• Gele zonnehoed rudbeckia fulgida verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over  Gele zonnehoed, Rudbeckia fulgida, een bloeiende, winterharde plant die opvalt met haar oranjegele bloemen op hoge stengels. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van Zonnehoed, hoe vermeerderen, hoe overwinteren, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Prairieplant, Rudbeckia, Bijenplant

  Gele zonnehoed

  0d753f6456369b8bd00ab06a27407869_medium.

  Rudbeckia is een uit Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de composietenfamilie. Het geslacht kent een vijfentwintigtal soorten waarvan vele in onze tuinen zijn te vinden.  Gele Zonnehoed is een echte prairieplant uit de grote grasvlaktes van de Verenigde Staten. Rudbeckia fulgida is symbool van de “state of Maryland”. De Indianen van Noord-Amerika gebruikten de wortel van de plant tegen allerlei aandoeningen zoals oorpijn, slangenbeten, huidwondjes, darmwormen en soa's.926c6d2a9041f5cac8d0cad60d83b456_medium.

  Er worden zeven ondersoorten onderscheiden:

  • Rudbeckia fulgida var. deamii
  • Rudbeckia fulgida var. fulgida
  • Rudbeckia fulgida var. palustris
  • Rudbeckia fulgida var. spathulata
  • Rudbeckia fulgida var. speciosa
  • Rudbeckia fulgida var. sullivantii
  • Rudbeckia fulgida var. umbrosa

  Etymologie Rudbeckia fulgida

  De botanische benaming van de Zonnehoed is Rudbeckia fulgida. De geslachtsnaam Rudbeckia is een eerbetoon aan twee Zweedse botanisten, vader en zoon Olof Rudback waarvan de jongste lesgaf aan de naamgever, Carolus Linnaeus. De soorttoevoeging fulgida is afgeleid van het Latijnse “fulgides” en betekent “stralend”. De Nederlandse benaming Zonnehoed is behoorlijk verwarrend omdat deze naam ook wordt gegeven aan planten uit de geslachten Echinacea en Helianthus.

  In het Engels wordt de plant Black-eyed Susan genoemd naar het zwarte hart van de bloem en Orange coneflower. In Duitsland wordt ze Sonnenhut genoemd en in het Frans noemen ze de plant Rudbeckie orangée of Rudbeckie lumineuse.

  Beschrijving  Rudbeckiac616da519583aa1143188bd46be1892b_medium.

  Zonnehoed is een klomp-vormende, tot twee meter hoog groeiende borderplant met een sterk kruipende wortelstok. De vertakte stengels zijn dik, sterk en licht behaard.

  De ovaal tot lancetvormige bladeren staan verspreid aan de stengels en zijn behaard en licht gekarteld. In augustus tot en met september is de Rudbeckia bedekt met ontelbare bloemen. De prachtig gele bloemblaadjes staan rondom een zwart bloemhoofd dat feitelijke bestaat uit ontelbare kleine bloempjes. Na de bloei vallen de bloemblaadjes en verschijnt het zaad in het bloemhoofd.

  Is Rudbeckia fulgida giftig?

  De hele plant is mild giftig en daarmee niet eetbaar.

  767da8c23a0f6bf792dbbe6cb15610e9_medium.

  Is Zonnehoed winterhard?

  Rudbeckia is volstrekt winterhard

  Toepassing Rudbeckia fulgida in de tuin

  Als je één geel bloeiende plant in je tuin plant, laat het dan Rudbeckia fulgida zijn. In een groep aangeplant als achtergrond voor andere bloeiende borderplanten geeft ze een machtig effect. Behalve als tuinplant wordt zonnehoed ook als snijplant gebruikt. Rudbeckia is goed te combineren met hoge grassen en borderplanten zoals Echinacea, MoerassalviaKokardebloem en IJzerhard. Gele zonnehoed is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.

  ad4cde2fb26d6f170642264e39d26334_medium.

  De volgende cultivars van Rudbeckia fulgida zijn erg mooi:

  • Rudbeckia fulgida var. deamii
  • Rudbeckia fulgida var. speciosa, oranjegeel, één meter hoog
  • Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Early Bird Gold', vroegbloeiend, laagblijvend
  • Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm', rijkbloeiend, één meter hoog
  • Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Little Goldstar', laagblijvend

  Standplaats en planten  Zonnehoed5b710208a11fb3b1f4b4bf9b0bc1034e_medium.

  Zonnehoed heeft een zonnige standplaats nodig in rijke, vochtvasthoudende grond. Als sterke groeier heeft Gele Zonnehoed behoefte aan jaarlijkse bemesting.

  Plant de hogere cultivars bij voorkeur  op een beschutte plek, zoals tegen een muur of anders tegen een achtergrond van struiken zoals de Vlinderstruik of Sering.

  Zonnehoed snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Het is echter zonde om de uitgebloeide bloemen te verwijderden. Vinken en andere zaad etende vogels doen zich de hele winter te goed aan het zaad in de bloemen. In het voorjaar, zo rond april kunnen we Rudbeckia dan snoeien tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Rudbeckia

  Gele Zonnehoed is een sterke plant die soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. Slakken hebben niet zo’n vat op Rudbeckia soorten maar bladluis wil wel eens toeslaan.

  Rudbeckia fulgida vermeerderen

  De  Gele Zonnehoed is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar of in het voorjaar als ze net beginnen uit te lopen. Het zaaien van Rudbeckia  kan het beste in maart plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Het zaad is zeer kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Begin mei kunnen de zaailingen buiten worden aangeplant.

  Gele Zonnehoed  kopen

  Rudbeckia fulgida is in de zomermaanden goed verkrijgbaar in tuincentra. Speciale variëteiten kunnen het beste webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter.

  Rudbeckia fulgida

  Een machtige plant.

 • End of content

  No more pages to load