• Geitenbaard, standplaats, planten, verzorging, snoeien en vermeerderen van Aruncus dioicus

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten alles over Geitenbaard, een rijk bloeiende, vaste plant met prachtige decoratieve, witte pluimen en een mooi geveerd blad. Hoe verzorg je Geitenbaard, waar kun je ze het beste planten, wat is de bloeitijd, hoe moet je ze snoeien en hoe kun je Aruncus dioicus vermeerderen. 

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Aruncus, Borderplant, Schaduwplant

  Geitenbaard

  De Geitenbaard is een vaste plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). De plant komt het gehele noordelijke halfrond voor, van Noord-Amerika tot Europa en Azië. Er worden tal van ondersoorten onderkend. In het wild worden de planten vaak in dalen en greppels gevonden op vochtige plekken, maar nooit met natte voeten en nooit in de volle zon.

  In Italië worden de jonge scheuten van Geitenbaard gekookt en gegeten. Ze bevatten veel antioxidanten. De bladeren worden soms gebruikt om bloed te stelpen. 

  Is Geitenbaard giftig?

  Geitenbaard bevat blauwzuren en de scheuten mogen daarom alleen gekookt gegeten worden. Andere delen van de plant zijn niet eetbaar. Er wordt aangeraden om Geitenbaard niet te vaak te eten. 

  Beschrijving Geitenbaard

  De Geitenbaard is zestig tot honderdvijftig centimeter hoge plant die groeit vanuit een kruiende wortelstok. De lange stengels zijn voorzien van grote oneven geveerde bladeren, één per knoop. De bladeren zijn groen en kunnen een lengte van wel honderd centimeter bereiken. De bladdelen zijn lancetvormig en sterk getand.

  a757dbba96b0d4a778ab855c3668f4c1_medium.

  De bloeitijd is van Geitenbaard  loopt van juni tot en met juli. Er vormen zich dan tot dertig centimeter lange pluimen die bestaan uit tal van minuscule bloempjes. De bloemen verschillen bij vrouwelijke planten, waarbij de pluimen geelwit zijn en mannelijke planten waarbij de pluimen zuiver wit zijn. In tuinen komen we daarom vooral mannelijke planten tegen. Na de bloei vormen zich kleine doosvruchtjes, mits er vrouwelijke en mannelijke planten aanwezig zijn.  

  Etymologie Aruncus Dioicus

  De wetenschappelijke naam van de Geitenbaard is Aruncus Dioicus. De geslachtsnaam Aruncus is afgeleid van het Griekse ‘aryngos’ of ‘geitenbaard’ en verwijst naar witte pluimen. De Latijnse soorttoevoeging ‘dioicus’ betekent ‘tweehuizing’ en verwijst naar het feit dat de planten (en daarmee de bloemen) of vrouwelijk of mannelijk zijn. In het Frans noemen ze de plant Barbe de bouc. In het Engels heet de plant Goat's beard, Buck's-beard of Bride's feathers. In het Duits noemen ze de plant Wald-Geißbart.

  Is Geitenbaard winterhard?

  De plant is winterhard tot minstens 25 graden Celsius onder nul. 

  Toepassing Geitenbaard in de tuin

  Geitenbaard is een prachtige plant om een groep aan te planten, als solitair maar is ook al borderbeplanting erg geschikt. Geitenbaard is prachtig te combineren met Astilbe, Zachte Acanthus en Schaduwkruid. Er bestaan een paar cultivars van Geitenbaard, zoals:

  • Aruncus dioicus, wildvorm
  • Aruncus dioicus ‘Kneiffii’, ingesneden blad, compact groeiend
  • Aruncus sinensis ‘Zweiweltenkind’, donker gekleurd blad

  Geitenbaard verzorging, grondsoort en planten

  De Geitenbaard ontwikkelt zich het beste in op een plek in de halfschaduw, met gefilterd licht. Niet direct onder een boom, waar de grond te droog wordt, maar in de schaduw van een boom met een enigszins open kroon. De grond dient rijk te zijn aan compost en voedingsstoffen om de groei te ondersteunen. Verder dient de grond altijd vochtig te zijn maar niet nat. 

  Geitenbaard snoeien, hoe en wanneer

  Moet je Geitenbaard’s snoeien? De Geitenbaard kun je beter niet snoeien want dan bloeit hij niet. Uiteraard moet eventueel dood of ziek hout verwijderd worden, maar verder moet je deze plant helemaal met rust laten. Als de plant is afgestorven kun je deze afknippen of als decoratief silhouet laten staan en in het voorjaar dicht bij de grond afknippen.

  Geitenbaard vermeerderen 

  Geitenbaard is eenvoudig te scheuren, immers je vind doorgaans alleen mannelijke planten. Gebruik een scherpe spade om de kluit te splitsen. De beste tijd om de plant te scheuren is oktober of november. 

  Geitenbaard ziekten

  Geitenbaard heeft weinig last van ziektes of plagen. Wortelrot treedt op als de plant te nat staat. Geitenbaard is géén moerasplant.

  Geitenbaard kopen

  Geitenbaard is algemeen verkrijgbaar in webshops en in de betere tuincentra. 

  Geitenbaard

  Een prachtige schaduwplant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

 • End of content

  No more pages to load