• Gele zonnehoed, beschrijving, standplaats, verzorging en vermeerderen van Rudbeckia subtomentosa

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de Gele zonnehoed of Rudbeckia subtomentosa een winterharde prairieplant met opvallende bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Gele zonnehoed.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Gele zonnehoed, Rudbeckia, Prairieplant

  Gele zonnehoed, Rudbeckia subtomentosa

  Rudbeckia is een uit Noord-Amerika stammend geslacht van planten behorende tot de composietenfamilie. Het geslacht kent een vijfentwintigtal soorten waarvan vele in onze tuinen zijn te vinden.  Gele Zonnehoed, Rudbeckia subtomentosa is een echte prairieplant uit de grote grasvlaktes van de Verenigde Staten.

  Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’ is een wildvorm met bijzondere, omgekrulde, gele bloemblaadjes die de plant een stervorm geven. Het is deze, die je op de foto’s ziet.

  Etymologie Rudbeckia subtomentosa

  De botanische benaming van Gele Zonnehoed is Rudbeckia subtomentosa. De plant is voor het eerst beschreven door de Duits-Amerikaanse botanist Friedrich Traugott Pursh. De geslachtsnaam Rudbeckia is een eerbetoon aan twee Zweedse botanisten, vader en zoon Olof Rudback waarvan de jongste lesgaf aan de naamgever van het geslacht, Carolus Linnaeus.  De soortnaam ‘subtomentosa’  is samengesteld uit het Latijnse ‘sub’ of ‘deels’  en ‘tomentosa’ of ‘dicht behaard’. De naam ‘subtomentosa’  betekent dus ‘deels dicht behaard’. Deze Rudbeckia is namelijk minder behaard dan de meeste Rudbeckia soorten.

  De Nederlandse benaming Zonnehoed is behoorlijk verwarrend omdat deze naam ook wordt gegeven aan planten uit de geslachten Echinacea en Helianthus. In het Engels wordt de plant Sweet Black-eyed Susan genoemd naar het zwarte hart van de bloem en Sweet coneflower. In Duitsland wordt ze Schwachfilziger Sonnenhut genoemd en in het Frans noemen ze de plant Rudbeckie subtomentosum.

  Beschrijving  Rudbeckia subtomentosa

  Zonnehoed is een klompvormende, tot 120 centimeter hoog groeiende borderplant met een kruipende wortelstok. De vertakte stengels zijn dik, sterk en behaard. De bladeren onder aan de stengel zijn meestal drievingerig of zelfs vijfvingerig terwijl ze bovenaan de stengel enkelvoudig zijn.

  De bladeren zijn ovaal tot lancetvormig en staan verspreid aan de stengels, zijn aan de onderzijde behaard en licht gegolfd. In juli, augustus en een deel van september is deze Rudbeckia bedekt met ontelbare bloemen. De prachtige, soms omgekrulde, gele bloemblaadjes staan rondom een zwart bloemhoofd dat feitelijke bestaat uit ontelbare kleine bloempjes. Na de bloei vallen de bloemblaadjes en verschijnt het zaad in het bloemhoofd.

  Is Rudbeckia subtomentosa giftig?

  De hele plant is mild giftig en daarmee niet eetbaar.

  Is Zonnehoed winterhard?

  Rudbeckia is volstrekt winterhard.

  Toepassing Rudbeckia subtomentosa in de tuin

  Rudbeckia subtomentosa ‘Henry Eilers’ is een aantrekkelijke plant voor de wat grotere tuin. In een groep aangeplant als achtergrond voor andere bloeiende borderplanten geeft ze een machtig effect. Behalve als tuinplant wordt zonnehoed ook als snijbloem gebruikt, ze blijft lang goed in de vaas. Rudbeckia is aantrekkelijk om te combineren met hoge grassen en borderplanten zoals Echinacea, Moerassalvia, Kokardebloem en IJzerhard. Gele zonnehoed is aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.

  Standplaats en planten  Zonnehoed

  Zonnehoed heeft een zonnige standplaats nodig in rijke, vochtige maar goed afwaterende grond. Als sterke groeier heeft Gele Zonnehoed behoefte aan jaarlijkse bemesting met organisch materiaal. Plant de hogere cultivars bij voorkeur op een tegen de wind beschutte plek, zoals tegen een zuidmuur.

  Zonnehoed snoeien

  Bruine, uitgedroogde of ziek uitziende stengels dienen periodiek verwijderd te worden. Het is echter zonde om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Vinken en andere zaadetende vogels doen zich de hele winter te goed aan het zaad in de bloemen. In het voorjaar, zo rond april kunnen we Rudbeckia dan snoeien tot ongeveer tien centimeter boven de grond. Het loof kan worden gebruikt om compost te maken.

  Ziektes Rudbeckia

  Gele Zonnehoed is een sterke plant die soms last heeft van meeldauw en andere schimmelziektes. Zorg dat ze op een plek in de volle zon staan waar de bladeren na een regenbui weer snel opdrogen en plant ze niet zo dicht op elkaar dat de wind er niet doorheen kan. Slakken hebben niet zo’n vat op Rudbeckia soorten maar bladluis wil wel eens toeslaan.

  Rudbeckia subtomentosa vermeerderen

  De  Gele Zonnehoed is heel gemakkelijk te vermeerderen door deze te scheuren in het najaar of in het voorjaar als ze net beginnen uit te lopen. Het zaaien van Rudbeckia  kan het beste in maart plaatsvinden in gewone stek- en zaaigrond. Het zaad is zeer kiemkrachtig en de jonge plantjes groeien snel. Begin mei kunnen de zaailingen buiten worden aangeplant.

  Gele Zonnehoed  kopen

  Rudbeckia subtomentosa is in de zomermaanden soms verkrijgbaar in tuincentra. Speciale variëteiten kunnen het beste webshops worden besteld, daar is de keuze veel groter. De volgende cultivars van Rudbeckia subtomentosa zijn erg mooi:

  • Rudbeckia subtomentosa, wildvorm
  • Rudbeckia subtomentosa 'Henry Eilers’, stervormige bloemen
  • Rudbeckia subtomentosa 'Little Henry’, dwerg vorm van Henry Eilers’
  • Rudbeckia subtomentosa ‘Poligny’, zwavelgele bloemen

  Rudbeckia subtomentosa

  Een sterke plant met bijzondere bloemen.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load