In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin lees je alles over het telen van de Kiwi, het planten, de verzorging, het oogsten en welke soorten het beste zijn voor Nederland.
Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Kiwi, Kiwirecepten
De kiwiplant of Chinese kruisbes is een oorspronkelijke uit China afkomstige klimplant waarvan de vrucht, de kiwi, wordt gegeten. Sedert het begin van de twintigste eeuw wordt de kiwi in Nieuw-Zeeland gekweekt en daar kreeg de vrucht de naam kiwi naar de bekende vogel uit dat land. Inmiddels worden de kiwi’s ook in Italië en Californië op grote schaal gekweekt.
In Nederlandse tuincentra worden de laatste jaren steeds meer kiwiplanten aangeboden. Deze groeien goed en zijn volledig winterhard. De meeste planten dragen pas na drie tot vier jaar vruchten. Bestuiving vindt plaats door hommels en bijen.
De eerste kiwi’s hadden groen vruchtvlees maar door veredeling zijn er soorten met geel en rood vruchtvlees gekweekt. De gele en rode soorten zijn zoeter en aromatischer.
Kiwi is een superfruit met grote hoeveelheden vitamine a & C, Verder bevat de kiwi veel mineralen zoals kalium, magnesium, mangaan, foliumzuur en fosfor. De enzymen in de kiwi’s helpen de spijsvertering en zijn cholesterolverlagend. De talrijke antioxidanten helpen tegen veroudering en werken antikanker.
Kiwi’s zijn klimplanten. Zoals alle klimplanten hebben ze ondersteuning nodig in de vorm van een rek of bijvoorbeeld een pergola. Kiwi’s worden groot en kunnen enkele meters per jaar groeien.
Dat maakt ze, met uitzondering van de kiwibes, ongeschikt voor de kleine tuin. De kiwi heeft de voet graag in de schaduw staan en de ranken in de volle zon.
De kiwi is een tweehuizige plant; dat wil zeggen dat er planten met vrouwelijke bloemen zijn en planten met mannelijke bloemen. Alleen vrouwelijke bloemen kunnen tot fruit uitgroeien. Voor de tuin zijn een aantal zelfbestuivers gekweekt, waarbij één plant voldoende is om fruit te dragen. De Kiwibes is een kleine kiwi die met de schil gegeten kan worden. Prima winterharde soorten voor de tuin zijn:
Bij een tweehuizige kiwi dient altijd een mannelijke plant, een bestuiver, te worden gekocht. De verkoper kan daarover adviseren.
Kiwi’s hebben grote hoeveelheden water nodig maar hebben een hekel aan natte voeten. Als krachtige groeiers hebben ze een voedselrijke bodem nodig.
Zelf gebruik ik een mengsel van 1/4 leem, 1/4 grit en 1/2 compost. Jaarlijks mest ik bij, met gedroogde koeienmest. Zorg voor voldoende water in de eerste drie jaren.
Snoei in de winter maar zorg dat je voldoende ‘hout’ overhoudt want daarop bloeit de plant.
In juni kun je nog een keer wat ranken snoeien om te zorgen dat er voldoende zonlicht de vruchten bereikt. Gebruik een goed scherpe snoeischaar.
De kiwi heeft veel zon nodig en kan dan in nederland in november geoogst worden. Oogst ze voor de eerste nachtvorst!
Het bijzondere aan de kiwi is dat deze binnen verder rijpt zonder aan smaak te verliezen.
De kiwi is een relatieve nieuwkomer in onze tuinen. Het is een sterke plant die weinig gevoelig is voor ziektes en na enkele jaren lekkere kiwi’s oplevert.
Uit de gemakkelijke moestuin reeks:
Kweken en telen van aalbes en zwarte bes, aardappelen, aardbeien, abrikozen, andijvie, Blauwe Honingbes, Blauwe bes, druiven, kiwi’s, kaki, kruisbessen, prei, pruimen, rabarber, rode pepers, sugar snaps, tomaten, uien, vijgen, walnoten.
Kweken en telen van basilicum, citroenmelisse, hysop, laurier, munt, komkommerkruid, rozemarijn, salie en tijm.
Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groenten, tuinkruiden, kleinfruit en over groenbemesting, daktuin, vierkante meter tuin, zaaien, verticaal tuinieren, window farming, mulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijen, ganzen, kippen, konijnen en pauwen.
Artikelen over het bestrijden van bladluis, slakken, wolluis en schildluis.
End of content
No more pages to load