• Gatenplant of Philodendron, verzorging, standplaats, planten en vermeerderen van Monstera pertusum

  Gepost in Kamerplanten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  In dit artikel uit de serie kamerplanten lees je alles over de Gatenplant of ceriman, Monstera (Philodendron) fasciata, een aantrekkelijke klimplant die opvalt met haar grote groene, ingesneden en van gaten voorziene  bladeren. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, hoe te stekken, wat is de bloeiperiode en welke ziekten kent de plant.

  Tags/labels: RobsKamerplanten, KantoorPlant, Monstera

  Gatenplant of Ceriman

  Monstera is een uit ongeveer vijftig soorten bestaand geslacht van uit de Aronskelkfamilie of Araceae, dat vroeger Philodendron werd genoemd. De oorspronkelijk uit Mexico en Panama afkomstige Gatenplant, Monstera fasciata, komen we regelmatig in Nederlandse en Belgische huiskamers tegen.

  Weetjes Gatenplant

  De luchtwortel van de Gatenplant wordt gebruikt om manden mee te vlechten. De echte wortels worden gebruikt als remedie tegen slangenbeten en een thee gezet van de bladeren wordt gebruikt tegen artritis.

  Etymologie Monstera fasciata

  De botanische naam van de Gatenplant is Monstera fasciata. De plant wordt ook wel aangeboden onder de synoniemen Philodendron pertusum en Monstera Deliciosa. De geslachtsnaam Monstera is afgeleid van het Latijnse “monstrum” of “monster, abnormaal” en verwijst naar de vreemd gevormde bladeren bladeren. De soortnaam “fasciatus” is eveneens Latijn en is samengesteld uit de woorden “fascia” of streep en “-atus” of “voorzien van” en betekent dus “gestreept”. Dit verwijst dit naar de lange inhammen in het blad. De Nederlandse naam Gatenplant verwijst natuurlijk naar de gaten en inhammen in de bladeren.

  Beschrijving Gatenplant

  Monstera fasciata is een tot wel twintig meter lange klimplant die met lange, van talrijke luchtwortels voorziene, stengels de hoogte in klimt. De grote, tot wel veertig centimeter lange, leerachtige, hartvormige bladeren zijn voorzien van gaten in inkepingen. De bladeren staan op stengels die een lengte van maximaal één meter hebben. Het grappige is dat jonge planten wel dichte bladeren hebben. Pas na een tijdje wordt het een gatenplant. Hoewel dit in de huiskamer vrijwel nooit gebeurt, kan de plant bloeien, een witte, typische aronskelk bloem, die wordt gevolgd door de Ceriman, de langwerpige vrucht.

  Weetje

  De gatenplant heeft niet voor niets deze vreemde bladeren. De gaten en inkepingen maken, dat de plant bij tropische stormen en harde winden niet of nauwelijks beschadigd raakt, immers de wind heeft vrij spel.

  4a0b9e9638015bbd08574b94e027af82_medium.

  Is de Gatenplant giftig?

  De Gatenplant is licht giftig en de meeste delen van de plant zijn niet eetbaar. Het sap van de plant kan bij aanraking leiden tot irritatie op de huid en de ogen. Vermijd de plant bij katten en honden die aan het blad knabbelen. Het fruit van de Gatenplant, de wel twintig centimeter lange ceriman worden is eetbaar en zelf erg lekker. De smaak is nog het best te vergelijken met die van de ananas. Let op: onrijp fruit is ook giftig: het bevat namelijk calciumoxalaat kristallen, net als de bekende dieffenbachia.

  Standplaats Gatenplant

  Gatenplant heeft een standplaats met indirect of gefilterd licht nodig. Volle zon dient vermeden te worden. Een raam noorden is ideaal. Zet de plant niet de dicht bij een verwarming omdat de droge lucht niet goed is voor de plant en ook niet op de grond omdat de wortels dan te koud zijn en te lang nat blijven.

  de72b7b56a793571ad76d29e1e95f19a_medium.

  Planten Gatenplant

  Plant de Gatenplant liefst in een mengsel van drie delen kamerplantengrond met één deel vermiculiet. Verplant de Gatenplant elke twee jaar, waarbij je een deel van de oude potgrond verwijderd en vervangt door nieuwe grond. Omdat de Gatenplant een klimplant is, heeft de plant ondersteuning nodig bij de groei. Hiervoor worden met mos omwikkelde plastic buizen gebruikt, die in het midden van de bloempot worden gezet.

  Snoeien Gatenplant

  De Gatenplant kan worden gesnoeid, als de plant te groot wordt. Knip de te grote stengels af met een snoeischaar.

  Temperatuureisen Gatenplant

  Monstera is een tropische plant die minimaal op kamertemperatuur te worden gehouden, want de plant groeit het beste bij een temperatuur tussen de twintig en dertig graden Celsius.  De absolute minimumtemperatuur ligt rond de vijf graden Celsius.

  c2d0789c06957585f82e6cbba797cd17_medium.

  Water geven en sproeien Gatenplant

  De Gatenplant heeft zeker als grote plant betrekkelijk veel water nodig. Gebruik bij voorkeur lauwwarm regenwater. In de winterperiode is maximaal één keer per week water geven voldoende, in de zomer èèn tot twee keer per week. In de zomer als de temperatuur boven de 20 graden is, zet je de plant overdag even buiten als het regent. Zo worden de de bladeren afgespoeld en glanzen ze weer. Geef de plant maximaal twee keer per maand extra voeding.

  Ziektes en parasieten Gatenplanta373968ff85bd448357cde00326d1d10_medium.

  Een Monstera heeft vooral problemen met te fel (direct) zonlicht. Zoals veel kamerplanten hebben ze ook wel eens last van trips en spint. Door de bladeren met zeepsop af te nemen en daarna goed af te spoelen, raak je deze plaag meestal wel kwijt.

  Gatenplant vermeerderen

  De Gatenplant maakt na de bloei zaad aan. De Gatenplant kan worden gezaaid of gestekt en ook door middel van afleggers maak je gemakkelijk nieuwe planten aan.

  Gatenplant kopen

  De Gatenplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling en daarnaast in bloemen- en plantenzaken. Ze worden meestal aangeboden als ze al bloeien. De volgende soorten zijn heel mooi:

  • Monstera fasciata, wildvorm, groen blad
  • Monstera fasciata ‘Minima’ , dwergvorm, groen blad
  • Monstera deliciosa 'Monkey Mask', blad met alleen gaten, compact groeiend
  • Monstera fasciata ‘Variegata’ , groen blad met brede crèmewitte streep

  Waarom kamerplanten?

  Kamerplanten zijn belangrijk voor mensen. Ze zetten koolstofdioxide om in zuurstof waardoor je concentratie- en leervermogen toeneemt. Ze scheiden stoffen af die schimmels en virussen doden waardoor we minder ziek zijn. Planten zuiveren de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde en ammonia. Ze verhogen de luchtvochtigheid waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen. Het kijken naar planten is goed voor de bloeddruk en vermindert de stressniveaus in ons lichaam.

  De Gatenplant en Feng Shui

  De Gatenplant is volgens de Feng Shui leer een plant die positieve chi oplevert voor het huis, als je haar bij de ingang plaatst en in de woonkamer ontgift ze de ruimte. Op het toilet geeft ze rust en stimuleert een natuurlijke stoelgang.

  Gatenplant

  Een eenvoudig te verzorgen plant met een prachtig blad.

  Klik hier voor Rob's tuinplanten of klik hier specifiek voor Rob's vijverplanten. Méér lezen? Via deze link vind je alle artikelen over Rob’s kamerplanten.

 • End of content

  No more pages to load