• Gele of gewone dotter of Caltha palustris, vrolijk geel

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de moerasplant en oeverplant gele of gewone dotter, Caltha.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Voorjaarsbloeier, Oeverplant , Moerasplant, Caltha

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zult zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  bd3b39b47c6752753ac8ca683b9da87f_medium.

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een bekende moeras- of oeverplanten, de Gele Dotter ofwel gewone Dotter.

  De Gele Dotter of Gewone Dotter

  De gewone dotterbloem is een in Nederland wettelijk beschermde moeras plant uit de ranonkelfamilie. De plant wordt doorgaans zo’n 25 centimeter hoog, heeft groene, gekartelde bladeren en bloeit in maar ten april met prachtige goudgele bloemen. Het groen is giftig en wordt gebruikt in de alternatieve geneeswijze. In Letland noemt men de plant Gundega wat verwijst naar de verbranding die je kunt oplopen door het gif in de bladeren.

  De dotter is een heel polymorfe plant ,die in allerlei variaties wordt aangetroffen. De wetenschappelijke benaming van de gewone dotter is Caltha palustris var. palustris.

  Gewone Dotter in het wild

  a7c505c67aee60c47aa1784ce927322c_medium.

  In het wild treffen we de gewone dotter aan in vochtige weiden, aan de waterkant, in moerassen, in vennen. Boeren verwijderden de planten vroeger omdat het gif in de dotter vervelend was voor het vee. In Nederland is de plant nu beschermd.

  Gewone Dotter in de vijver649e9cf0940270c18fec9ca5e394d3b0.jpg

  In de vijver is de gele dotter een heel dankbare plant die de liefhebber elk jaar weer verrukt met zijn prachtige bloemen. Er zijn diverse varianten verkrijgbaar in de handel met bijvoorbeeld witte of dubbele bloemen, de Caltha Palustris Alba.

  Plant de gele dotter in vochtige grond aan de waterrand of net met de voeten in het water. Gebruik een rijke bodem met kleikorrels. Een standplaats in de volle zon is net belangrijk voor een rijke bloei als de grond.

  b2848fe9b23266ed6c0cc52458929678_medium.

  Vermeerdering van de Gewone Dotter

  Vermeerdering is heel eenvoudig: de planten kunnen gescheurd worden of gezaaid. Ook wortelstek is zeer eenvoudig.

  Gewone Dotter

  Deze prachtige plant is een aanrader voor de vijverrand of moeraszone.

  a5fe66cf7e0ea24f57de89d542925c60_medium.

 • End of content

  No more pages to load