• Geel Duizendblad, verzorging, standplaats, planten en stekken van Achillea filipendulina

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over het Geel duizendblad, Achillea filipendulina, een vaste plant die in de zomer bloeit met schermen met gele bloemen. Beschrijving, wat is de habitat, wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe kun je ze vermeerderen, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent deze Achillea.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, BorderPlant, Achillea, Bijenplant

  Geel duizendblad

  Achillea is een uit ruim duizend soorten bestaand geslacht van Duizendblad planten uit de uit de composietenfamilie of Compositae. Geel duizendblad is een ruim één meter hoge kruidachtige plant. De oorspronkelijk uit de Kaukasus en Klein-Azië afkomstige Achillea filipendulina vinden we in het wild meestal op rotsachtige plekken met weinig topgrond maar ook in steppen en in valleien langs rivieren of beekjes. Daar groeit de plant vaak in enorme aantallen. Geel duizendblad is een goede snijbloem die niet alleen in de vaas kan worden gezet maar ook gedroogd om in droogboeketten te worden gebruikt.

  44f26d8fc42fa2fea78cab87eaa69ba5_medium.

  Etymologie Achillea filipendulina

  De wetenschappelijke benaming van Geel duizendblad is Achillea filipendulina. Geel Duizendblad is in 1783 voor het eerst wetenschappelijk beschreven, door Jean-Baptiste de Lamarck. De geslachtsnaam Achillea is afgeleid van het Griekse ‘achilleios’ of ‘kruid van Achilles’. Achilles, in de Griekse mythologie de held van de slag om Troje, leerde volgens de Griekse geneesheer Pedanius Dioscorides van de centaur Chiron om wonden van zijn soldaten te behandelen met kompressen van Duizendblad. Duizendblad, Achillea millefolium, stremt bloedingen en kreeg zo de bijnaam herbal militaris of Soldatenkruid. De soortnaam ‘filipendulina’ is een Latijns woord dat verwijst naar de gelijkenis met het geslacht ‘Filipendula' waartoe ondermeer onze inheemse Moerasspirea behoort.

  In het Engels wordt de plant ‘Fern-leaf yarrow’ genaamd, in het Frans ‘Achillée à feuilles de fougère’ en in het Duits ‘Gold-Schafgarbe’.

  Beschrijving Geel duizendblad

  Het vanuit de wortelstok polvormende Geel duizendblad groeit met tachtig tot honderdtwintig centimeter lange, rechte stengels. De dubbel geveerde, aromatische bladeren zijn fijn vertakt. Ze hebben een afwisselende bladstand, zijn behaard en hebben een soort van grijsgroene kleur.

  5b0a2a0306b3f051ceff9a3e16cf7546_medium.

  De bloeitijd van Geel duizendblad loopt globaal van juni tot en met augustus. De eindstandige, platte bloemschermen bestaan uit vijftien tot vijftig kleine gele bloemen en worden gevolgd door zaad.

  Is Geel duizendblad Giftig?

  Geel duizendblad is alleen giftig in grote hoeveelheden en bevat geen eetbare delen. Zoals veel Achillea soorten wordt ook Geel duizendblad in de volksgeneeskunde gebruikt, zowel intern als extern op de huid. Wetenschappelijk bewijs voor de werking ontbreekt.

  Is Geel duizendblad winterhard

  Deze Geel duizendblad is winterhard tot 20 graden Celsius onder nul, mits op een zonnige plek geplant met afwaterende grond.

  ea94da396d8b37fc7a1bbf1cc349081f_medium.

  Toepassing Geel duizendblad in tuinen

  Geel duizendblad is een borderplant voor de liefhebber van mooie gele bloemen. Plant ze in achter in een bloeiende border, in een grote groep voor optimaal effect. Duizendblad is geschikt als snijplant en ook als droogplant. Combineer Duizendblad met Monarda, Zonnehoed, IJzerhard of Virginische ereprijs.

  Standplaats, planten en verzorging Geel duizendblad

  Geel duizendblad is een plant die zoveel mogelijk licht moet hebben, met de gehele dag direct zonlicht. Het is een plant die in het wild op rotsachtige gronden groeit en daarom nooit te nat mag staan. Plant Geel duizendblad bij voorkeur in een zanderige bodem, aangevuld met grit. Planten kunnen het beste elke twee tot drie jaar worden opgegraven en gesplitst kleinere delen, zo blijft de plant uitbundig bloeien.

  Geel duizendblad snoeien

  Verwijder de lelijke of bruine delen altijd direct. Verwijderen van uitgebloeide bloemen zorgt voor een nabloei. De stengels met uitgebloeide bloemen kun je in het najaar afknippen maar je kunt ook het voorjaar afwachten, zo geven ze nog wat structuur en hoogte aan je tuin. Wil je ze drogen, knip ze dan in augustus af en hang ze ondersteboven te drogen.

  Ziektes en plagen Geel duizendblad

  Een Geel duizendblad heeft niet zo snel last van ziektes. Het grootste gevaar vormt bladluis.

  Geel duizendblad vermeerderen

  Geel duizendblad kan eenvoudig worden gescheurd in het najaar, direct nadat je de stengels hebt afgesneden op tien centimeter boven de grond. Het zaaien kan in het voorjaar worden gedaan op kamertemperatuur. Na een tot twee weken ontkiemen de zaadjes.

  Geel duizendblad kopen

  Geel duizendblad is doorgaans te koop in tuincentra en daarnaast te vinden bij gespecialiseerde webshops en kwekers. De volgende planten zijn erg geschikt:

  • Achillea filipendulina ‘Altgold’, goudgeel bloeiend
  • Achillea filipendulina 'Cloth of Gold’, zuiver geel bloeiend
  • Achillea filipendulina 'Coronation Gold’, goudgeel bloeiend, grote schermen
  • Achillea filipendulina 'Gold Plate’, goudgeel bloeiend
  • Achillea filipendulina ‘Moonshine’, lichtgeel bloeiend

  Geel duizendblad

  Een prachtig geel bloeiende, aromatische plant.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load