• Gele lis of Iris pseudacorus, zeldzaam mooie vijverplant

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In deze reeks artikelen vertel ik je alles over de mooiste vijverplanten, in dit geval de moerasplant en oeverplant Gele Lis.

  Tags/labels: RobsVijvaria, RobsVijverplanten, Oeverplant , Moerasplant, Iris

  Vijvers in de tuin

  Zoek eens op Google naar vijver en druk op afbeeldingen. Je zal zien dat er een enorme hoeveelheid plaatjes op het internet is te vinden met betrekking tot vijvers. Van stijlvolle, moderne, strak aangelegde vijvers, tot functionele vijvers of heel natuurlijke vijvers die weg lijken te smelten in het landschap. Sommige vijvers zijn bedoeld om één speciale vissoort in te houden, andere zijn aangelegd om bijvoorbeeld schildpadden in de vijver te houden.

  7597a5d9f8d10a941939acae855799c5_medium.

  Nederland is vijvergek, zoveel moge duidelijk zijn. 

  In deze serie over vijverplanten laat ik je een aantal plantensoorten zien, die in of om je vijver kunt planten. Grote planten, kleine planten, onderwaterplanten, zuurstofplanten, moerasplanten, drijfplanten en oeverplanten. In dit artikel ga ik het hebben over een van de mooiste moeras- of oeverplanten, de Gele lis

  De Gele Lis

  De gele lis is een meerjarige moerasplant die groeit aan de oevers van rivieren, sloten, beekjes en meren.  Gele lis is licht zouttolerant en komt in delta’s voor. De plant heeft tot negentig centimeter lange, puntig uitlopende bladeren en mooie gele bloemen die de plant haar naam geven . Gele lis wordt in de waterzuivering ingezet omdat de plant onder meer metalen uit het water haalt.

  1714fbdc3182e38dbe64515843756c78_medium.

  Etymologie Iris pseudacorus

  De wetenschappelijke benaming van de gele lis is Iris pseudacorus. De naam Iris is afkomstige van de Griekse Godin van de regenboog. Pseudacorus staat voor valse acorus, de familie van onze kalmoes waarop de gele Lis lijkt. De Gele Lis is overigens de bloem die model heeft gestaan voor de fleur de lis.

  De gele Lis in het wild

  In het wild komen we de gele lis in Noord-Afrika  en met uitzondering van IJsland in heel Europa tegen langs de waterkant. De bloeitijd varieert van april in Zuid-Europa tot mei in Noord-Europa. In Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Amerika is de plant uitgezet door liefhebbers en komt daar inmiddels algemeen voor.

  146176f1c3291bd99d8c0d5f2014c13f_medium.

  De gele lis in de vijver

  De gele lis is een populaire plant in de vijver omdat Gele lis het eigenlijk altijd doet. Ongeacht de waterkwaliteit groeien deze planten. Plant ze in manden want elke twee jaar moeten ze worden uitgedund, zo hard groeien ze.

  De gele lis houdt van een standplaats in de volle zon of halfzon maar niet in de schaduw. Gebruik gewone vijveraarde. De plant kan in het water tot een diepte van maximaal 25 centimeter worden gezet .Aan de oeverrand kan ook maar alleen als de grond heel vochtig is.  Voor de vijver is er een variant met groen-witte bladeren, de Iris pseudacorus Variegata. Daarnaast zijn er een aantal kleine varianten gekweekt voor de kleine vijver.  

  18281114642c51b06c2ac89b6e284cd9_medium.

  Voorplanting van de Gele lis

  De gele lis is heeft twee manieren van voorplanting. Ongeslachtelijke voortplanting in de vorm van wortelstokken en geslachtelijke voortplanting in de vorm van zaden. Zelf kun je de planten vermeerderen door de wortelstokken te scheuren, maar de zaden komen ook heel gemakkelijk in heel vochtige grond op een vensterbank.

  De Gele Lis

  De gele Lis is een gemakkelijke en dankbare vijverplant met aantrekkelijke bloemen. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt in de tuinen van Nimfa.

 • End of content

  No more pages to load