• GAardbeien kweken, planten, verzorgen en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen over de makkelijke moestuin lees je alles het telen van aardbeiplanten: kopen, planten, verzorging en oogsten.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsFruitteelt, Aardbei, Aardbeirecepten

  De Moestuin

  Een moestuin is een tuin voor het verbouwen van groenten, kleinfruit en kruiden of het houden van kleinvee.

  e2f3e86cfd9dc3ebec5827958c36caa0_medium.

  Een moestuin kan groot zijn, maar ook klein. Zelfs op een balkon kan een moestuin worden opgezet. De planten kunnen gekweekt worden in de volle grond, maar ook op een balkon in potten of bakken of overdekt in een kas of broeibak.

  De Aardbeiplant

  De aardbeiplant is een plant uit de rozenfamilie waarvan we de rode vruchten eten. Aardbeien zijn heerlijk en ongelofelijk gezond.71b394282e0018337ddc4ac6fa65070c_medium.

  Voor lekkere recepten met aardbeien lees dit artikel over onze zomerkoninkjes.

  Aardbeien planten: grond en plantafstand

  Plant de aardbeien in rijen met voldoende afstand tussen de planten. Maak de plantrijen een paar centimeter hoger dan de rest van het bed. Zo weten we zeker dat de planten niet verregenen.

  Aardbeien zijn gemakkelijke planten welke het prima doen op humusrijke grond. Ze houden niet van natte grond, maar zeker ook niet van te droge grond. Zorg voor voldoende bemesting met stalmest. Aardbeien kunnen ook prima in potten gehouden worden.

  Aardbeien kunnen het beste in augustus/september  geplant worden. Dan hebben ze de hele winter om een goed wortelgestel te ontwikkelen. Planten uit put kunnen ook in het voorjaar in april worden geplant.  

  Plant de aardbeien op een afstand van ongeveer veertig centimeter van elkaar. Leg in mei stro onder de bladeren zodat de vruchtjes niet op de grond liggen en wegrotten. Ook vormt stro een natuurlijke barrière tegen slakken.

  Aardbeienplanten verzorgen

  Verwijder wekelijks het onkruid om en tussen de planten. De uitlopers, waaraan jonge planten komen, dienen ook wekelijks te worden verwijderd omdat deze veel energie van de plant vergen. Energie die ten koste van de vruchtopbrengst zal gaan. Zorg dat de planten niet uitdrogen dus water tijdig. Water de planten één keer goed nat en wacht dan weer enkele dagen.

  9d3cac097944c4d8ae59a2cd2ada0d72_medium.

  In Nederland is het in het voorjaar afdekken van de grond met zwarte plastic populair omdat de plant van warmte houdt. De aardbeien worden dan in gaten in de plastic geplant. De plant begint dan eerder met het maken van bladeren en bloeien. Zo heb je vroeger in het jaar aardbeien.

  Aardbeien oogsten

  Zodra de aardbeien rood zijn kunnen ze worden geoogst. In de oogsttijd dient dagelijks geoogst te worden. Eet aardbeien bij voorkeur nog dezelfde dag. Bewaar aardbeien neit in een koelkast want daarmee gaat een groot deel van de smaak verloren.

  Aardbeienplanten kopen en aardbeien soorten

  Aardbeienplanten zijn te koop in tuincentra en via het internet. Goede soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Amandinefde297ef9d2694fcf2dea9b7445f357a_medium.
  • Elianny
  • Elsanta
  • Eves delight
  • Florence
  • Korona
  • Lambada
  • Ostara
  • Polka
  • Vima Zanta

  Elianny aardbeien zijn de nieuwste sensatie op de aardbeienmarkt omdat ze op vrijwel alle vlakken goed scoren: smaak, kleur, ziekteresistentie en opbrengst per plant. Dit is dan ook mijn favoriet samen met de heerlijk smakende Eves delight.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen