• Druiven of druivelaar kweken in Nederland

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie makkelijke moestuin lees je alles over het telen van druiven, planten van druivenstruiken in de tuin, verzorging en oogsten.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Wijn

  De druif of druivelaar378afd5bdea2fa36bef0c343cf82cf01_medium.

  De druivenstruik of druivelaar is een plant uit de familie van de wijnstok. Druiven zijn de in een tros groeiende vruchten van de druivenstruik. Druiven behoren tot de bessen.

  De druivenstruik is een van de oudste gewassen die door de mens geteeld worden. Druiven werden ruim 8000 jaar geleden al in Georgië verbouwd.

  Momenteel worden druiven op alle continenten verbouwd. De grootste wijnproducent ter wereld is China.

  Producten die van de druif worden gemaakt zijn bijvoorbeeld jam, druivensap, wijn, azijn en olie. Je kunt natuurlijk ook de druiven gewoon eten.

  Druiven worden met name in het mediterrane klimaat verbouwd maar een aantal soorten zijn prima geschikt om in Nederland te telen.

  De teelt kan onder glas plaatsvinden maar ook gewoon in de tuin.

  Druiven planten en verzorgen

  Druiven kweken in Nederland is niet moeilijk. Druiven groeien op een veelvoud van grondsoorten en klimaatzones. Belangrijk is dat de druiven voldoende luchtcirculatie hebben rondom de ranken, dat de grond lekker los is en niet superrijk aan voedingstoffen. Daarnaast heeft de druif veel zon nodig en wat ondersteuning voor de ranken.

  Standplaats en grond van de druivenstruik

  De druif heeft een standplaats nodig met zoveel mogelijk zon. Zelfs ochtend of middag schaduw is uit den boze. De grond waarin je druiven plant moet het regenwater goed afvoeren. Ideaal is een 6.5 pH waarde van de grond. Heb je bijvoorbeeld een zware kleigrond dan dient je veel zand en gravel toe te voegen. Wanner moet je druiven planten? Plant ze bij voorkeur in het voorjaar.

  Welke druivenstruiken kopenfe304f74ac92ea7add616abb3fac7919_medium.

  Niet alle druivenstruiken zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. De volgende soorten raad ik je aan:

  • Baron (rood)
  • Dornfelder (rood)
  • Johanniter (wit)
  • Pinotin (rood)
  • Regent (rood)
  • Riesel (wit)
  • Rondo (rood)
  • Solaris (wit)

  Druivenranken leiden

  Druiven struiken zijn planten die lange ranken vormen die zich vastklemmen aan andere planten of aan andere dingen die ze tijdens de groei tegenkomen. Gebruik draden of touw om de plant te leiden. Zorg voor maximaal drie of vier hoofdranken. Deze worden niet gesnoeid en zullen verhouten.

  Wanneer en hoe druiven snoeien

  Druivenstruiken snoeien is essentieel omdat de druiven alleen op de nieuwe groei ontstaan. Door terug te snoeien dwing je de plant om nieuwe scheuten aan te maken. Druivenstruiken kunnen het beste gesnoeid worden als ze in rusttoestand zijn. Dat wil zeggen als ze geen bladeren meer dragen. Eind november, december is prima zolang het maar niet vriest. Laat de hoofdranken intact en snoei de zijranken terug tot maximaal twee knopen.

  Druiven oogsten

  Druiven zijn in Nederland meestal in september rijp. Hang een net over de druiven vanaf augustus want anders worden ze opgegeten door merels, spreeuwen en houtduiven. Druiven dienen na het oogsten binnen enkele dagen verwerkt te worden.

  Druiven stekken7ce5f2038a7ee228818ae907d600f835_medium.

  Druiven stekken is relatief gemakkelijk. Neem stekken van ongeveer 20 centimeter lang met één knop, waar bladeren uit groeien. Knip de bladeren af.

  Stek de druif in het voorjaar in stekgrond met de knop net boven het grondoppervlak. Neem meerdere stekken want ze wortelen niet allemaal. Een stekkastje is ideaal.

  Zorg dat de grond altijd vochtig is maar nooit nat want dan zal de druif rotten.

  Druiven kweken

  Druiven zijn, mits je aan bovenstaande tips houdt, relatief gemakkelijk te kweken. Ze zijn ook prima om over een pergola te leiden en zo schaduw te geven. Probeer ze eens!

  Oh ja, de groene en blauwe druiven in close-up zijn uit eigen tuin.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load