• Gele voorjaarsbloeier Voorjaarszonnebloem of Doronicum, beschrijving, verzorging en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over de gele voorjaarsbloeier Voorjaarszonnebloem of Doronicum.  Hoe verzorg je de Voorjaarszonnebloem, waar kun je ze het beste planten en hoe kun je ze vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplantenBorderplant, Voorjaarsbloeier, Doronicum, Zonnebloem

  Voorjaarszonnebloem of Doronicum

  Doronicum is mijn gedachten altijd verbonden aan de tuin van mijn ouders waar ze ons elk voorjaar trouw verblijdde met haar prachtige heldergele bloemen. Het is een plant uit de composietenfamilie, Bij deze familie van planten bestaat het hart uit heel veel kleine bloempjes en daaromheen staan de grote schutbladeren.

  Doronicum is een familie van overblijvende planten die oorspronkelijk uit Europa en West-Azië komen. In Nederland worden ze Voorjaarszonnebloem  genoemd al komen we ook de namen Hartbladzonnebloem of weegbreezonnebloem tegen. De meeste Doronicumsoorten zijn giftig maar delen van de planten werden in de Middeleeuwen gebruikt in tincturen, als geneesmiddel tegen onder meer duizelingen.

  415bcab3f2021314dae40370feff13b2_medium.

  Etymologie  Doronicum

  Doronicum is de Latijnse naam van de Arabische naam, darūnaj, van een plant uit dit geslacht.

  Doronicum soorten

  Er zijn verschillende Doronicum soorten die worden aangeboden in de handel. Qua verzorging zijn ze vrijwel vergelijkbaar. Doronicum orientale en de wat groter wordende Doronicum pardalianches en Doronicum plantagineum hebben alle drie prachtige cultivars.

  Voorjaarszonnebloem of Doronicum, knop

  Beschrijving Doronicum

  Doronicum is een lage plant met grappige lichtgroene blaadjes in de vorm van een hart. De bladeren en stengels van sommige Doronicumsoorten zijn licht behaard.

  e8b5c0600920b128262ca90fb0a39075_medium.

  Typisch zijn de heldergele bloemen met hun oranje-gele hart. Ze bloeien meestal in april maar de bladeren verschijnen al in de maanden daarvoor aan de plant. Voorjaarszonnebloem dankt zijn naam aan het feit dat de bloemen net als echte zonnebloemen de hele dag de zon volgen. Aan het eind van de zomer sterft de Voorjaarszonnebloem  af om pas weer in het volgende voorjaar tevoorschijn te komen.

  Toepassing Doronicum in de tuin

  De Voorjaarszonnebloem  is een typische plant voor de bloemenborder. Doronicum kan behoorlijk wat schaduw aan en is daarom tevreden met plekken waar andere borderplanten niet tot hun recht komen.

  8e4959d7c8e3646e70f511921256ee3d_medium.

  Doronicum verzorging, grondsoort en planten

  Doronicum is een gemakkelijke plant die heel weinig eisen stelt aan de soort grond. Het beste plant je ze in een humusrijke, vochtige maar goed gedraineerde grond op een plek in de halfschaduw. De onderling plantafstand is ongeveer 25 centimeter. Na de bloei de uitgebloeide bloemen verwijderen zorgt voor een extra bloei.

  Doronicum vermeerderen

  Doronicum kan eenvoudig worden gescheurd. Neem een spade en verdeel een klomp planten in meerdere stukken. Dit kan in de nazomer gebeuren.

  Je kunt Voorjaarszonnebloem ook zaaien. Zaaien geschiedt het beste in het voorjaar in gewone zaaigrond. Het zaad komt binnen twee weken uit.

  Doronicum

  Een gemakkelijk tuinplant met bloemen waar je spontaan blij van wordt!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load