• Gele Dovenetel: verzorging, standplaats en vermeerderen van Lamium galeobdolon

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over de grondbedekker Gele Dovenetel, Lamium galeobdolon die vanaf eind april tot en met juni bloeit met gele bloemen. Wat is de beste standplaats voor deze siernetel, welke verzorging is nodig, hoe vermeerderen van de Gele Dovenetel en wat zijn de beste Gele Dovenetels om te kopen.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Borderplant, Lamium, Bodembedekker, Wintergroen, Siernetel

  Gele Dovenetel of Lamium

  De Gele Dovenetel is een kruidachtige vaste plant uit de lipbloemenfamilie of Lamiaceae. In het wild vinden we deze plant in Europa, Afrika, Noord-Amerika en West-Azië op vochtige plekken aan bosranden en in struwelen. Meestal treffen we de bonte variant aan van deze plant, met witgele bladeren.

  ac7a7c4a172587417e043f5346fe5f2b_medium.

  Etymologie Lamium galeobdolon

  De botanische naam van de Gele Dovenetel is Lamium galeobdolon. De geslachtsnaam “Lamium” is Latijn voor “Dovenetel” en is afgeleid van het woord ‘labia” of “lip”, verwijzend naar de lipvormige bloemen. De soortnaam ‘galeobdolon’ is samengesteld uit de Griekse woorden "gale" of “wezel” en "bdolos" of “stank” en verwijst naar het feit dat de bloemen ruiken naar een wezel, een dier dat vroeger in huis werd gehouden om muizen en ratten te vangen.

  In het Engels wordt Gele Dovenetel aangeduid met de naam Yellow Archangel. In Frankrijk noemen ze de Gele Dovenetel Lamier jaune en in Duitsland wordt de naam Gewöhnliche Goldnessel gebruikt.

  Is Gele Dovenetel giftig?

  Gele Dovenetel  is niet giftig. De jonge bladeren stengels kunnen rauw gegeten worden en de wat oudere gekookt. De bloemen kunnen in een salade worden gebruikt.

  ed6c1a503ebd9f049f19db9ce4444782_medium.

  Is Lamium galeobdolon winterhard?

  Gele Dovenetel is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul.

  Beschrijving Gele Dovenetel

  De Gele Dovenetel is een maximaal veertig centimeter hoge, plant met een kruipende groeiwijze. De fijnbehaarde, vierkante stengels waaraan zich kruisgewijs tegenoverstaande bladeren aan lange steeltjes bevinden. De bladeren zijn getand,  lancetvormig van vorm en lijken op de bladeren van de brandnetel. De bloeitijd van Gele Dovenetel loopt van april tot en met juni.  De tweelippige gele bloemen staan in schijnkransen in bladoksels aan de stengel. De onderlip van de gele bloemen is opgedeeld in drie slippen, waarvan de buitenste op een vleugel lijken en geven haar de Engels naam archangel of aartsengel. Het binnenste van de bloem heeft een oranje tekening. Na de bloei verschijnt het zaad.

  e3d790529731de1a77fb79bfa841428f_medium.

  Toepassing Gele Dovenetel in tuinen

  De Gele Dovenetel is een plant die vooral wordt aangeplant als grondbedekker, ideaal voor schaduwrijke plekken of in vochtige tuinen op het noorden. In een wat grotere groep komt deze plant het best tot haar recht. Hoewel de plant wat woekert, kun je eventuele uitlopers eenvoudig verwijderen. De bloemen trekken hommels aan. Combineer Gele Dovenetel met Vingerhoedskruid, Zachte Acanthus of Geitenbaard.

  Standplaats en planten Gele Dovenetel

  Gele Dovenetel heeft behoefte aan een vochtige, schaduwrijke standplaats maar kan best tegen een ochtend- of avondzonnetje. Zorg voor een goed doorlatende, voedselrijke, compostrijke grond die altijd vochtig is.

  Snoeien Gele Dovenetel

  Gele Dovenetel hoeft niet te worden gesnoeid. In herfst kan het vergeelde loof worden weggeknipt en op de composthoop worden gegooid. Verder kun je de plant af en toe terugsnoeien als verjongingskuur.

  5a6f0ac7847148a3dd15a0ef05f0cd08_medium.

  Vermeerderen Gele Dovenetel

  Het is redelijk eenvoudig de Gele Dovenetel te vermeerderen. De uitlopers hebben vaak al wortels en kunnen van de oude plant worden afgesneden. Ook kun je Gele Dovenetel gemakkelijk stekken in vochtige grond.1297f110da32467a9d4d00e71568e695_medium.

  Gele Dovenetel kopen

  De Gele Dovenetel wordt vrij algemeen aangeboden. Er zijn een paar prachtige cultivars te verkrijgen in tuincentra en op het web.

  • Lamium galeobdolon, wilde vorm, groen blad
  • Lamium galeobdolon 'variegatum', groen blad met zilveren hart
  • Lamium galeobdolon 'Florentinum', witgroene bladeren
  • Lamium galeobdolon 'Herman's Pride', groot zilvergroen blad, niet woekerend
  • Lamium galeobdolon 'Silberteppich', vrijwel zilveren bladeren

  Gele Dovenetel

  Een dankbare grondbedekker!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load