• Gele Maskerbloem, standplaats, verzorging en vermeerderen Mimulus Luteus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste tuinplanten, in dit geval gele Maskerbloem of Mimulus Luteus een prachtige, intens gele, langbloeiende grondbedekker.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Grondbedekker, Oeverplant, Maskerbloem, Mimulus, Bijenplant

  Gele Maskerbloem706e584bf2b2c4a8dc6eadd7db48451e_1400998

  Mimulus Luteus is een vaste plant afkomstig uit Chili die in Nederland in siertuinen wordt gehouden. De Nederlandse naam is Maskerbloem.

  Etymologie Mimulus Luteus

  De botanische naam van Maskerbloem is Mimulus Luteus.

  De naam Mimulus is afgeleid van het Griekse woord mimos of μίμος, wat imitator betekent en verwijst naar het feit dat de bloemen van sommige planten uit het geslacht Mimulus op gezichten lijken. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die overeenkomst niet zie.

  De toevoeging “luteus” komt uit het Latijn en betekent “geel” of “saffraan”.

  Beschrijving Gele Maskerbloem

  Gele Maskerbloem is een kruipende plant met holle, tot negentig centimeter lange, rechtopstaande, lichtbehaarde stengels waarop de plant bloeit. Ook maakt de plant kruipende stengels die wortelen in de knopen van bladeren. Van daaruit ontstaan nieuwe planten. Zo kan Gele Maskerbloem hele stukken bodem bedekken.

  De grote gele bloemen staan op behaarde steeltjes die ontspringen in de bladoksels. De bloem bestaat uit een kelk met vijf klokvormig vergroeide kelkbladen. De bovenste daarvan is het grootst. De bloemen zijn van binnen dicht behaard. De bloei vindt meestal plaats van mei tot september. Na de bloei ontstaan zaaddoosjes met heel fijn zaad. De planten verspreiden zich daarmee spontaan door de tuin. De vorm van de bladeren kan verschillen per standplaats, maar zijn meestal enigszins rond en lichtgekarteld.

  De Gele Maskerbloem Mimulus Luteus  wordt vaak verward met Mimulus Guttatus die in Nederland ook de naam Gele Maskerbloem heeft. Mimulus Guttatus onderscheidt zich echter door de bruine vlekken in de bloem.

  Toepassing Gele Maskerbloem in de tuin

  In de Tuin is de Gele Maskerbloem het best op zijn plaats de oever van de vijver of in een vochtige bloemenborder. De bloemen trekken veel hommels  aan en zorgen zo voor meer wildleven in je tuin. Er zijn in tuincentra talrijke cultivars en hybriden te verkrijgen die bijvoorbeeld oranje of rood bloeien. Naar mijn ervaring zijn deze minder sterk dan de oorspronkelijke vorm en overleven doorgaans de Nederlandse winter niet.

  De Maskerbloem vermeerderen

  De uitlopers van Mimulus Luteus vormen op de knopen van bladeren wortelen. Deze stengels kunnen worden afgeknipt en opgepot. De hoofdplant kan ook gescheurd worden. Ook kan de plant eenvoudig buiten in de volle grond of in het voorjaar binnen onder glas worden gezaaid.

  Mimulus Luteus

  Maskerbloem is een vrolijk bloeiende tuinplant, die elke zomer uitbundig bloeit.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load