• Gebroken hartje, standplaats, planten, verzorging, overwinteren en vermeerderen

  Gepost in Overige planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie tuinplanten lees je alles over Gebroken hartje of Lamprocapnos (synoniem Dicentra) spectabilis, een bijzondere, laat in het voorjaar bloeiende schaduwplant met de kenmerkende grijzige bladeren. Wat is de beste standplaats, hoe Gebroken hartje te planten, de beste verzorging en vermeerderen. Wat is de bloeitijd en welke ziekten kent Gebroken hartje.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Lamprocapnos, Schaduwplant

  Gebroken hartje

  Gebroken hartje is een overblijvende plant uit de papaverfamilie, die afkomstig is uit Oost-Azië, Oost-Siberië, China, Korea en Japan. Er bestaat een Japanse legende die ons vertelt hoe het Gebroken hartje is ontstaan. Een jonge man probeert een vrouw voor zich te winnen maar dat mislukt en tenslotte doorboort hij zijn hart met een zwaard: dat levert een bloedend hart op: de bloem.

  Etymologie Dicentra spectabilis340adcdf2b2091335bee9e3ae4d6d513_medium.

  De meest gebruikte botanische benaming van Gebroken hartje is Dicentra spectabilis. De geslachtsnaam Dicentra is afgeleid van het Griekse “dikentros” ofwel “twee scherpe punten”, als de sporen aan de stijgbeugels van een paard. De bijzondere bloem heeft namelijk twee schutbladen. De soorttoevoeging “spectabilis” is Latijn en betekent “spectaculair”.

  De geslachtsnaam Dicentra die in Nederland nog gebruikt wordt is eigenlijk foutief. De nieuwe botanische naam is voor het Gebroken hartje is Lamprocapnos spectabilis, een naam die in de plant in 1993 kreeg. Lamprocapnos is een samenvoeging van de Griekse woorden “lampros” of helder en “kapnos” of rook. Samen betekent dit “heldere rook”.

  De Nederlandse naam Gebroken hartje is een verwijzing naar de vorm van de bloem, als het ware in hart in tweeën gescheurd. In Nederland worden ook tal van andere namen gebruikt zoals Druipende hartjes, Bloedende hartjes, Tranende hartjes, Vrouwentranen, Mariatranen, Oorbelletjes, Treurend gebroken hart en zelfs de naam Reistasjes.

  56a906de2c57a863247efc49eecedfd2_medium.

  Beschrijving Gebroken hartje

  Het Gebroken hartje is een doorgaans zo’n zestig centimeter hoge plant, die groeit vanuit verdikte wortels. De drielobbige, samengestelde bladeren groeien op groene, in de nieuwe groei roodachtige stengels In de periode april en mei hangen een twintigtal bloempjes aan elke overhangende stengel. De buitenste bloemblaadjes zijn roze en de binnenste zijn wit. De bloemen hebben een typische hartvorm, wat doormidden gescheurd lijkt te zijn. Na de bloei verschijnen de boontjes met zaad.

  Is het Gebroken hartje giftig?

  Ja, alle delen van het Gebroken hartje zijn giftig ,maar de wortels en de bladeren het meest. Inname van de plant is gevaarlijk en sommige mensen krijgen allergische reacties op de huid als ze Gebroken hartjes vasthouden. Uit voorzorgsmaatregel kun je daarom tuinhandschoenen gebruiken als de plant moet aanraken.

  d28380676a9f747258546735dc408ec9_medium.

  Toepassing Gebroken hartje in de tuin

  Gebroken hartjes worden in tuinen vooral op plekken gezet waar andere planten het moeilijk hebben, onder bomen en struiken, tuinen op het noorden en dergelijke. Plant ze in een groep van een stuk of drie, liefst met verschillende kleuren.

  Van Gebroken hartje zijn de volgende cultivars erg mooi:

  • Dicentra spectabilis 'Alba', witte bloemen
  • Dicentra spectabilis 'Burning Heart', paarsrode bloemen, heel apart
  • Dicentra spectabilis 'Gold heart', met goudgele bladeren
  • Dicentra spectabilis) 'Rosea', roze bloemen
  • Dicentra spectabilis ‘Valentine’, mooie rode bloemen

  1ee4684e26668a7092a6ddf75fa6cdc8_medium.

  Standplaats en planten Gebroken hartje

  Het Gebroken hartje heeft een beschutte plek in de halfschaduw nodig. Plant ze altijd in voedselrijke, vochthoudende grond met een neutraal pH. Mulch de grond licht, zodat deze niet te snel uitdroogt. Na de bloei sterft de plant af om het volgende jaar weer tevoorschijn te komen. Door de plant extra te gieten behoudt en ze de bladeren langer.

  Vermeerderen Gebroken hartje

  Je kunt de plant in het najaar in de tuin zaaien, daar waar je ze wil hebben. Zowel in het voorjaar als in het najaar kan het Gebroken hartje gescheurd worden. Gebruik bij het scheuren handschoenen om eventuele allergische reacties te voorkomen. Ook wortelstek is mogelijk.

  Snoeien Gebroken hartje

  Het Gebroken hartje hoeft niet te worden gesnoeid.

  Overwinteren  Gebroken hartje

  Deze plant is volstrekt winterhard.

  f610fe7a25cc26caa64e19b84f3d6ab3_medium.

  Ziektes Gebroken hartje

  Over het algemeen heeft deze plant nauwelijks of niet last van ziektes en insecten. In het voorjaar kunnen slakken een probleem vormen en verder is de plant wat vatbaar voor schimmels als ze ingepakt tussen andere planten staat. In het laatste geval zorg ervoor dat de wind tussen de bladeren kan komen om de planten te drogen tussen regenbuien.

  Gebroken hartje

  Een sierlijke tuinplant die soms met Valentijnsdag aan geliefden wordt gegeven.

  Tip! Bewaar dit artikel voor het volgende seizoen

  Voeg deze pagina toe aan je Bladwijzers door te klikken op de onderstaande knop.

  Bladwijzer toevoegen