• Gele Maskerbloem of Mimulus guttatus, zelfbewuste bloeier

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval gele Maskerbloem of Mimulus guttatus een prachtig, intens geel bloeiende moerasplant en oeverplant, beschrijving, verzorging en vermeerderen.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, RobsTuinplanten, Oeverplant, Moerasplant, Mimulus, Maskerbloem

  Gele Maskerbloem1b2e3bb7346c2561ad22caf494481a1f_medium.

  Mimulus guttatus is een vaste plant afkomstig uit Noord-Amerika die in Nederland in siertuinen wordt gehouden maar in de natuur ook wel verwilderd wordt aangetroffen. De Nederlandse naam is Maskerbloem.

  Etymologie Mimulus guttatus

  De botanische naam van Maskerbloem is Mimulus guttatus. De naam Mimulus is afgeleid van het Griekse woord mimos of μίμος, wat imitator betekent en verwijst naar het feit dat de bloemen van sommige planten uit het geslacht Mimulus op gezichten lijken.

  Guttatus is af afgeleid van het Latijnse woord “gutta” of vlek en verwijst naar de roestbruine vlekken op de gele bloem. Helaas hebben veel planten die vlekken niet meer omdat er is doorgekweekt op het geel.

  Beschrijving Maskerbloem

  Gele Maskerbloem is een kruipende plant met holle, tot negentig centimeter lange, rechtopstaande, lichtbehaarde stengels waarop de plant bloeit. Ook maakt de plant kruipende stengels die wortelen in de knopen van bladeren. Van daaruit ontstaan nieuwe planten. Zo kan Gele Maskerbloem hele stukken bodem bedekken.

  De grote gele bloemen staan op behaarde steeltjes die ontspringen in de bladoksels. De bloem bestaat uit een kelk met vijf klokvormig vergroeide kelkbladen. De bovenste daarvan is het grootst. De bloemen hebben van binnen roestbruine vlekjes en zijn dicht behaard. De bloei vindt meestal plaats van mei tot september. Na de bloei ontstaan zaaddoosjes met heel fijn zaad.

  De vorm van de bladeren kan verschillen per standplaats, maar zijn meestal enigszins rond en lichtgekarteld. Deze maskerbloem lijkt heel veel op Mimulus Luteus, die ook Gele Maskerbloem wordt genoemd maar heeft een meer rechtopstaande groei.

  Gele Maskerbloem in de vijver783ca749776192ecdef9cf996428e7c5_medium.

  In de vijver is de Gele Maskerbloem het best op zijn plaats in het moerasgedeelte waar enkele centimeters water staat of aan de oever van de vijver. De bloemen trekken veel hommels  aan en zorgen zo voor meer wildleven in je tuin. Er zijn in tuincentra talrijke cultivars te verkrijgen die bijvoorbeeld oranje of rood bloeien. Naar mijn ervaring zijn deze minder sterk dan de wildvorm en overleven deze doorgaans de winter niet.

  De Maskerbloem vermeerderen

  De uitlopers van Mimulus guttatus vormen op de knopen van bladeren wortelen. Deze stengels kunnen worden afgeknipt en opgepot. De hoofdplant kan ook gescheurd worden.

  0dcdcba7458d088ccd97951984ab4b75_medium.

  Ook kan de plant eenvoudig buiten in de volle grond of in het voorjaar binnen onder glas worden gezaaid. Verder is waterstek (stengel in glas water zetten) heel eenvoudig.

  Mimulus guttatus

  Maskerbloem is een vrolijk bloeiende moeras- en oeverplant, die elke zomer uitbundig bloeit.

 • End of content

  No more pages to load