• Aardappels telen: poten, kweken en oogsten

  Gepost in Moestuin - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie gemakkelijke moestuin lees je alles over het kweken van aardappelen, het poten, de verzorging, het oogsten en de kweek van aardappel in een pot.

  Tags/labels: RobsMoestuin, RobsGroentenplanten, Aardappel, RobsAardappelrecepten

  De aardappel

  De aardappel is de knol van een plant uit de nachtschadefamilie. Deze knol, de aardappel is gevuld met zetmeel en dien als wintervoorraad voor de aardappelplant.

  Van oorsprong kunt de aardappel uit Peru maar zo’n vier eeuwen gelden namen de Spanjaarden de aardappel mee naar Europa. Na rijst, graan en mais is de aardappel nu het meest verbouwde landbouwproduct. De wetenschappelijke benaming voor de aardappel is Solanum tuberosum.

  Is de aardappel gezond?

  De aardappel is een zeer gezonde groente die bovendien veel minder calorieën bevat dan rijst of graan, is een rijke bron aan vitamine B, vitamine C en foliumzuur. Daarnaast bevat de aardappel voedingsvezels en tal van mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer.

  De aardappel is een groente die op veel manieren kan worden klaargemaakt. Kijk hier voor lekkere, bijzondere recepten met aardappel.

  c039d06ead97a2b9cff52162cc888388_medium.

  Soorten pootaardappelen om te telen

  Er zijn veel heerlijke soorten aardappelen. De onderstaande soorten raad ik je aan.

   Aardappelrassen  Vastkokend  Los kokend
   Vroeg

   Belle de Fontenay

   Gourmandine

    Roseval

   Lekkerlander
   Middenvroeg

   Franceline

   La Ratte d'Ardech

   Eigenheimer

   Monalisa

   Laat

   Mozart

   Victoria

   Irene

   Pimpernel

  Aardappelen telen

  Veel hobbytuiniers zien de aardappel over het hoofd en dat is jammer want zelf geteelde aardappelen zijn een ware delicatesse. De teelt is niet moeilijk als je de onderstaande aanwijzingen opvolgt.

  Pootaardappelen kopen

  Aardappelen worden gekweekt uit zogenaamde pootaardappelen. Uit een pootaardappelen groeien zo’n 15 tot 20 nieuwe aardappelen. In tuincentra zijn soms een paar soorten pootaardappelen te vinden maar in webwinkels is een veel groter assortiment verkrijgbaar. Het is leuk en spannend om steeds weer nieuwe rassen uit te proberen, die je niet in de winkel vindt. De vroege rassen hebben minder snel last van ziektes en zijn daarom heel geschikt voor de hobbykweker.

  Aardappelen voortrekken

  Sommige mensen laten de pootaardappelen binnen eerst kleine uitlopers krijgen. Hoewel dat de oogst niet veel verhoogd wordt het over het algemeen veel toegepast.

  27fc97dac3b8b9759543d8f6c27e8b77_medium.

  Zelf leg ik de aardappen op licht vochtige vruchbare grond, zodat ze al een voorsprong hebben, voor ze naar buiten gaan.

  Aardappelen planten en plantafstand

  6448ef3a8b5e02f494be2a113d8173b4.jpgDe aardappelplant houdt van losse, ietwat zanderige bodem, die je liefst verrijkt met paardenmest met stro en compost. Zorg voor vruchtrotatie en plant nooit aardappelen twee jaren achterelkaar op dezelfde plek. Plant er dat ook geen tomaten, die uit de zelfde familie van planten komen.

  Plant aardappelen ongeveer twee weken na de laatste nachtvorst. Doorgaans is half april een goede tijd.56ee52015a40bd93fe83e7850eae66a8_medium.

  Plant de aardappel op een diepte van ongeveer acht tot tien centimeter. De plantafstand voor aardappelen is in rijen met een onderlinge afstand van 25 centimeter. De afstand tussen de rijen moet ongeveer 40 centimeter zijn.

  Aardappelen kweken in pot

  Aardappelen kunnen prima in goed afwaterende potten worden geteeld. Zorg voor potten met doorsnede van 30 tot 40 centimeter.

  Aardappelen aanaarden

  Aardappelen die aan de oppervlakte komen worden groen. Daarom dienen de planten tijdens de groei een tweetal malen te worden aangeaard.

  De aarde tussen de planten wordt dan gebruikt om die bij de plantvoet op te hogen.

  Aardappelen oogsten en bewaren

  54c9fdef6b1a0f31c159182162f18166_medium.Een week of twee voordat de aardappelen gerooid worden, moet het loof worden verwijderd. Dat is belangrijk voor het afharden van de schil.

  Als je dit overslaat ontvellen de aardappelen soms tijdens het rooien. Rooi de aardappelen met een riek.

  Aardappelen moeten altijd op een koele en donkere plek worden bewaard.

  Met licht worden de aardappelen groen en vormt zich de giftige stof solanine in de aardappelen.

  Uit de gemakkelijke moestuin reeks:

  Kweken en telen van aalbes en zwarte besaardappelenaardbeienabrikozenandijvieBlauwe HoningbesBlauwe bes,  druivenkiwi’skakikruisbessenpreipruimenrabarberrode peperssugar snapstomatenuienvijgenwalnoten.

  Kweken en telen van basilicumcitroenmelissehysoplauriermuntkomkommerkruidrozemarijnsalie en tijm.

  Tevens algemene artikelen over kweken en telen van groententuinkruidenkleinfruit en over groenbemestingdaktuinvierkante meter tuinzaaienverticaal tuinierenwindow farmingmulchen en compost maken. Artikelen over het houden en verzorgen van honingbijenganzenkippenkonijnen en pauwen.

  Artikelen over het bestrijden van bladluisslakkenwolluis en schildluis.

 • End of content

  No more pages to load