plant ze niet dichtbij tomaten en aardappels. 

  afb233acb90aa65d90f0ecf672d1224d_medium.

  Oost-Indische kers in de siertuin

  Oost-Indische kers wordt ook veel in de siertuin toegepast. Het goed te weten dat er zowel compact groeiende planten zijn, als rankende planten. Deze laatste kunnen tegen een hekwerk omhoog groeien. Het is een plant die op elke niet natte, zonnige plek groeit en fleurt de tuin van juni tot eind november op met vrolijke gele, oranje en rode kleuren. 

  Oost-Indische kers planten

  Plant ze begin mei buiten in de volle grond of in potten. Maak een ruim plantgat waarvan je de bodem goed losmaakt. Voeg een kleine beetje organisch mest toe en geef de eerste maanden regelmatig water als het droog wordt.

  b9969ac72ef5710636023bf68f32feec_medium.

  Oost-Indische kers vermeerderen

  Deze eenjarige plant zaait zichzelf uit en komt elk jaar weer terug. Je kunt ook de zaad verzamelen en ze begin april binnenhuis zaaien. Begin mei kunnen ze naar buiten. 

  Oost-Indische kers snoeien

  Een Oost-Indische kers hoeft niet gesnoeid te worden. Na de bloei laat je het loof afsterven en verwerkt het als groenbemesting in de tuin.

  Oost-Indische kers

  De Oost-Indische kers hoort in elke moestuin thuis!

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruid, Oost-Indische kersrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

   

 • End of content

  No more pages to load