• Geel vingerhoedskruid, standplaats, verzorging, vermeerderen en snoeien van Digitalis lutea

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Geel vingerhoedskruid of Digitalis lutea, een plant die opvallend bloeit met kleine lichtgele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien en vermeerderen van de Geel vingerhoedskruid.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Digitalis, Bijenplant

  Geel vingerhoedskruid

  Geel vingerhoedskruid is een twee- of meerjarige, kruidachtige plant uit de weegbreefamilie of Plantaginaceae. In het wild vinden we Geel vingerhoedskruid in Midden- en Zuid-Europa, waar de plant vooral is de te vinden op kalkrijke gronden, op hellingen, aan bosranden en open plekken in het bos of struikgewas. In Nederland en België treffen we af en toe verwilderde exemplaren aan, maar de plant komt er zeker niet algemeen voor.

  a535625805da660152db705bbfa96f81_medium.

  Etymologie Digitalis Lutea

  De botanische benaming van Geel vingerhoedskruid is Digitalis lutea. De plant is in 1753 voor het eerst beschreven door Carl Linnaeus. De geslachtsnaam "Digitalis" is modern Latijn voor de Nederlandse naam Vingerhoed en het Duitse Fingerhut. De naam is afgeleid van het Latijnse "digitus" of "vinger". De soortnaam "Lutea" is afgeleid van het Latijnse “luteus” of “geel”.

  Is Geel vingerhoedskruid giftig?

  Ja, samen met Akoniet of Monnikskap behoort Gewoon Vingerhoedskruid tot en meest giftige planten in onze tuinen. Geel vingerhoedskruid  is iets minder giftig, maar toch: het gif in de wortels, stengels en bladeren kan tot ernstige polsvertraging en zelfs hartstilstand leiden. Geel vingerhoedskruid is met name gevaarlijk bij inname, maar het plantensap kan ook op de huid een allergische reactie oproepen. Bij het verwijderen van het loof of bij het verplanten moet daarom altijd een tuinhandschoen worden gebruikt

  fe7d26bf72fb0e6af205c3d3da67cb35_medium.

  Is Geel vingerhoedskruid winterhard?

  Geel vingerhoedskruid is winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul, mits de grond goed afwatert.

  Beschrijving Geel vingerhoedskruid

  Geel vingerhoedskruid is een veertig tot zestig centimeter hoge, kruidachtige plant, die groeit vanuit een wortelrozet. De brede lancetvormige, leerachtige bladeren hebben een brede witte middennerf. De bladeren zijn donkergroen en zijn van onderen dichtbehaard. In de periode juni tot en met juli verschijnen de rechtopstaande bloemstengels die doorgaans tussen de veertig en zestig centimeter hoog worden en wel vijftig bloemen kunnen dragen. Meestal bloeit de plant pas vanaf het tweede jaar. De lichtgele, buisvormige bloemen zijn ongeveer anderhalve centimeter lang en hebben kleine bruine puntjes van binnen: hommels moeten er helemaal inkruipen om aan de nectar te komen. Daartoe is de onderlip behaard: deze geeft grip aan de hommels als ze in de plant kruipen. 

  54b3a5e97cbcc7ff673a9cfd9abbd413_medium.

  Toepassing Geel vingerhoedskruid in de tuinc6fb4001ee31d8049a0627ae679d7d4c_medium.

  Geel vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebber want de bloemen zijn niet super opvallend. In de tuin zijn ze mooi, als ze in groepen aangeplant van minimaal vijf tot zeven planten. Gebruik ze als borderplant, schaduwplant of in een verwildertuin.

  Standplaats en planten Geel vingerhoedskruid

  Geel vingerhoedskruid is een plant die houdt van een standplaats in gefilterd licht of in de zon. In het wild zag ik ze vaak onder struiken of bomen met een open kruin, vooral op plekken waar ze in de namiddag zon kregen. Plant ze in goed afwaterende, humusrijke grond.

  Geel vingerhoedskruid snoeien

  Geel vingerhoedskruid hoeft niet gesnoeid te worden. De meeste mensen laten de plant zaad schieten omdat ze zich zo weer opnieuw uitzaait. De aar is nog een tijd decoratief en kan later in het jaar worden verwijderd.

  Geel vingerhoedskruid vermeerderen

  Geel vingerhoedskruid kan worden gezaaid. Dat kan prima in situ, in de tuin zelf maar ze kunnen ook in het voorjaar worden voorgezaaid in koude kas of binnenshuis. Bij een temperatuur van twintig graden Celsius duurt het twee tot vier weken eer de zaden ontkiemen. Na twee maanden kunnen ze worden uitgeplant in kleine potjes en nog twee maanden later kunnen ze naar buiten. Vergeet niet dat de plant pas het tweede jaar bloeit.

  Geel vingerhoedskruid kopen

  Geel vingerhoedskruid is vooral een plant voor de liefhebbers en je komt ze dan ook niet heel vaak tegen in tuincentra, maar webwinkels leveren ze wel als plant.

  42d49db5449f93ad17372e23ee30d8ee_medium.

  Geel vingerhoedskruid

  Dodelijk mooie plant met een bijzondere licht gele kleur!

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen