• Andijvie: zaaien, telen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin lees je alles over het zaaien, telen en oogsten van verse andijvie uit je moestuin.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Andijvie, Cichorium, Andijvierecepten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee. Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

   Wat is andijvie

  Andijvie is een groente die gekweekt wordt om zijn blad. Dat blad kan rauw gegeten worden maar je kunt er ook een heerlijke andijviestamppot van maken.

  Andijvie kan eenvoudig door iedereen in de moestuin worden gekweekt. De wetenschappelijke benaming van andijvie is Cichorium endivia.

  Twee soorten Andijvie

  Er twee soorten andijvie die gekweekt worden, namelijk krulandijvie en gewone heelbladige andijvie:

  • Heelbladige andijvie, Cichorium endivia var. latifolium
  • Krulandijvie of frisee,  Cichorium endivia var. crispum

  Is Andijvie gezond?

  Ja, Andijvie is een heel gezonde groente. Andijvie zit boordevol vitamines A, B1, B2, C en K. Ook bevat het belangrijke mineralen zoals calcium, kalium en ijzer. Andijvie is caloriearm en bevat veel voedingsvezels.

  Andijvie telen

  Andijvie kan in het voorjaar en zomer buiten worden geteeld en in het najaar en de winter onder glas.

  Zelf vind ik de voorjaarsandijvie het lekkerst.

  Andijvie zaaien

  Zaai andijvie binnen in februari. Gebruik gewone zaaigrond. Zaai in een bakje of pot en dek deze af met glas of plastic. Zaai de andijvie en zeef er dan nog wat grond over. Ze moeten net onder het oppervlak liggen. Na 5 tot 7 dagen komen de zaden uit. Begin na 4 weken met het afharden van de plantjes door ze overdag buiten te zetten. Plant de zaailingen buiten in de volle grond zodra de nachttemperatuur boven de 5 graden blijft. Buiten, in de volle grond, kan vanaf april gezaaid worden. Daarnaast kun je plantjes kopen in tuincentra.

  Andijvie planten

  Andijvie kun je het beste in het voorjaar in de volle zon maar voor latere teelt in de halfschaduw planten. Te veel licht leidt tot een bittere smaak. Gebruik een goed gedraineerde, humusrijke grond. Verrijk de grond met bloedmeel en stalmest. Geef andijvie voldoende water. Als de plek waar ze staan uitdroogt, wordt de smaak ook weer te bitter. Andijvie kan ook prima in potten worden geteeld.

  Zelf plant ik de andijvie op ongeveer 10 centimeter afstand. Door plantjes vroeg te oogsten maak ik weer ruimte en eet ik gedurende een langere periode  van mijn andijvie.

  Denk aan vruchtrotatie. Als je andijvie plant, plant op die plek de eerste twee jaar daarna geen andijvie, witlof of radicchio. Na drie jaar mag het weer.

  Andijvie ziekten en plagen

  Het grootste probleem zijn dieren die de malse blaadjes eten. Vaak heeft andijvie last van slakken. Lees hier alles over slakken bestrijden. Ook houtduiven zijn soms dol op de verse blaadjes van vooral jonge planten. Oude rassen hebben soms last van meeldauw maar nieuwe rassen zijn vaak ziekteresistent. Let daar op, als je jonge planten of zaad koopt.

  Andijvie oogsten

  Andijvie oogst je door de plant bij de grond af te snijden met een scherp mes. Na de oogst je het beste zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag nog, gebruiken.

  Andijvie invriezen

  Andijvie mag je niet rauw invriezen. Kook de andijvie en vries hem dan pas in.

  Andijvie telen

  Andijvie is een lekkere en gezonde groente die je zelf gemakkelijk kunt telen.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load