• Ganzerik verzorging, standplaats, planten, snoeien en vermeerderen van Potentilla megalantha

  Gepost in Vaste planten - Geupdated: - Gepubliceerd:

  Ganzerik, Potentilla megalantha, is een kruidachtige plant met grijsgroene bladeren en heldergele bloemen. Wat is de beste standplaats, welke verzorging is nodig, wanneer en hoe snoeien van de Ganzerik, hoe vermeerderen, wat is de bloeiperiode, hoe overwinteren en welke ziekten kent Ganzerik.

  Tags/labels: RobsTuinplanten, Potentilla, Bodembedekker, RotsPlant

  Ganzerik of Grootbloemige ganzerik

  Potentilla megalantha is een bladverliezende, kruidachtige plant uit de rozenfamilie of Rosaceae. Het geslacht Potentilla bestaat uit ongeveer vijfhonderd soorten uit voornamelijk de gematigde streken in het noordelijk halfrond. Bekende plant uit dit geslacht is bijvoorbeeld de Wateraardbei, Potentilla palustris. Grootbloemige ganzerik is oorspronkelijk afkomstig uit onder meer Rusland, Japan en Alaska waar ze in de bergen op steenachtige grond en in rotsspleten groeit. 

  Etymologie Potentilla megalantha

  De botanische benaming van Ganzerik is 'Potentilla megalantha’. Lang stond dee plant bekend als ‘Potentilla fragiformis’ . De plant werd voor eerst wetenschappelijk beschreven door de Duitse botanist Carl Ludwig Willdenow. De naam van het geslacht ‘Potentilla’ is afgeleid van het Latijnse ‘potent’ of ‘machtig zijn’ en ‘illa’ wat het tot een verkleinwoord maakt. Een kleine machtige dus, een verwijzing naar de medicinale werking van andere soorten uit dit geslacht zoals Potentilla erecta en Potentilla anserina. De oude soortaanduiding ‘fragiformis’ is afgeleid van het Latijnse ‘fragaria’ of ‘aarbei’ en betekent ‘gelijkend op een aardbei’, een verwijzing naar de vorm van de bladeren. De nieuwe soortaanduiding ‘megalantha’ is samengesteld uit de Griekse woorden ‘mégas’ of groot en ‘ánthos’ of ‘bloem’ en betekent dus ‘grote bloem’.

  In het Engels wordt de plant ‘Strawberry cinquefoil’ genoemd, in Duitsland noemen ze haar ‘Großblütiges Fingerkraut’ en in Frankrijk ‘Potentille à grandes fleurs’. De herkomst van de Nederlandse naam ‘Ganzerik’ of ‘mannetjesgans’ is gelegen niet feit dat sommige Potentilla soorten graag worden gegeten door ganzen. Soms worden de namen ‘Vijfvingerkruid’ en ‘Grootbloemige ganzerik’ gebruikt. 

  Beschrijving Ganzerik

  Ganzerik is een bladverliezende bodembedekker. De maximale hoogte bedraagt ongeveer twintig centimeter. De plant heeft een viltig, grijsgroen, handvormig vijftallig blad. De bloeitijd van Ganzerik loopt van eind april tot en met juni. De plant is dan bedekt met relatief grote heldergele bloemen.

  Is Potentilla megalantha giftig?

  Veel Potentilla soort zijn giftig. Waarschijnlijk deze Ganzerik ook. De plant kent geen eetbare delen en er zijn ook geen medicinale eigenschappen bekend. 

  Is het Ganzerik winterhard?

  Potentilla megalantha is volledig winterhard. Temperaturen van 25 graden Celsius onder nul vormen geen enkel probleem.

  Verzorging, planten en standplaats Ganzerik

  Ganzerik  komt van natuur voor in de bergen op stenige grond. In de tuin heeft deze plant behoefte aan een goed gedraineerde grond, liefst op een plek in de volle zon of anders in de halfschaduw.

  Toepassing Ganzerik in de tuin

  Potentilla megalantha is een prachtige plant vooraan in bloeiende border. Plant ze in een groep voor een mooi effect. Heel mooi te gebruiken tussen stapstenen en langs paden. Daarnaast is de plant natuurlijk op zijn plaats in een rotstuin. 

  Ganzerik snoeien

  Ganzerik moet na de bloei licht teruggesnoeid worden, zo blijft de plant er mooi uitzien. 

  Ziektes Ganzerik

  Ganzerik is een relatief sterke plant die nauwelijks last heeft van ziektes, insecten en ander ongedierte.

  Potentilla megalantha vermeerderen

  De Ganzerik kan gemakkelijk worden vermeerderd door de plant in het voorjaar te delen. Zaaien kan gewoon buiten in de volle grond.

  Ganzerik kopen

  Potentilla megalantha wordt af en toe in tuincentra te koop aangeboden. Heel mooi zijn ondermeer:

  • Potentilla megalantha, wildvorm, gele bloemen
  • Potentilla megalantha ‘Gold Sovereign’, goudgele bloemen
  • Potentilla megalantha ‘Majlands’, oranjegele bloemen
  • Potentilla megalantha ‘Yellow Sunrise’, heldergele bloemen

  Ganzerik

  Een prachtige bodembedekker met een fel gele kleur.

 • End of content

  No more pages to load